Следва

Да или Не: и Mr. Big не е това, което беше

Кое беше, но вече не е тренди в пластичната хирургия

Масивно закръглено дупе, големи гърди и “надути” устни - антитрендове в пластичната хирургия и козметологията.

Body преди 4 години

Петте най-популярни пластични операции през последните няколко години практически не са се променили: увеличаване размера на гърдите, липосукция, промяна във формата на носа, блефаропластика и коремна пластика. Сред най-познатите инвазивни процедури са въвеждането на ботулинов токсин (ботокс), филъри с хиалуронова киселина, както и всички видове химически пилинг и микродермабразио. Въпреки това, повечето от old-school методите както в козметологията, така и в пластичната хирургия, са заменени от напълно нови способи за маскиране на несъвършенствата и дооформяне на фигурата.

Ако преди пластичната хирургия е била своеобразна отличителна черта за просперитет и грижа, в наши дни трендът е да се променя нещо във визията, така че да не прави отявлено впечатление. През 90-те години силиконовите импланти за гърди трябваше да бъдат колкото се може по-големи и по-кръгли, а пластичните операции за лице можеха да ви докарат невъобразим вид, в лошия смисъл на думата.


Петте най-опасни пластични операции


В повечето случаи пластичната хирургия се свеждаше до премахване на нещо излишно: независимо дали става въпрос за гърбица на носа или гънка на клепача. А сега настъпи моментът за хармонизиране на външния вид.

Големи гърди
Всички помним Памела Андерсън от 90-те, чиито гърди не даваха покой нито на мъже, нито на жени. Редица пластични хирурзи са на мнение, че тази мода е отминала и вече почти не получават подобни запитвания за уголемяване на бюста.


"Свалих 3 сантиметра от талията си": Лена Перминова откровено за абдоминопластиката


Естествеността е в основата на новия тренд, като вместо обемни кръгли силиконови импланти, момичетата искат малки гърди с капкообразна (анатомична) форма или да се възползват от стягаща инжекция, за да придадат малко обем на горната част на гърдите. “Десетки дами от шоубизнеса смениха големите чашки с “правилния” фасон. Приоритет при жените се превръща подчертаването на природната им красотата, без излишно доукрасяване” - споделя д-р Шейла Назарян, пластичен хирург от Бевърли Хилс.

Масивни бедра
Вълнуващите обемни форми се превърнаха в мейнстрийм в зората на XXI век, благодарение на известни личности като Дженифър Лопес, Ники Минаж и Ким Кардашян. Тенденцията към естественост обаче се отрази и на тази част от тялото. Преди мнозина се фокусираха единсвено върху бедрата, добавяйки импланти, но сега се доверяват на липофилинг. Основното очарование на този метод е, че мастната тъкан на клиента се използва като допълнителен материал. Взема се от зоната, където има излишък и се прехвърля на гърдите или бедрата. “Ефектът е отличен: еластични спортни дупета с малко инвазивност.” - отбелязват експерти.

Лицето на "звездата"
Разглеждайки снимки на различни знаменитости, много момичета се втурват към кабинетите на пластични хирурзи с желания от типа: “носът на херцогинята на Кеймбридж” или “устните на Анджелина Джоли”. Според д-р Шейла Назарян всяка година има все по-малко такива искания. “Може да се направи лека козметична операция, но само за да се подчертае естествената красота и за да се изгладят несъвършенствата.”


Ботокс в челото, пластика на бузите и прочее операциите на Дейвид и Виктория Бекъм


Класически фейслифтинг
Дните на хирургическия лифтинг и супер стегнатата, опъната кожа вече са в миналото. Според представител на Американската академия по пластична и реконструктивна хирургия (AAFPRS), пациентите чак сега осъзнават, че обемът е ключова характеристика на младото лице. Ето защо, мнозина предпочитат да не разтягат кожата и да не отстраняват излишъка, а да запълнят липсващия обем с помощта на липофилинг (трансплантиране на мазнини от едната част на тялото, използвайки ги за запълване на бръчки и намаляване на белези). Вместо само да режат от увисналата кожа, хирурзите повдигат и движат мускулите. “Тази процедура дава незабавни резултати, но предвид невероятната способност на кожата да се разтяга с времето, ефектът продължава около четири-пет години” - обяснява Константин Васюкевич, професор в Медицинския колеж на Ню Йорк.

