Следва

Cardi B интервюира Бърни Сандърс, it couldn't get any crazier

Наръчник на оптимиста: ресторант с две звезди Мишлен приготвя храна за бездомните в Копенхаген

Още едно добро дело по време на пандемия!

All About Life преди 3 години

Екипът на датския ресторант Alchemist, известен със своите екстравагантни гурме ястия, гарнирани с виртуозна експлозия от вкусове, сега запретва ръкави и сменя пинсетите и пипетите с тави и тенджери, за да приготвя всяка вечер топла и вкусна храна за най-нуждаещите се в Копенхаген по време на извънредното положение вследствие от COVID-19.

Звездният екип на изискания ресторант обикновено приготвя за своите клиенти 6-часово дегустационно изживяване с 50-степенно меню, струващо около £560 на човек. Главният готвач Расмус Мунк сменя посоката на действие и споделя: “Няма по-правилно нещо от това да помагаме в ситуация като настоящата. Няма смисъл да не оползотворяваме кухнята си.” Всяка вечер екипът на Alchemist приготвя за бездомните позната домашна храна, добавяйки и няколко неочаквани съставки като кефир и черешов сок за засилване на имунната система.

Кухнята на Alchemist започва работа в 8 часа сутринта и приключва към 18:00, когато прави доставки към 10 приюта в Копенхаген за над 1400 души.

И други заведения за хранене се включват в инициативата - ресторантът Geranium, отличен с три звезди Мишлен, също предлага своята помощ, а местна пекарна подарява на ден 700 кифлички. Друга компания пък предоставя микробус и шофьор, които да помагат при доставките.

Главният готвач на Alchemist добавя: “Невероятно е да видя толкова много хора да оказват подкрепа и да искат да помогнат. Имаме планове дори да обособим програмата и в други датски градове. Също така обмисляме варианти как можем да помогнем на лекарите и медицинския персонал.”

More All About Life