Следва

11 чудни Инстаграм акаунта за интериорен дизайн

Истории от живота: Мария Шарапова

Неудържима. Спортист, шампион, секссимвол!

Celebrities преди 4 години

Знаменитата руска тенисистка навърши 33 години миналата седмица, на 19 април, навръх Великден. Два месеца по-рано, неочаквано за мнозина, Маша обяви, че напуска тениса и приключва със спортната си кариера. Шарапова оставя своя отпечатък като тенисист не само с 5-те спечелени турнира от Големия шлем, но и със своя хъс, отдаденост и борбен дух, които струяха на корта в звездните й спортни спектакли.

Очарователната блондинка е родена през 1987 г. в град Няган, Сибир. Родителите й се заселват в Русия, напускайки беларуския град Гомел заради аварията в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 г., която се намира в непосредствена близост до Гомел. Скоро след раждането на Маша семейството се премества в Сочи. Мария е възхитена от тениса още от ранна детска възраст, благодарение на своя баща - самият той треньор. Юрий, бащата на Шарапова, е неотлъчно до нея, придружава я на всички турнири, но майка й - Елена, не се занимава особено с кариерата на дъщеря си. Различни слухове циркулират в медийното пространство, някои от които гласят, че Елена оставя семейството си заради любовник или че се лекува в психиатрична клиника. Самата Мария периодично споменава майка си в интервюта и признава, че са много близки, но никой никога не ги е виждал заедно. Редовното присъствие на бащата на Шарапова по трибуните е недолюбвано от мнозина. Често други състезатели или самата публика се оплакват от неговата грубост и лоши маниери, които демонстрира, като шумно и неприлично се изказва срещу съперниците на Маша.

Юрий за пръв води дъщеря си на тенис корта, когато е едва четиригодишна. Шарапова си спомня: “Беше в Сочи. Бях толкова малка, че мъничките ми крака висяха от пейката, на която седях. Толкова малка, че ракетата, която държах в ръцете си, беше два пъти по-голяма от мен.”

Приятел на Юрий е Александър Кафелников – бащата на Евгени Кафелников (първият руски тенисист, ставал номер 1, носител на две титли от Големия шлем). Когато е на 4, Мария получава първата си тенис ракета от Александър и започва да тренира редовно с баща си. На 7-годишна възраст Шарапова присъства на открития урок по тенис в Москва на известната чехословашка и американска тенисистка и бивша първа ракета в света - Мартина Навратилова, която забеляза таланта на момичето и препоръча на баща й да я изпрати в Академията на Ник Болетиери в САЩ, където са тренирали тенисисти като Андре Агаси, Моника Селеш и Анна Курникова. Поради липса на средства баща ѝ заема пари, за да може двамата с дъщеря му да заминат за Флорида. Въпреки че никой от двамата не говори английски, те пристигат в Щатите през 1994 г.. Майка й не тръгва, защото не успява да получи виза.

“Дължа успеха на своя баща, който се отказа от нормалния си живот в Русия заради мен, без да се страхува от неизвестното, което ни очакваше в САЩ. Баща ми никога не се смяташе за беден. Със средствата, с които пристигнахме в Америка, бихме могли да живеем спокойно вкъщи, в Русия. Родителите ми щяха да имат нормална работа, аз щях да ходя на училище и те щяха да ми осигурят всичко необходимо. Но те пожертваха своя спокоен живот в името на моя талант, който други хора забелязаха.”

Въпреки че дълги години спортистката живее в САЩ, тя докрай играе под руския флаг. “Аз съм рускиня и американка. Когато съм вкъщи със семейството си, всичко наоколо е руско. Приготвяме руски ястия, гледаме филми и четем на руски. Когато се върна в Русия, с огромно удоволствие говоря на руски. В такива моменти ми се струва, че цял живот съм живяла в Русия.”


Мария Шарапова с баща си Юрий

Баща и дъщеря пристигат в страната на неограничените възможности със 700 долара в джоба. За да плати обучението на Маша в тенис академията на Болетиери, Юрий е принуден да работи какво ли не, включително като хамалин и мияч на чинии. Късметът не след дълго им се усмихва, талантът на Шарапова е забелязан и тя получава стипендия. Годишната такса за обучение, в размер на 35 000 $, е поета от световната компания за спортен мениджмънт IMG.

