Следва

Драма безкрай: Timeless Drama Channel влиза в България

15 стилни филма с костюми, ОТ-ДО дело на известни дизайнери

DRESS me up like one of your French girls...

Movies & TV преди 3 години

Откакто вилнее пандемията, филмите се превърнаха във фактическа форма на бягство. В този момент вероятно се чувствате сякаш сте гледали почти всеки филм, който някога сте искали да видите. (И дали само ние имаме чувството, че дори в Netflix не остана нищо неизгледано след няколкото уикенда и домашни "работни" дни?)

За щастие, наличен е кинематографичен набор от скъпоценни бижута, които следва да се преразгледат, ако сте привърженик на качествената красива и дизайнерска филмова продукция. 

През годините няколко много известни модни имена правят по поръчка цели филмови ленти. Кристиан Диор е сред първите френски моделиери, оставили отпечатък в Холивуд, като облича Марлене Дитрих на екран през 50-те години. После се появява Юбер дьо Живанши, човекът, отговорен за малката черна рокля на Одри Хепбърн в "Закуска в Тифани" -  един от най-шикозните моменти в историята на киното. Съвсем наскоро Миуча Прада проектира стила на екстравагантния "Великият Гетсби" на Баз Лурман от 2013 г., докато Раф Симънс бе поканен от Лука Гуаданино да изработи сложен гардероб на миланското общество в I Am Love.

Следват 15-те филма с най-модни костюми за всички времена и дизайнерите, които ги сътвориха.

1. Сценична треска / Stage Fright (1950) - Кристиан Диор

Водещата дама във филма, Марлене Дитрих, поисква от Алфред Хичкок да наеме Кристиан Диор, приятел на Дитрих, да направи костюмите във филма. (В допълнение към изискванията за гардероба, Дитрих има безпрецедентен контрол и над снимките си във филма.) Диор се наема и така получаваме изумителен каталог от рокли, именувани "New Look" и шикозни дневни костюми в този прекрасен филм.

2. И Бог създаде жената / And God Created Woman (1956) - Пиер Балмен

Френският моден дизайнер Пиер Балмен хвърля око на този филм на Роже Вадим с участието на Бриджит Бардо. Развиващ се в слънчево Сен Тропе, филмът изобилства със семпли, но елегантни летни дрехи. Бардо носи рокли на Балмен и палави поли с копчета, на които нямаме насита.

3. Закуска в Тифани / Breakfast at Tiffanhy's (1961) - Givenchy

Кой би могъл да забрави емблематичната откриваща сцена на този филм с участието на Одри Хепбърн? Юбер дьо Живанши проектира емблематичната черна рокля, която носи Холи Голайтли, за закуската си пред Тифани. Допълнена с дълги корпинени ръкавици и масивна перлена огърлица, това е една от най-известните филмови визии на всички времена.

4. Миналата година в Мариенбад / Last Year at Marienbad (1961) - Коко Шанел

Коко Шанел прави костюмите за Делфин Сериг, звездата на тази френска класика от Новата вълна на Ален Ресней. Костюмите са решени в изящни тъкани като шифон, тюл и дантела - като закон за къщата Chanel, а като аксесоари Коко избира перли, разбира се.

5. Дневна красавица / Belle Du Jour (1967) - Ив Сен Лоран



Ив Сен Лоран е отговорен за костюмите на Катрин Деньов, която играе млада буржоазна госпожица. Изключителното майсторство при връхните облекла на Лоран е изцяло на показ - Деньов се показва с много от изящните двуредни палта; носи и черна рокля с бяла яка и маншети, дизайн, който изглежда също толкова свеж и до днес.

6. Барбарела / Barbarella (1968) - Пако Рабан

Пако Рабан е известен със своята естетична космическа епоха, перфектно прилягаща на тази лента от 1968 г. с участието на Джейн Фонда, която играе футуристичен астронавт, изпратен на мисия да завладее далечна планета - като прави това в поредица от творения на дизайнера.

