Следва

Наръчник за красива и здрава коса в осем simple стъпки

Съвършената кожа на 20, 30, 40 и нататък - подробно с експерта д-р Манолова

Разговаряме с доктор Гергана Манолова-Георгиева като специалист, жена, но най-вече като приятел, защото, както самата тя вярва, първата и основна стъпка към добрата кожа е Доверието. За проблемната кожа, за правилната грижа и съвършенството като постижим ефект с помощта на Biologique Recherche - удоволствието е наше!

Face преди 3 години

Гергана Манолова е специалист по кожни и венерически болести, занимавам се с естетична медицина, поставяне на хиалуронови филъри, ботулинов токсин, химични пилинги и лазери от 2010 година. Работи като специалист в болница Вита, S-line и Amber Beauty Club.


Доктор Гергана Манолова

"Работата е моето самочувствие. Обичам да дарявам здраве и самочувствие, да създавам красота", започна разказа си тя и ни спечели изцяло. Вижте какво още има да ни сподели като професионалист с над 10 години стаж в областта по най-интригуващите теми в козметичната и бюти индустрия, както и отговорите й на най-належащите въпроси в дамската ни Редакция:

View Sofia: Започваме разговора си директно с проблема - затворени сме вкъщи по обективни причини, подложени на стрес. Как това се отразява на кожата, най-големият орган в човешкото тяло?
Гергана Манолова:
Така е, затворени у дома, без разходки навън, без въздух, слънце, нормална динамика, съответно - кожата страда. Допълнително и от всички почистващи препарати, които използваме доста често.


Доктор Гергана Манолова

V.S.: Други проблеми в този момент, извън дехидратация, липса на тонус и стрес, въздействащи върху кожата, за които хората-недерматолози дори не подозираме?
Г.М.:
Нарушаване на нормалния имунитет на кожата, изтъняването и по-динамичната реакция към храната. Забелязва се доста често загуба на нормалния тургур, също така.

V.S.: Има ли начин всеки сам да направи мониторинг на кожата си, ако в момента не може да отиде при специалист?
Г.М.:
Разбира се, че има. Всеки от нас може да прецени най-общо с какво се е променила кожата му, кое я дразни. Често пациентите сами първи диагностицират проблема си и се обръщат за помощ към нас онлайн.Водещите козметични брандове много добре се приспособиха към ситуацията, като въведоха дистанционна диагностика: предварително попълване на анкета от страна на клиента и последващ видео разговор с топ-специалист – така професионалистите помагат за адекватна грижа за кожата във времето на социална изолация.

V.S.: Кои са стъпките, за да установим състоянието на кожата сами?
Г.М.:
Най-правилно се усеща след като почистим кожата и след това отмием почистващия продукт с вода - тогава най-добре се усеща уязвимостта й.Както аз, така и специалистите на Biologique Recherche, подхождаме към оценката на състоянието на кожата много комплексно. Всичко започва със задълбочен разговор с пациента/ клиента, за неговия начин на живот, хранителни навици, почистване на кожата, какви продукти използва в момента...(основните грешки, които пациентите допускат в грижата за кожата, са свързани с жедневното й почистване). След разговора, ние продължаваме с тактилна и визулна диагностика, а проблемите на кожата и основните й характеристики се установяват най-добре със специални скринингови апарати за диагностика на състоянието на кожата.

V.S.: Колко и какви са проблемите при уязвимите от нас - хората с алергии, тези над 40, хората с други здравни проблеми?
Г.М.:
Разнообразни са кожните проблеми, зависи за коя част говорим. Има проблеми по кожата на скалпа, по лицето, шия и деколте, видимите части, по трункуса, по горни и долни крайници. Важно е да локализираме правилно коя зона страда. Най-чести в днешно време са сухота, чувствителност, раздразнена кожа, "напукване" и това е свързано най-вече с околното замърсяване. Знаете ли, че фините прахови частици са по-малки от порите на кожата. Така, те проникват през порите и генерират свободни радикали, съответно възпаления, повече себум и много, много проблеми. Разбира се, външните фактори се допълват и от вътрешните, като стрес, безсъние, лошо хранене...Ето защо е от изключителна важност избора на правилна, чиста козметична линия, на която да се доверим в грижата за кожата си..

