Истории от живота: другият принц Уилям

Истории от живота: другият принц Уилям

Един от най-популярните членове на Британското кралско семейство в момента, принц Уилям, Херцог на Кеймбридж, е кръстен на друг принц, любимец на нацията през 1960-те. Става дума за Уилям Глостърски - невероятно чаровният плейбой, братовчед на Кралицата, чийто живот приключва на 30.

Британската преса е една от най-консервативните в света. Дори стожерът на английската стабилност - членовете на кралското семейство - трябва да заслужат благосклонността й. За да се понравят на британските ни колеги, всички кралски особи следва да са безупречни. Правилото се отнася и за принц Уилям Глостърски, безкрайно различен от "нафталиновите" монарси, който обаче никога не прекрачва границата на светското приличие.

Красив, умен и енергичен, юношата с добри очи, разкошна усмивка и безукорни маниери има таланта да стане симпатичен на всички, с които се запознава, още в първата секунда. Обича семейството си, но повече обича свободата си, за която се бори неистово. Именно това го прави кумир не само на английската преса, която ласкаво го нарича "принца-плейбой", но и на сина на действащата Кралица, принц Чарлз, който нарича първородния си син в негова чест.
Принц Уилям се ражда на 18 декември 1941 година в семейството на Хенри, херцог на Глостър, брат на крал Джордж VI, и жена му - лейди Алис. Кралската двойка се опитва да има дете в продължение на дълги години, затова, когато се ражда малкият Уилям, щастието е безгранично. Уилям расте в атмосфера на огромна любов и много ласки. Родителите знаят, че първородното им дете заема едва четвърто място в списъка за наследяване на британския престол и надали някога ще стане крал, затова и се стараят да гарантират на момчето "нормално" детство – далеч от досадното обществено внимание.


Истории от живота: Принцеса Ан, най-интересното парче в кралското семействоПринц Уилям с майка си, 1942г.

Налага им се обаче да преразгледат плановете си след внезапната смърт на дядото на Уилям, херцогът на Кент, който загива в авиокатастрофа през 1942 година. Приживе той заема поста генерал-губернатор на Австралия, затова, когато умира, кралското семейство трябва да излъчи нов човек на негово място. Крал Джордж VI счита, че по-достоен кандидат от Хенри Глостърски няма да намери.


Бебе Уилям

Подготовката по преместването в Австралия отнема почти три години. В това време семейството на Хенри и Алис се допълва - през август 1944 година се ражда братът на Уилям - Ричард. Половин година по-късно семейството в пълен състав се мести в Австралия. И макар че херцогът на Глостър не се радва на кой знае какъв интерес сред местното общество, децата му се превръщат в любимци на пресата. Особено Уилям. Журналистите откриват, че той е първото дете в историята на съвременните монархии, появило се на бял свят в редова болница, и го обикват безпристрастно. Пресата нарича Уилям "възхитително, чаровно, щастливо малко момченце", изобщо младежът се очертава кралска особа от най-прекрасен вид.


Защо Кралицата избра зелена рокля за обръщението си към нацията


Дали поради рязката смяна на климата или заради неукрепналия детски организъм, Уилям боледува много в Австралия. Първо прекарва ушна инфекция, после го приемат в кралската болница в Сидни за отстраняване на сливиците, а при връщането у дома се разболява от коклюш. Всичко това се случва в рамките на година.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.