Следва

Кание Уест се чувства като "недооценен милиардер"

Добре ли прави Наоми, че яде веднъж на ден: Ипократис Пападимитракос тълкува

Колко пъти на ден да ядем?

Health преди 3 години

Ипократис Пападимитракос е един от водещите консултанти по хранене в България с над 17 години опит. Методологията му се отличава с психологически подход към диетите и отслабването. Помогнал е на повече от 15 000 души да постигнат и задържат желаните килограми, като открият "нормалното" си хранене и го превърнат в навик. 



Ипократис е първият диетолог в България, който заговори за "нормално хранене". Индивидуалният подход към всеки клиент и завидният успех на неговите методи му спечелиха сериозна известност, заговори се за "ИПОлогоя" или "Методът на Ипо". През 2012 г. излиза книгата му "ИПОлогия на храненето", в която се представя напълно нов подход към диетите и борбата с килограмите. Ипократис е роден в Каламата, Гърция. Установява се в София през 1993 г., след като завършва кинезитерапия в НСА и магистратура по психология във ВТУ. Защитава докторат и специализира в областта на психосоматичните заболявания.

Потърсихме го заради големия интерес, който възбуди нашата публикация за Наоми Кембъл и начина й на хранене. Припомняме, че пред The Sun, Наоми казва, че се  храни веднъж на ден. След като споделихме диетичните й предпочитания, аудиторията ни реагира с десетки въпроси: е ли това меродавно, не е ли вредно, не уврежда ли организма, не е ли глезотия?


Здравословни четива - 5 книги за храненето, които е полезно да прочетеш


Задаваме няколко въпроса на специалиста, не само за специфичните режими на хранене и поддържане на теглото при моделите, но и предвид напълно нетипичната ситуация, в която сме поставени всички заради Covid-19. Благодарим за навременната реакция, четем:

View Sofia: Здравей, Ипо. Вярно ли е, че режим с едно хранене на ден, а през останалото време - вода и сокове, като на госпожица Кембъл, е вредно? Обвиниха ни, чe промотираме лош модел на хранене, предвид многото хранителни разстройства сред младите момичета. Ние пък имаме убеждението, че достатъчен брой специалисти-диетолози също са фенове на храненето веднъж на ден? Твоето мнение?
Ипократис Пападимитракос: Тук мога да бъда категоричен и да отсека "Да , вредно е!" Преди това обаче ще обясня защо е важно да правим разграничение между "хранене за отслабване", "здравословно хранене" и "здравословно отслабване". Няма спор, че здравословното хранене има ясни параметри - редовно, достатъчно, с качествена храна. Но начинът на хранене е личен избор за всеки от нас, дали ще спазвам правилата или не. Храненето трябва да има ясна цел. До някаква степен храненето може да се определи като "правилно", ако успява да я обслужи или не. Има един важен момент, който често създава илюзията, че храненето ни е правилно и той е, че последствията от неправилното хранене не са видими в момента на изпълнението му. Те се проявяват в бъдеще време и при тях важи ефекта на натрупването. Докато сме млади и здрави не си даваме сметка, че храненето ни днес, е инвестицията ни за времето напред.
Пример за това са голям брой от хората, с които се срещам всеки ден. Това са хора, които имат желание да се хранят здравословно, но нямат представа за здравословното си състояние , които никога не са си направили най-елементарни кръвни изследвания, още повече когато се подлагат на странни и крайни диети. Когато питам моите клиенти откъде знаят, откъде се информират и на каква базат взимат решения за храненето си, те обикновено отговарят: "някъде чух", "казаха ми", "прочетох...". Масово хората приемат за чиста монета "храненето на известните", а техните диети могат да бъдат много лош пример за подражание. Последствията са опасни диети, хранителни разстройства и здравословни проблеми, физически и психологически.
Нередовното хранене, като на Наоми, е практично хранене. То не изисква мислене и организационни умения и ако допълним факта за мързеливата природа на човека – го прави атрактивно. Но подобно хранене е в разрез с биологичния ни часовник и процесите в организма. Освен това е "гаранция" за йо-йо ефекта – страхът на много хора, които се борят с килограмите. Наоми е направила нейния избор, остава ние да направим нашия.Трябва да сме критични и да взимаме информирани решения – никой не ни налага някакво хранене, ние сами избираме да го следваме.

V.S. И все пак, на каква възраст следва да сме станали, за да сме в състояние да приложим такъв режим, вероятно на много млади години, организмът наистина има нужда от различен подход - редовно хранене, висококалорично, максимално разнообразно?
И.П. Няма възраст за "правилно" нередовно хранене. И не е правилен подхода, целта на подобно хранене да бъде отслабването. В крайна сметка всички мои клиенти се хранят редовно и отслабват. Хранителните навици се създават още в детството, ако са правилни, ще са правилни цял живот.

V.S. Има ли правени изчисления - ако от три хранения мина на едно на ден, аз, жена на 35 години условно, със слаба до средна физическа активност, колко ще отслабна за месец, примерно?
И.П. Темпото на отслабване е индивидуално и зависи от много фактори. Наблюденията ми от моите клиенти, които се хранят редовно, достатъчно и качествено, е че свалят около 1-1,5 кг на седмица. Бил съм свидетел на хора, които избират да гладуват и не свалят, но ако успеят - йо-йо ефекът е на прага и ги дебне. Във всеки момент, когато волята се изчерпи и гладът заговори, кантарът тръгва нагоре.