V.S.: Ако дойдем при вас, колко време ще отнеме един обстоен преглед на състоянието на кожата?
Г.М.:
Зависи дали е с кожен проблем, или изисква диагностика. Аз обичам да слушам пациентите си, хората, избрали мен като лекар, като специалист. В началото оставям пациентът да говори, да сподели какво точно го тревожи -  най-важното е да изградим доверие помежду си, тогава и резултатите са най-ефективни. Важно е да разбера какво тревожи човека срещу мен, да съм му от полза. Изслушвам внимателно разказа за навиците, ритъма му на живот... Това ми помага, освен за снемането на анамеза, и за вземането на адекватно решение за подходящо лечение, терапия и т.н. Колкото по-близо до човек е това, което му бъде предписано, толкова вероятността да го спазва е по-голяма.



V.S.: Да опитаме така: аз съм на 39 години, имам смесена кожа с тенденция към омазняване в Т-зоната и разширени пори на мястото, както и тенденция към сухота в областта на шията и деколтето. Нямам придружаващ
и заболявания, но нямам и нормален режим на излизане сред природата и тренировки, а и неминуемо съм подложена на непознат стресов фактор. Каква анамнеза бихте свалили и какво бихте предписали като лечение/грижа/поддръжка? 
Г.М.: На първо място бих ви попитала кога ставате и лягате, как почиствате кожата си - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е почистването сутрин и вечер, колкото до съня - той е най-добрият лечител. Ще се поинтересувам колко често посещавате козметик, какъв тип терапии правите; какво количество вода приемате; вредни навици, обстановката на работното място, средата. Важно е да се установи на какво се дължи това омазняване в Т-зоната, за да разберем как да го коригираме. Бих включила задължително хидратиращ продукт, серум, регулиращ мастната секреция, богат крем за вечерна грижа. Изключително важно е да се обръща внимание и на грима, ако се използва такъв.Особено сега е важно makeup продуктите да бъдат без силикон, да позволяват на кожата да диша. Като базова грижа от Biologique Recherche ще препоръчам почистващо мляко Lait U, което ще балансира себума и хидратира кожата, в същото време ще укрепи бариерната функция. След това, задължително ще препоръчам Lotion P50, за балансиране pH на епидермиса и насърчаване на естествените ексфолиращи процеси в кожата. Съществува и специален серум Dermopore, който стяга порите, рабира се, както казах, хидратиращ серум и подходящ крем.

V.S.: Вярно ли е, че ако приятелките ми ползват козметика, от която са доволни, обезателно трябва да я пробвам и аз?
Г.М.:
Категорично не. Много често давам това като лош пример в практиката си. Нещо, което дава прекрасни резултати при 99 души, при 1 може да не е ефикасно. Винаги го казвам на пациентите си и затова държа на контролни прегледи, регулярни обаждания - за да съм сигурна, че при тях действа изписаната терапия. Привърженик съм на индивидуалния подход, подборът за всеки персонално. Ето защо аз препоръчвам Biologique Recherche - създателите на персонализирания подход в козметологията.Те първи започват да третират кожата според нейното състояние и въвеждат запазения термин Skin Instant. Затова и гамата на марката включва над 180 продукта за лице, тяло и коса, за да може максимално да се обхване многообразието на различните състояния и да се предложи винаги най-подходящия продукт.

