Следва

Месечен ХОРОСКОП - Май 2020

Запознайте се: Джасинда Ардърн, най-добрият пример за лидерство по време на криза

Министър-председателят на Нова Зеландия с всеки изминал ден доказва своето непоколебимо управление. Нейната прозорливост, решителност и находчивост са сочени за пример, а редица световни медии отправят своите похвали за взетите решения и мерки.

Celebrities преди 3 години

До скоро Джасинда Ардърн, лидер на Лейбъристката партия, не заемаше редовна позиция в публичното пространство, особено по нашите географски ширини. Днес обаче, в кулминационния момент на пандемията COVID-19, името й отеква заради далновидността, увереността, съпричастността и чувствителността, с които подхожда към проблемите, като същевременно осигурява нужното спокойствие за гражданите си.

Хвалебствията по неин адрес са напълно оправдани. The Washington Post поздрави 39-годишната Джасинда Ардърн за отговора й на коронавируса - тя наложи самоизолация на хората, влизащи в Нова Зеландия удивително рано, когато в страната имаше едва 6 случая на заразени. Непосредствено след това забрани изцяло на чужденци да влизат в държавата.

Преди три дни BBC предаде, че премиерът на Нова Зеландия е обявила вирусът за “понастоящем елиминиран”. В страната част от малкия бизнес, здравеопазването и образованието ще могат да подновят дейността си в близките няколко дни. Все пак карантинните мерки остават в сила, а хората трябва да избягват социални контакти.

“Отваряме икономиката, но не и социалния живот на хората”, заяви Ардърн. Нова Зеландия, с 5-милионно население, до момента е съобщила за 1476 потвърдени случая на COVID-19, от които 1241 са излекуваните, а жертвите са 19.

По време на извънредното положение, Ардърн дава брифинги на живо от кабинета си през личния Facebook профил, като междувременно чете и отговаря на текущите коментари и въпроси. Докато обявява нови решения и коментира резултатите от вече предприетите, не забравя да отбелязва заслугата на гражданите, които спазват разпоредбите и ограниченията. Ардърн обяви, че в следващите шест месеца тя, правителствените министри и ръководителите на обществените служби ще получават с 20% по-ниски заплати, за да покажат своята съпричастност към хората на първа линия и тези, които са загубили работата си. По нейни думи, ситуацията с COVID-19 е идеалният момент да се премахне разликата между прослойките в Нова Зеландия.


Жените лидери и защо овладяват кризата най-добре


Но коя всъщност е Джасинда Ардърн? Освен категоричните й заслуги за отличното овладяване на пандемията в страната, министър-председателят на Нова Зеландия демонстрира завидните си ръководни способности и преди коронавируса.

Джасинда е родена на 26 юли 1980 г. в Хамилтън, Нова Зеландия, в семейство на полицай и кухненски помощник в училище. За себе си казва, че в гимназията приятелите й я определяли за “приемлив зубър”. Рано става член на Лейбъристката партия. В политиката се включва под влияние на леля си, отдавнашна привърженичка на лейбъристите.


Шакира и Шейха Моза бин Насер ал Миснед, две забележителни жени с обща мисия


През 2001 г. завършва бакалавърска степен "Комуникационни изследвания" в областта на политическите науки в University of Waikato. След като се дипломира, Джасинда отделя време, за да пътува в чужбина. Не е способна да възпре желанието си да помага на другите и в крайна сметка, за кратко, работи в нюйоркска кухня, сервирайки храна на бедните и бездомните в града. Започва кариерата си като изследовател в щаба на новозеландската лейбъристка партия по времето на Фил Гоф, а след това – в администрацията на новозеландския министър-председател Хелен Кларк, ръководител и на програмата за развитие към ООН. По време на мандата на британския премиер Тони Блеър, Ардърн е част от съветническия му екип в Лондон.