V.S. Много хора питат - защо навремето нямаше дебели хора в региона, в България?
И.П. Отговорът на този въпрос не е труден. Има няколко фактора:
- Повече майки вкъщи, които са се занимавали с приготвянето на домашна прясна храна;
- Липсата на толкова много пакетирани храни;
- Липсата на ресторанти за бързо хранене;
- По-висока двигателна активност и спорт за децата, подрастващите и възрастните.

V.S. Ти лично кога минаваш на диета и каква?
И.П. Не минавам на диета, а коригирам количествата. Както моите клиенти, така и аз, се стремя преобладаващо да се храня редовно през 3-4 ч, да консумирам качествена храна и да избягвам мазнините. Ако тези параметри са подредени, килограмите се определят единствено и само от количеството на храната, така че, ако усетя, че кантарът тръгва нагоре, много малко и деликатно намалявам порцията.

V.S. Твърди се, че най-много енергия в организма се изразходва за храносмилане? Ако е вярно, както допускаме, кога се храним и кога - не, за да се чувстваме добре и бодри?
И.П. Най-много енергия изразходва нашият мозък – затова трябва да мислим и да анализираме. Проблемите с храненето приличат на логическа задача. Бодростта зависи както от вида на храната и начинът й на приемане, така и от количеството. Няма как да се
чувстваме бодри след прекомерно хранене.

V.S. Много хора твърдят от 13-март насам, че непрекъснато ядат. Причините?
И.П. Причината е стресът и социалната изолация, на които всички сме подложени. Стресът е пряко свързан със секрецията на инсулина, съответно понижаването на кръвната захар. Това неизбежно води до търсенето на храна. Разбира се, има и други фактори, като скука и липса на обичайните занимания, което пак води до храненето.

V.S. Най-лесният и успешен начин след карантината да се вмъкнем в джинсите си от преди нея?
И.П. Ако килограмите са впоследствие на ограничаването на двигателната активност и карантината, достатъчно би било да се върнем в обичайното ни ежедневие и хранене. Ако килограмите просто са станали повече, бих могъл да кажа какво да НЕ правите - не гладувайте, не се подлагайте на странни и крайни диети и търсете специалист, който ще ви помогне да си подредите храненето и да свалите килограмите. Свалянето на килограмите трябва да се случва успоредно с промяната в навиците, които впоследствие ще подсигурят безпроблемно поддържане на постигнатото тегло. Това именно е голямото предизвикателство и мисия в моята работа, хората да се научат да се хранят.

V.S. Мнението ти за лечебния глад?
И.П. Този "глад", както е и неговото определение, е лечебен , може да се прави под лекарско наблюдение и с ясни медицински причини. Просто глад не е лечебен, често може да се окаже точно обратното. Продължителната липса на храна плаши тялото и го принуждава да заеме защитна позиция, да забави обмяната на веществата. Освен че това е предпоставка за йо-йо ефект, така и за нарушаване на цялостната хомеостаза - хормоналният баланс на тялото. Особено опасно нещо при подрастващите.

V.S. Един ден в седмицата на вода - да или не?
И.П. Единствената причина, която може да оправдае ден на вода, е подобряване състоянието на имунната система. Доказано е, че интервали от 8 часа без храна с увеличен прием на вода засилват ефекта на автофагията. С две думи - освежават състоянието на имунната система. Въпрос на усещане или планирано действие от време на време би било от полза при липса на противопоказания, затова, преди да предприемем подобна стъпка, нека се консултираме с личния си лекар.
 

V.S. Спортът - алтернатива на гладуването - да или не?
И.П. Не трябва да се съпоставят спорта, отслабването и храненето. Спортът трябва да се глед отделно и определено всички ние можем да имаме ползи от него, независимо дали се стремим към отслабване. Спортът би могъл да подпомогне процеса на отслабване, когато е умерен и системен, но не всеки има време да спортува. Затова трябва да гледаме храната спрямо двигателната ни активност, а не двигателната ни активност спрямо храната. Както една клиентка гордо сподели, че изяла един шоколад, но отишла във фитнеса и бягала на пътеката час и половина, за да изразходи калориите... Моят въпрос към нея беше "А, ако бяхте изяла два шоколада?"

V.S. С напредването на годините, задължително трябва да намалява порционът, нали?Съотношението, златното сечение?
И.П. С напредването на възрастта се случва едно естествено забавяне на обмяната на веществата. Колкото по-големи ставаме, толкова по-малко се движим... (повече работим, намалява хормоналната активност при жените и тестостерона при мъжете). Но всичко това би могло да се компенсира както със спорт, така и с малко намаляване на порцията.

V.S. Можем финално да заключим, че начинът, по който човек избира да се храни, е строго индивидуален избор и всяко обобщение е грешно, нали? И все пак - едно златно правило в този момент?
И.П. Всеки човек е различен и няма общовалидна матрица. Всеки човек трябва да открие неговото хранене, с което той самият се чувства добре - физически и психически - и се радва на добро здраве. Това са предпоставките за качествен живот. Именно това е голямото предизвикателство в моята работа - да помогна на всеки мой клиент да открие своето нормално хранене. За да се случи лесно и точно, е необходима основата, върху която да го изградим и адаптираме при различни промени в ежедневието. Тази основа е и основата на правилното хранене - редовно, достатъчно и качествено.

Повече за Ипократис, за неговата методология и програми, на www.ipokratis.bg.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.