Следва

Всички носят: "пенсионерските" маратонки на NB

Отегчени богаташи купуват гигантски диаманти

Diamonds are FOREVER

All fashion преди 3 години

В последния месец и малко, вследствие на коронавирус пандемията, рекорден брой от над 26 милиона американци загубиха източника си на препитание и всеки един от тях е принуден да пригоди съществуването си към бюрократичния ад навън. Милиони не могат да си позволят разходите за наема си; все по-голям брой от тях дори не могат да си позволят хранителни продукти от първа необходимост. Междувременно отегчените богаташи, също американци, хвърлят стотици хиляди долари за бижута, за да се разведрят.


#TheLatest: Louis Vuitton купи най-големия необработен диамант в света


Когато правилата за спазване не карантината забраниха живите аукциони, което доведе до трансформация в онлайн търгове, дори при големи аукциони като Sotheby’s, бъдещето на бижутерийните продажби се оказа в доста мъгляво положение. Според нов доклад на Bloomberg обаче, промяната не е повлияла негативно продажбите на колекционерски бижута - всъщност, хората, които могат да си ги позволят, харчат повече от всякога за дизайнерските многокаратни произведения на изкуството. За четирите проведени търга за периода Март/Април, Sotheby’s очакваше приход от $5,7 милиона, а в действителност спечели $6,1 милиона.

"По продажбите можем да отсъдим, че всеки предмет с достатъчно добро качество се представя много добре", казва Катрин Бекет, специалист по бижута към Sotheby’s. "Всъщност, в пъти по-добре отколкото би се представил преди месец."


Ира фон Фюрстенберг, една принцеса на 80


Възможна обосновка за тези експанзивни покупки? Лишени от лукса да демонстрират екстравагантния си вкус извън уюта на именията си, богатите и известни "носят гигантските си диаманти вкъщи". Затова и купуват диаманти като невидели - за да се почувстват по-добре. "Клиентите ни са изолирани по домовете и, най-общо казано, водят скучноват начин на живот", продължава Бекет. "Всички очакват това да свърши и, предполагам, мисълта, че във волта ги чака многомилионно бижу, което да носят след това, ги топли по един или друг начин."

Истинският тест за отегчеността на елита вероятно предстои тази седмица: когато в онлайн търг (отново на Sotheby’s) ще се наддава за диамантената Tutti Frutti гривна Cartier от 1930-та. Бекет споделя, че очакванията за бижуто са между $600 000 и $800 000, но с оглед на най-новите трендове, стойността на гривната лесно може да се покачи до милион долара. Make America Great Again, They Said...


An Icon of Art Deco Jewelry Design: A Magnificent ‘Tutti Frutti’ Bracelet by Cartier


Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата


 

More All fashion