7. Господарка / Mistress (1975) - Карл Лагерфелд

Карл Лагерфелд "екипира" този S&M шедьовър от 1970 г. за парижанка с ексцентрично секс подземие. Дизайнерът се опира на странния разказ, създавайки фетишистки ансамбли, които са решени предимно в латекс и кожа. 


R.I.P Карл Лагерфелд: Отиде си ГОЛЕМИЯТ!


8. Американски Жиголо / American Gigolo (1980) - Джорджо Армани

Ричард Гиър е най-добрият ескорт в света, в този филм от 1980 г., облечен от Джорджо Армани. Визията на дизайнера за героя e all about the tailoring: страхотни връхни дрехи, деконструктивни костюми и класически комбинации от риза и вратовръзка.

9. Поглед към едно убийство / A View to a Kill (1985) - Азедин Алая

Последният филм, в който Роджър Мур играе Джеймс Бонд - този екшън придобива цялостна стилова трансформация благодарение на Азедин Алая, която облече героинята на Грейс Джоунс. Тя със сигурност е най-добре облеченият злодей във филмовата история.


The King of Cling: Азедин Алая


 10. Петият елемент / The Fifth Element (1997) - Жан Пол Готие

Жан-Пол Готие е създател на научно-фантастичните творения във футуристичния екшън на Люк Бесон. От бодито в стил dominatrix, което Мила Йовович носи в първата си сцена, до изрязаните униформи, които прави за стюардеси, дизайните на Готие подкрепят естетиката на "другия свят" във филма.

11. Мария Антоанета / Marie Antoinette (2006) - Маноло Бланик

Костюмната дизайнерка Милена Канонеро създава прелестните рокли за проекта на София Копола от 2006г., с Кирстен Дънст в ролята на Мария Антоанета, а невероятният Маноло Бланик прави разточителната колекция от щедро декорирани обувки на тази злощастна кралица. Има цяла сцена, посветена на причудливите му творения - екстравагантни обувки за още по-екстравагантен характер.

12. Аз съм любов / I Am Love (2009) - Раф Симънс за Jil Sander

Раф Симънс, който по това време се подвизаваше като Творчески директор на Jil Sander, проектира костюмите за героинята на Тилда Суинтън във филма на Лука Гуаданино от 2009 г. Възпроизвеждайки усещането на висшето общество на Милано, изчистените вечни силуети на Симънс се вписват безпроблемно в кръга на висшата класа.


Запознайте се: Онър Суинтън-Бърн, актриса и дъщеря на Тилда Суинтън


13. Черен лебед / Black Swan (2010) - Rodarte

Сестрите Родарте - Лора и Кейт Мъливи, работят по дизайните на две от емблематичните рокли на балерината от филма, изиграна от Натали Портман - творенията им виждаме във финалната сцена, когато Натали танцува своята "лебедова песен".

14. Великият Гетсби / The Great Gatsby (2013) - Миучa Прада

The Roaring 20s - кой би могъл да предаде екстравагантността от началото на миналия век по-добре от Миуча Прада? Госпожа Prada слага подписа си на повече от 40 костюма в продукцията на Баз Лурман; създава много от бляскавите модели на главната героиня (Кери Мълиган), която се къпе в изобилие от пайети, коприни и кожи.

15. Джеймс Бонд: Спектър / James Bond: Spectre (2015) - Том Форд

Като се има предвид репутацията му на тейлъринг гений, присъствието на дизайните на Том Форд в гардероба на Джеймс Бонд, е на практика задължително. Едни от най-добрите творения на Форд EVER намират място именно в Спектър, където Даниел Крейг носи отбана селекция от елегантни бомбъри и безупречни костюми. (Също на Форд са и костюмите на Даниел от предстоящия 007-филм, No Time To Die.)


Бонд, подай ми Nokia-та


 

More Movies & TV