V.S.: Колко скъпо е скъпото в дерматологичната грижа? Изобщо, коя инвестиция във външния вид на кожата си струва и то безусловно?
Г.М.:
Харесвам една поговорка от майка ми, откакто бях дете я помня: "Евтиното винаги излиза скъпо!" Всяка една правилна, разумна инвестиция, погледната във времето, си е заслужила средствата. За естетичната медицина, за грижите, естетичните корекции се мисли поне за 2-3 години напред, дори за след 10. Човек трябва да има общ поглед и очакване, тогава може да разбере в какво инвестира. За съжаление, все по-често наблюдаваме как бързи и евтини предложения излизат много по-скъпо във времето. В естетичната медицина не съществува "трябва", има "какво иска", "от какво има нужда" един пациент, лично за себе си. Тогава наистина инвестираме в себе си, в облика си.

V.S.: Много модерен е индивидуалният подход в дермалечението, но как се стига до него? Как да намерим правилния път до точната гама продукти, марката, която ще реши проблема, последователността на стъпките, продължителността на процеса?
Г.М.:
Според мен, на първо място е изборът на специалист - било то лекар, козметик или консултант. Отново стигам до своята теза - доверието между лекар/пациент. Да почувстваш, да го усетиш, че това е твоят помощник в пътя към красотата. След споделяне на притеснения, желания, очаквания, се прави правилният избор. Често не става от един път, налагат се корекции, промени, докато се избере перфектният вариант.Преди всичко, когато избираме козметична марка, ние трябва да търсим такава, която предлага чисти, концентрирани продукти, без добавени аромати и оцветители, с формули, създавани в студени условия. Така се гарантира най-добра поносимост и висока ефективност. И...марката да има създадена методология за персонализиран подход, а в това най-добри са точно създателите на този подход, Biologique Recherche Paris.

V.S.: Вие самата какво ползвате, моля, подробно?
Г.М.:
От година насам, след като имах невероятна пигментация от медицинска фотозащита, използвам единствено Biologique Recherche Paris, като в началото подходих супер недоверчиво към линията, която всъщност се справи за 3 месеца с проблема ми. Оттогава ползвам само техните продукти. Използвам всичко, което техен експерт ме посъветва.Започвам с почистване с Lait E.V. за тонус и хидратация, след това с вълшебния Lotion P50 във версията PIGM 400 . Сутрин и вечер нанасям два различни серумa Elastine и PIGM 400, отгоре запечатвам с Crème PIGM 400. През деня се доверявам на финиш серум Le Grand и разбира се с Protection SPF 50. Абсолютно любим ми е балсама за устни Biokiss. Имат и феноменален кислороден спрей, който прави чудеса(!!!) - има го дори в раницата на сина ми за училище, в случай, че се нарани. Правя си мезотерапии, поставям си ботулинов токсин, леко моделиране на лицевия контур с филъри. И най-важното за мен - постоянно да се усмихвам, това е лекарство #1!

V.S.: Какво бихте предписали на майка си в този ред на мисли, възрастта е само цифра, но има значение за грижата? 
Г.М.: Майка ми от години насам е опитното ми зайче. Има доста проблемна, чувствителна кожа и затова ми е голям коректор за козметиката. От пет месеца насам третирам и нейната кожа по програмата на Biologique Recherche Paris. В нейния случай La Grande Crème на BR е задължителен - два пъти дневно. Прилагам лазери, отново филъри и ботулинов токсин.

V.S.: А на най-близката приятелка?
Г.М.:
Тя е късметлийка, защото има страхотна кожа. С много малко усилия постига страхотни резултати. При нея също правя мезотерапии, лазер, а отскоро и тя е в семейството на Biologique.

V.S.: Битува убеждението, че козметичните продукти след определен период на ползване, започват да губят интензивността си и следва да се сменят, за да има достатъчен ефект от грижата. На това мнение ли сте?
Г.М.: Не съм съгласна - така или иначе всяка една терапия търпи промени. Животът е динамичен, настъпват хормонални промени, няма как да стане привикване и няма как нещо добро да спре да действа. Както казва д-р Филлип Алуш – син на създателите на Biologique Recherche и настоящ творчески директор "Изненадвайте кожата, преди да ви изненада тя".