Мария Шарапова за пръв път участва в мачове на женската тенис асоциация през 2001 г., когато е на 14. Следват няколко неуспешни представяния, но след година печели първата си награда. През 2003 г. Маша дебютира в един от турнирите на Големия шлем - Australian Open. Година по-късно прави сензационен пробив в спортната си кариера, печелейки Уимбълдън на 17-годишна възраст. През 2004-та, на финала на състезанието нейна съперница е двукратната победителка в турнира - американката Серина Уилямс. Уилямс се води фаворит, което по не е изненадващо предвид опита й. Но се случва обратното на това, което всички очакват: Мария успява да надвие Серина и става първата рускиня, спечелила този турнир, и в същото време осмата ракета в световната ранглиста. След триумфалния мач Шарапова не сдържа емоциите си и избухва в сълзи на тревата.

“Това е невероятно, просто нямам думи. Когато напуснах корта след финалния мач и видях името си на таблото, където са посочени всички победители, чак тогава осъзнах, че съм спечелила.”

Серина Уилямс се държи повече от достойно и на мрежата не само поздравява Шарапова, но дори я прегръща. Въпреки жеста, този конкретен турнир и победата на Шарапова поставят основата на тяхната непримирима вражда. След време Мария публично разказва, че случайно е видяла американската тенисистка да плаче в съблекалнята след мача и, точно защото е станала свидетел на нейната слабост, Серина от този момент нататък има зъб на Шарапова.
“Хората често ме питат защо имам толкова много проблеми в мачовете си с Уилямс: Спечелих два пъти, Серина - 20. Мисля, че отговорът се крие в тази съблекалня. Мисля, че ме намрази, защото аз, като крехко дете, я победих. Но най-вече, защото чух нейния плач.”- пише Шарапова в автобиографията си “Неудържима. Моят живот досега.”

На церемонията по награждаването Уилямс едва сдържа сълзите си, но намира сили да поздрави опонента си за победата. “Не беше моят ден, моят мач. С Мария някак си приличаме - тя играе докрай и дава най-доброто от себе си на корта.” - казва Уилямс.

Редица спортни експерти наричат победата на Шарапова случайност и не вярват особено в по-нататъшния й успех. Тя наистина не успява втори път да спечели Уимбълдън през цялата си кариера, но този триумф поставя началото на другите й големи постижения в света на тениса.

През 2004 г. Женската тенис асоциация (WTA) я обявява за най-добрата тенисистка за сезона. През 2005-та става първата рускиня, оглавила световната ранглиста. Година по-късно печели US Open, а през 2008 г. - Australian Open. Общо в кариерата си печели пет турнира от Големия шлем: по една победа от Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на САЩ и Уимбълдън, и две от Ролан Гарос.

През 2008 г. Мария Шарапова получава контузия в рамото и спортната й кариера се оказва в опасност. След операцията успява да се възстанови сравнително бързо и се връща на корта, печелейки няколко по-малки турнира. “Травмите на рамото не са нещо ново за мен. През годините съм имала няколко, като контузиите съответно малко по-малко ме изваждаха от строя, отделях и безброй месеци за физиотерапия. В един момент усетих, че губя форма” , признава Шарапова.

През 2016 г. Мария е замесена в допинг скандал. В кръвта й е открит Мелдониум, едно от забранените вещества, включени в списъка на Световната антидопингова агенция. Милдронат, съдържащ в себе си Мелдониум, дълги години се предписва на спортисти с терапевтични цели. Обаче, от 1 януари 2016 г. той влиза в списъка на забранените вещества, за което Маша е уведомена чрез имейл. “Фактът, че не знаех за забраната, разбира се, не е извинение. На 22 декември 2015 г. получих имейл, в който бе упоменат съответния обновен списък със забранени медикаменти, но не му обърнах нужното внимание”, пише рускинята във Фейсбук профила си.

Цялата тази история, разбира се, повлиява негативно на спортната й кариера. Международната тенис федерация решава да отстрани тенисистката за две години, а ООН прекратява сътрудничеството си с Шарапова като посланик на добра воля. Маша оспорва решението на комисията, тъй като счита наказанието за необосновано жестоко. “Трибуналът установи, че не съм искала от своя лекар медикаменти, които да подобрят резултатите ми. Международната тенис федерация (ITF) отдели много време, опитвайки се да докаже, че умишлено съм нарушила антидопинговите правила, но трибуналът заключи, че това не е така. Не мога да приема подобна присъда за двугодишно отстраняване. Веднага обжалвах това решение пред Спортния арбитражен съд (CAS). Ще се боря да се върна на тенис корта възможно най-скоро.”

