Следва

Дневен ХОРОСКОП - 28.4.2020

Knock, knock. Who's there? - Социалните маски, зад които се крием

Често хората избират определен модел на социално поведение, различен от истинското им “Аз”. Неизбежно, правилата на играта се променят спрямо новата им роля, скрита зад социална маска и избрана за конкретния момент.

Health преди 3 години

Желанието човек да предпочете социална маска пред собствения си индивидуален образ е пример за липса на увереност и пълна зависимост от мнението на другите. Този силен захват, като в менгеме, да робуваме на чужди убеждения, за да си спестим малко критика и отрицателни оценки, въобще не е толкова безопасен, колкото ни се струва, и по никакъв начин не защитава вътрешния ни уязвим свят от външните фактори.


Ефектът на Пигмалион, или как очакванията ни "изкривяват" реалността?


Разбира се, необходимо е да правим разлика между етиката, възпитанието, добрите маниери и социалната маска, която напълно обезличава човешката натура. И ако спазването на нормите на поведение е знак за добър вкус, то изборът на определена роля сигнализира за скрит проблем. Съществуват няколко социални роли, които категоризираме като най-често срещани. Ще ги декодираме сега, за да може сами да прецените дали и вие волно/неволно попадате под натиска на обществото.

 

Маската на сериозността

 

Много жени и мъже избират най-сериозния образ за себе си, като така показват на другите чувство за превъзходство. Тази маска подсказва, че човек се отнася снизходително към всички и винаги знае как да се държи в определена ситуация, без да прави грешки или да изпитва съмнения и трудности, правейки някакъв избор.


Истории от живота: травмите в детството бележат целия ни живот


Конкретната социална роля подсказва, че човек е изтъкан от определен набор от комплекси, свързани с периода на израстване. Може би той/тя е изправен пред неразбирателство с родителите, унижение от връстници или други социални несгоди, които психически го потискат. Изборът на тази маска сигнализира за вътрешно желание да се изолира от натиска и атаките на обществото. Най-големият проблем в тази ситуация се крие не само в отхвърлянето на собственото “Аз”, но и във факта, че човек се опитва да държи абсолютно всичко и всички под свой контрол. Естествено, такова душевно напрежение заплашва с емоционален срив и затова, ако се разпознаете в тази роля, си струва да помислите дали въобще си заслужава.

Маската на смешника

Тази маска е противоположна на предходната, но коренът на проблема и в двата случая се крие в детските комплекси, несигурността, както и в страха от оценката за собствените действия. Избирайки подобна социална роля, човек опитва да се предпази от негативни реакции и критики, маскирайки собствената си неувереност с шеги и смях. Всеки проблем, с който се сблъска, автоматично го кара да изпада в паника и дори и да е способен веднага да намери решение, се разсмива, за да се защити предварително.


Законът на Петте процента: заложници ли сме на стадния инстинкт?


Маската на наивността

Хората, които се прикриват зад тази социална роля, се страхуват да поемат отговорност или каквато и да е инициатива, затова избягват рискове и не напускат зоната си на комфорт. Проблемът се състои в това, че човек под булото на наивността може да пропусне редица блестящи възможности заради собственото си малодушие или да попадне под влиянието на други хора - родители, приятели, партньор. А неуспехът и неспособността за изграждане на лични граници във всеки етап от зрелостта, могат да направят човека жертва на обстоятелствата.


Как да разпознаем свръхталантливата жена?


Маската на арогантността

Подобна линия на поведение често говори за дълбоки комплекси, които принуждават човек да се затвори и изолира от външния свят поради силно застъпените вътрешни страхове. Неуспешни връзки, трудни взаимоотношения с родители, негативен опит - всяко събитие в миналото, което наранява човек, може да стане причина за избора на такава социална маска. Единственото правилно решение в този случай е да се направи обстоен “преглед” на собствените възгледи, тъй като тази роля наистина влияе отрицателно на социалния живот, усложнява взаимодействието с външния свят и извършва неприятни корекции във всеки аспект от личния до професионалния живот на индивида.


Как да разпознаем и неутрализираме токсичните хора в живота си?


Маската на безстрашието

Хората, които избират този стил на поведение, често се държат предизвикателно, като целенасочено привличат всеобщото внимание към личността си. Избират ярки дрехи за една натрапчива крещяща визия, отричат ​​страха, “любители” са на най-рисковите забавления, отказват да следват общоприетите правила, смеят се на тези, които проявяват нерешителност, които претеглят плюсовете и минусите.

С подобно дръзко маниерничене тези хора маскират собствените си вътрешни смущения; опитват се да поставят собственото си “Aз” зад завесата, опасявайки се, че техните съмнения и страхове ще бъдат възприети от другите като слабост.

Човекът зад социална маска се усеща веднага, тъй като неестественото поведение му причинява дискомфорт и това е лесно забележимо. Маската ни улеснява да се предпазим от комплексите и страховете, но не решава самия проблем. За да се даде начало на един пълноценен живот, е необходимо да се достигне до осъзнаването, анализирането и ликвидирането на конкретния дразнител.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.