Днес лекарите използват мускулно-апоневротичния слой (той се намира под кожния слой и подкожната мастна тъкан). Това позволява на хирурзите да стегнат кожата, без да я опъват като барабан. Освен това пациентът изглежда с 10-15 години по-млад, а чертите на лицето възвръщат естествения си младежки вид.


Да си купим ли новия апарат за неоперативна блефаропластика, или да не си го купим?


Минимално инвазивните техники за подмладяване също са приоритет при лифтинга на лицето, шията и деколтето. Контуриране на лицето се извършва с пълнители на базата на хиалуронова киселина или калциев хидроксиапатит, като се използват и различни хардуерни техники, които повишават тургора на кожата, който индикира степента на хидратация. Мезоконците са нов метод за постигане на лифтинг ефект и ревитализация на кожата, без оперативна намеса. Представлява имплантиране на изключително фин конец в субдермалната област, посредством тънка, атравматична игла. Материалът, от който е изграден конецът, е напълно резорбируем от организма. В процеса на разграждане се стимулира кръвообращението и активността на фибробластите, което води до образуване на нова съдова мрежа и производство на нов колаген.

Големи устни
Увеличаването на устните е най-често срещаната корекционна пластична хирургия. През 1960 г. във Франция е изобретен пълнител, биополимерен гел PS350. Това е препарат на базата на силиконов гел с микрочастици от полиметилметакрилат. Към края на XX и началото на XXI век хиляди жени се подлагат на процедури с такива инжекции в търсене на плътните устни. Опасността обаче се крие в това, че биополимерният гел е напълно синтетичен: той не се разтваря с времето, което може да причини фиброза и деформация на устните. От няколко години това лекарство е строго забранено в САЩ, Европа и други страни, но не и в Русия.


Устата ми хубава - какво ново в увеличението на устни


“Днес в козметологията тенденцията към естествената визия е очевидна. Когато работя с пациент, на първо място разглеждам пропорциите на лицето му. Всеки човек е индивидуален и красотата му се крие именно в това. Всички съществуващи антитрендове, като прекомерно големи скули и устни, лице, пронизано от ботокс, приличащо на неподвижна маска, всичко това е свързано с факта, че хората искат да се впишат в надути фалшиви стандарти за красота” - казва Катерина Николаевска, козметолог в клиниката по естетична медицина Tori.

Изпъкнали скули
“Хиперкорекцията на тази зона, целяща по-изявени и обемни скули, лишават лицето от индивидуалност и ако се погледнете под ъгъл, започва да прилича на буквата S” - отбелязва експертът от Tori.


Като баби: Тайните на преждевременното остаряване на сестрите Олсън


Заострена брадичка
Преди пет години на мода беше заострената брадичка. Дори и леките корекции крият в себе си опасността дамите да се лишат от своята женственост и да заличат мекотата на чертите си. “Този тип брадичка изглежда твърде масивна и мускулеста, а долната челюст визуално прилича на желязо. Дори се появи формулировката “лицево желязо”. Изглежда много неестествено” - допълва още Катерина Николаевска.

Премахване на бучки от Биша
В преследването на хлътналите бузи, момичетата, които извършват тази операция в ранна възраст, след няколко години забелязват силно увиснала кожа. Бучките Биша са анатомична формация, състояща се от мастна тъкан, затворена в капсула. Разположени са от двете страни на лицето, под скулите, между букалните и дъвкателните мускули. Поради анатомичните особености на тялото, мастните тъкани на лицето варират по обем. При някои хора бучките са почти невидими, при други - влияят сериозно на формата на лицето. С възрастта размерите им леко намаляват, но същевременно провисват с образуването на ясно изразени, така наречените бузи “булдог”. Ако някой реши да се подложи на тази процедура, експерти препоръчват да се извършва само с SMAS-лифтинг (хирургичен фейслифтинг).

More Body