В резултат, съдът намалява периода на 15 месеца, констатирайки, че Мария не е използвала Мелдониум за подобряване на спортните си резултати.

Скандалът се отразява и на нейното финансово състояние - марки като Porsche, Nike и TAG Heuer отказват да работят съвместно с руската тенисистка. Поради невъзможността да участва в турнири и прекратяването на не един рекламен договор, според оценките, Мария губи около 50 милиона долара за периода на отстраняването си. В момента, според сп. Forbes, Маша оглавява класацията на най-заможните руски спортисти, като богатството й се оценява на 325 милиона долара. По време на “почивката” си от тениса, Маша решава да запълни свободните месеци с икономическо и бизнес обучение в Харвард. Шарапова се завръща на корта на 26 април 2017 г. в турнира на WTA Porsche Tennis Grand Prix в Щутгарт, на който стига до полуфинал.

Както споменахме, враждата между тенисистките Серина Уилямс и Мария Шарапова е пословична и заема голяма част от професионалния живот на рускинята.

Казват, че в спорта няма приятели, има само съперници. И ако някои спортисти доказват обратното, то други, напротив, само потвърждават това. С Уилямс Шарапова никога не се сближава нито на корта, нито извън него. Историята на тяхната вражда е описана в автобиографията на рускинята. Според Мария всичко започва от 2004 г., когато се срещат на финала на Уимбълдън и последвалите ридания на Серина в съблекалнята й, на които Шарапова става свидетел. Малко след края на турнира, Серина споделя на свой приятел: “Никога повече няма да загубя от тази малка кучка!”

Серина от своя страна заявява, че книгата на Шарапова е “100% клюки”. В същото време, тя не отрича случката в съблекалнята. “Плаках много след поражението, струва ми се, това е съвсем нормално. Това единствено показва истинската ми отдаденост и желанието ми да дам всичко от себе си на корта. Това е финалът на Уимбълдън, разбирате ли? Би било по-изненадващо, ако не бях плакала. Имам емоции, аз съм човек все пак. Това, което се случи там, трябваше да си остане там. Не е необходимо да се дава подобна гласност на личен момент в нечия книга и то не по най-положителния начин.” - категорична е Уилямс. Американката добавя, че няма лична неприязън към руската тенисистка и дори се зарадвала, когато Мария публикува книгата си. “След като я прочетох, останах дълбоко разочарована. Оказа се, че има много писано за мен и не всичко е вярно. Честно казано, Мария ме изненада... не мислех, че се интересува толкова от кариерата ми.”

През 2018 г. Мария Шарапова и Серина Уилямс трябва да се срещнат на 1/8 финалите на турнира Ролан Гарос, но мачът не се състои. Непосредствено преди срещата, американката отказва да играе заради контузия на ръката. “Това бе трудно решение. Обичам да играя с Мария... Но обещах на себе си и на екипа си, че няма да играя, ако не се чувствам готова поне на 60 процента. Никога в живота си не се бях чувствала така. Трудно е. Разстроена съм, защото заради този мач пожертвах толкова много от личното си време за тренировки, вместо да бъда със семейството си, с дъщеря си.”

За последно двете тенисистки се срещнат на корта през 2019 г. на US Open. Уилямс побеждава Шарапова и така се сдобива с 20-та победа срещу нея от общо 22 срещи. След този мач рускинята изпада от топ 100 в световната ранглиста.

През февруари тази година Мария Шарапова обяви, че окончателно е взела решението да се откаже от кариерата си в тениса. Подготвя трогателна статия за списанията Vanity Fair и Vogue - “Тенис, казвам ти “сбогом.” Лично написаният материал звучи като прощално писмо, като емоционална изповед.

“Как оставяш зад гърба си единственото нещо в живота, което познаваш? Как да напуснеш кортовете, на които играеш от малко дете? Играта, която обичаш, тази, която те потапя в сълзи и радост. Спортът, в който откриваш семейство. Фенове, които те подкрепят повече от 28 години. 28 години е много време. Имах нужда от това, така че, моля, простете.”