V.S.: Още едно убеждение, за което ще сме благодарни на съвет от специалист - превантивната грижа за първи бръчки и първи белези на стареене следва да започнат много по-рано, отколкото смятаме? Например, за да изглеждаш добре на 30, трябва да започнеш с интензивна терапия и поддръжка на 20? Или, ако не си започнал на 30, на 50 си безнадежден случай?
Г.М.:
 Как ще изглеждаме на 30, 40, 50 или 60 зависи от това как се грижим за кожата си от деца, на какво ни учат майките и впоследствие какви навици изграждаме. Естетични корекции са желателни, когато се прецени, че има нужда - с цел превенция и в малки дози. Не трябва да се започва изведнъж с най-тежките и сериозни процедури. В практиката си винаги започвам с по-леки процедури, за да видя как се повлиява кожата. Един от стълбовете в добрата кожа е поддържането на отлична хигиена. Както и приемът на достатъчно количество вода. И все пак, най-важна е редовната грижа, която полагаме за кожата си всеки ден, сутрин и вечер, начинът по който живеем и се храним, излагането на слънце. Знаете ли, че една от основните причини за стареенето на кожата е феноменът гликация – естествен процес в организма, който стартира от 20-годишна възраст, прогресира с времето и основно атакува протеините в тялото ни, а в кожата това са колагеновите и еластинови влакна. И пак учените в лаборатирията на Biologique Recherche, преди няколко години създадоха серум A-Glyca, който противодейства на този феномен. Така че, аз имам два задължителни серума, като препоръка за използване от най-ранна възраст - A-Glyca и хидратиращ, според състоянието на кожата.

V.S.: Как противодействаме на хормоналните проблеми, една дерматоложка навремето ни плашеше, че в момента, в който настъпи менопаузата, нещата с лицето рязко се влошават и на практика няма механизъм, с който да се противопоставим на неизбежния процес?
Г.М.: 
Науката е напреднала, козметичната индустрия също. Динамиката, в която живеем, забързаният ритъм, стресът, хормоналните проблеми са част от нас. Благодарение на естетичната медицина, всичко е възможно и постижимо. Имам страхотни примери за жени, мои пациентки над 70-годишна възраст, които изглеждат зашеметяващо; с които правим много ефикасни терапии. За да изглежда една жена добре и след менопаузата, от голямо значение е адекватната грижа за кожата между 40 и 50 години. Ето защо, аз обичам Biologique Recherche – те са всеобхватни и са помислили дори и за хормоналните проблеми на жените. Има такъв крем MSR-H, който балансира хормоналния дисбаланс на повърхността на кожата и помага на жените да преминат през този период с красива и спокойна кожа. Има го, както за лице, така и за тяло. Моя пациентка ми сподели, че откакто го ползва, се е отървала и от постоянното си главоболие.

V.S.: Коя за вас е топ-дерматологичната грижа на пазара в момента? Кои продукти от марката? Защо?
Г.М.: 
Откъм естетичните корекции, според мен, е Ботулиновият токсин. Сред козметичните марки се доверявам безусловно на Biologique Recherche, а като продукт от серията - задължителният La Grande Crème, но този крем е предназначен за възраст 40+. За всяка възраст и състояние, марката предлага продукт, който осигурява правилна грижа и превенция на стареенето на кожата.

V.S.: Какво бихте препоръчали като индивидуална грижа с конкретни продукти от Biologique Recherche за конкретния случай, който описваме по-горе?
Г.М. Моята задача е да сваля анамнеза, да определя типа и проблемите на кожата, оттам нататък пациентите ми се обръщат към експертите на Biologique Recherche.

V.S.: И едно пролетно пожелание - от хубава жена - на хубави жени!
Г.М. Благодаря за прекрасното интервю! Смислени и адекватни въпроси. Желая от сърце здраве! Красотата е във всяка една от нас - повярвайте и й позволете да се покаже.

More Face