През 2008 г. е избрана за президент на Международния съюз на социалистическата младеж. Посещава различни страни, включително Алжир, Йордания, Израел и Китай; паралелно започва депутатска дейност. През 2017 г. е избрана единодушно за заместник на лидера на Лейбъристката партия. В навечерието на парламентарните избори Ардърн оглавява партията, което привлича международното внимание. Въпреки някои агресивни сексистки нападки, тя провежда “динамична и позитивна” предизборна кампания с фокус върху образованието, бедността и психичното здраве; според Ардърн Нова Зеландия има “огромен недостиг” на психиатрична помощ. През януари 2019 г. на Световния икономически форум в Давос, тя обявява пред света, че в страната се извършват много самоубийства, включително и от младежи, като броят само за 2018 г. надхвърля 600.

Световните медиите заговарят за “ефекта Джасинда”. На 26 октомври 2017 г. официално заема поста министър-председател на 37-годишна възраст. Това я превръща в най-младия активен правителствен лидер в света, най-младият премиер на Нова Зеландия за последните 150 години. Година по-късно става едва втората жена в света, заемаща подобна длъжност, която ражда по време на мандата си. Тя заявява, че ще се бори срещу несигурността на съвременната епоха, както и за елиминирането на пропастта между богати и бедни. За първите 10 дни от управлението на Ардърн Лейбъристката партия успява да събере допълнителни дарения на стойност $500 000 за избирателната кампания, към която се присъединяват 3 500 доброволци.


Как феминизмът ще спаси света според Даян фон Фюрстенберг и Ашли Лонгшор


Няколко седмици след встъпването си в длъжност, Джасинда се сблъсква с първата голяма криза - през март 2019 г. по време на атентат в джамия в Крайстчърч са убити 51 души и още 49 са ранени. Начинът, по който съумява да менажира ситуацията й спечелва уважение.

Снимката, на която прегръща жена от мюсюлманското общество в Крайстчърч, се озовава на  фасадата на най-високата сграда в света - Бурдж Халифа в Дубай, в знак на солидарност.

След атентата Ардърн призовава за глобална кампания срещу расизма, като същевременно забранява използването на полуавтоматични оръжия, които до този момент са позволени в Нова Зеландия. Всички притежатели на подобни оръжия са задължени да ги върнат, получавайки обезщетение в размер на 95% от първоначалната цена на продукта. Заявява още, че ще се вложат значителни средства в борбата срещу психичните разстройства.


“Това, което Нова Зеландия преживя, е насилие, предизвикано от някого, който е израснал и научил идеологията си някъде другаде. Ако искаме да се уверим в глобален план, че живеем в безопасен, толерантен и приобщаващ свят, не можем да гледаме на този проблем по отношение на границите.”


Ардърн описва себе си като социалдемократ, прогресивистка, привърженик на републиканската форма на управление и ЛГБТ движението, обявява се против расизма и сексизма.

В личен план Джасинда е омъжена за Кларк Гейфорд, водещ на телевизионно предаване. В края на януари 2018 г. Ардърн обявява, че е бременна, а на 21 юни 2018 г. се ражда дъщеря им. Андърн се възползва само от шест седмици отпуск по майчинство от допустимите по закон 18 месеца. Връща се на работа, като Гейфорд остава вкъщи, за да се грижи за бебето.

През септември 2018 г. двойката се появява заедно с новородената си дъщеря на Общото събрание на ООН. В обръщението си пред ООН министър-председателят на Нова Зеландия засяга наболелите теми за расизма и сексизма. Пред CNN казва: “Искам да нормализирам това положение. Ако искаме да направим работните места по-достъпни, трябва да признаем логистичните предизвикателства... като бъдем по-отворени, по-прогресивни в мисленето си, можем да създадем път за други жени.”

Когато Ардърн има някоя и друга свободна минута, обича да я прекарва, като "миксира" на DJ пулта си. Длъжността на премиер все повече я отдалечава от хобито, но пък тази част от биографията й определено допринася за цялостния чар. През 2014 г. се изявява на фестивала Laneway в Окланд - сетът й е достъпен в Spotify.

Джасинда Ардърн е олицетворение на успешната лидерска позиция. Или както е казала Маргарет Тачър: “Ако искаш нещо да бъде казано, помоли мъж. Ако искаш да бъде направено, помоли жена.”

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 8 часа

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 4 часа

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.