Въпреки, че се отказа от тениса, Мария Шарапова ще остане в съзнанието на феновете не само със спортния си талант, но и заради външността си, която много рано се забеляза от ценителите на женската красота, съответно Мария става един от сексимволите на спорта.
Висока, стройна, с ръст 188 см и тегло 57 кг, блондинка с баснословни викове на корта, тя достойно заема престола на световен секссимвол. Интересен факт е, че рекордът й за сила на крещене е 105 децибела, което може да се сравни с шума на двигател на реактивен самолет.

В началото на спортната си кариера Шарапова често носи много къси поли и рокли, за което нерядко е критикувана. Много остро и негативно се приема появата й по минижуп на едно от партитата в навечерието на тенис турнир в австрийския град Линц. С течение на времето тя променя из основи стила си, като все по-често се спира на елегантни силуети. Шарапова десетки пъти краси кориците на лъскави списания по бански и бельо. През 2006 г. Sports Illustrated определя Маша за най-красивата спортистка на годината, а през 2010 г. става най-сексапилната играеща тенисистка в света според анкета на Robinsons. Шарапова неведнъж споделя,че тази част от професионалния й живот, с фотосесии и различни рекламни кампании, никога не е била приоритет за нея - тенисът и победата на корта винаги са били на първо място.

В личния си живот Маша може да се похвали с няколко високопоставени романса. През 2005 г., на 18-годишна възраст, тя се среща с фронтмена на Maroon 5 Адам Ливайн. Връзката им не продължава дълго. Говори се, че инициатор на раздялата е музикантът, уж недоволен от сексуалния им живот.

През 2009 г. Шарапова има взаимоотношения със словенския баскетболист Саша Вуячич и дори възнамерява да се омъжи за него. Въпреки това, през 2012-та двамата се разделят, защото, според слухове, баскетболистът не може да се примири със славата и успеха на любимата. Година по-късно Мария се впуска в нова авантюра с нашия Prince Charming - тенисистът Григор Димитров, който междувременно е бивше гадже на Серина Уилямс. Аферата между нашенеца и Мария продължава две години.

Вече повече от две години Мария Шарапова е щастлива в отношенията с британския милионер Александър Гилкс. Двойката потвърждава романса си няколко месеца след началото му. Оттогава влюбените редовно се появяват на публични места, а Мария споделя в Instagram десетки техни общи снимки. От началото на тази година феновете на руската тенисистка подозират, че двойката скоро ще вдигне сватба - причината е пръстенът на лявата й ръка, много напомнящ на годежен, който се прокрадва в не едно стори на Маша.

40-годишният възлюбен на Шарапова е съосновател на Squared Circles и на аукционната къща Paddle8. Слави се като един от най-забележителните ергени на Великобритания. Преди връзката с тенисистката, Александър е женен за приятелката на Меган Маркъл, дизайнерката Миша Нону, известно време се задява и със сестрата на Кейт Мидълтън - Пипа. Сред приятелите му са принцовете Хари и Уилям.

В живота на Шарапова освен спортът, присъстват и други дейности. През 2012 г. Мария стартира марката си Sugarpova, произвеждаща всякакви сладки изкушения, които днес се продават успешно в повече от 32 страни. Тенисистката участва активно и в благотворителни инициативи. През 2005 г., на 18-годишна възраст, пуска на търг автомобил Porsche, който получава като награда на един от турнирите, и дарява спечелената сума на фонда за подпомагане на деца в Беслан. През 2007 г. става посланик на добра воля на ООН и чрез благотворителната си фондация “Мария Шарапова” дарява 100 000 долара за младежки проекти в Беларус, Русия и Украйна, засегнати от аварията в Чернобил. Приходите от продажбите на сладкарски изделия Sugarpova в размер на два милиона рубли дарява на руски сиропиталища.

Шарапова има няколко изяви и като актриса. Участва с епизодични роли във филма Ocean's 8, в сериалите Billions и The Morning Show. Маша е добре запозната със света на американския шоубизнес и всяка година е сред редовните гости на едни от най-емблематичните светски мероприятия.

Ярката руска тенис звезда е едва на 33 г. - една чудесна възраст. С интерес очакваме с какво ще се захване Мария сега, когато тенисът вече не е на пиедестал в живота й.

“Поглеждайки назад, разбирам, че тенисът беше един вид планина за мен. Моят път е поредица от долини и обходни пътеки, но гледката от върха на тази планина беше невероятна. След 28 години в спорта и пет титли от Големия шлем, съм готова да се изкача на друга планина - да се състезавам на други, различни терени.”

Успех, Мария!

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 1 ден

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.