Следва

Eдинствената автобиография на Мохамед Али вече на български

Най-емблематичните филмови сватбени рокли на всички времена

So fabulous... 

Movies & TV преди 3 години

Който се е женил, знае, че няма нищо по-специално в този живот от сватбената рокля. Тя трябва да е неприлично красива, извънредно запомняща се, супер пасваща на натюрела на булката, на костюма на младоженеца, на околната среда и прочие, и прочие.

Роклята в този най-специален ден трябва да е всичко, за което някога сте мечтали. 
Вдъхновението в тази посока е еднакво, както за нас - обикновените омъжени момичета /и за неомъжените се отнася, защото кой не мечтае да е най-красивата булка на света/, така и за любимите жени от големия екран.



В техния случай с нелеката задача да сътворят Роклята се заемат фантастични дизайнери, за които изработката на добра рокля за "екранна" сватба е често сложна, но не и невъзможна задача. Още повече, че творенията им после са десетократно, че и повече, изпълнявани на обикновен "терен", от много жени, които искат "от същото" в своя ден. 

От Кари Брадшоу в роклята-мечта на Вивиан Уестууд, която и до днес  наблюдаваме със страхопочитание, съчетана с чифт "безапелационни" Маноло Бланик, през Ани Бенкс (Кимбърли Уилямс), величествена, докато пристъпва с баща си Джордж (Стив Мартин) в традиционна рокля, комбинирана с маратонки, до роклята с дължина като за следобед чай на Джо Стоктън /Одри Хепбърн/... сватбената рокля остава с нас дълго, след като напуснем киното.

Затова днес събираме накуп любимите си рокли на всички времена и историите за тяхната направа. 

Кари Брадшоу, "Сексът и градът"

Емблематичната рокля на Вивиан Уестууд за пръв път се появява в колекцията на дизайнерката в сезон зима 2007/2008 и е преработена за SATC (Sex And The City) героинята на Сара Джесика Паркър. От момента на появата си в шоуто (въпреки нещастния край на приказката, благодарение на г-н Биг), роклята все още е една от най-търсените и копирани сватбени рокли в историята. 

Анастейжа Стийл, "50 нюанса сиво"

На дизайнерката на булчински и вечерни облекла Monique Lhuillier е възложено от дизайнера на костюми Шей Кънлиф да ушие сватбената рокля на Дакота Джонсън за ролята й на Анастейжа Стийл в 50 Нюанса сиво. Дизайнерката до този момент има добра слава в обличането на звезди, като специализацията й е в комбинацията между традиционно и тенденциозно. Нейни творения носят в реалния си сватбен ден Рийз Уидърспун, Лорън Конрад, Савана Гутри, Кари Ъндърууд, Бритни Спиърс и Пинк, освен Дакота на екрана. 

Джо Стоктън, "Клоунско лице"

Сватбената рокля на Одри Хепбърн в ролята на Джо Стоктън в "Клоунско лице" е невероятно мила и пленяваща, още от момента на премиерата на филма през 1957 г. Роклята с особена дължина на около 10 см от глезена или т.нар. "дължина на полата за следобед чай", и до днес остава една от най-емблематичните в историята на киното, защото притежава безспорна класа в минималистичния си прочит. От Givenchy. 

Скарлет О'Хара, "Отнесени от вихъра"

Дизайнерът Уолтър Плънкет подхожда много идейно тук - сватбена рокля на Скарлет О’Хара е прекроена от друга дреха, което идеално посва на сценария. В естетиката на късните 30-те, и предвид бързината, с която се урежда сватбата, защото младоженецът Чарлз Хамилтън се готви за война, булката взима назаем роклята на майка си. 

Люсил Бол, "Дългото дълго ремарке" /The long, long trailer/ 

Иконата на филмовия костюм Хелън Роуз е поставена пред изпитанието да създаде сватбената рокля на Люсил Бол, носена в комедията от 1953 г. Резултатът е фантастичен.

Шърли Маклийн, "Стоманени магнолии"

Джулия Робъртс не облича за пръв път сватбена рокля в този филм, всъщност на нея й върви на булки в кариерата. За ролята й на сладката южнячка Шелби, Джули Вайс създава кукленска бледорозова бална рокля, идеална за сватба, от която се очаква да донесе щастие и розови мечти. 

Мери Фиоре, "Сватбеният агент" 

Мери Фиоре (Дженифър Лопес) е приятно елегантна в семплата рокля с отворено на ременете горнище и пола-молив в долната част. Дизайнерът Памела Уидърс се справя толкова добре със задачата, че роклята се превръща в момичешка мечта. Един от пресните примери - Меган Маркъл поиска подобна от Givenchy и конкретно от Клеър Уайт Келър, докато оглавяваше къщата, през 2018-та за сватбата си с Хари. 

Лив и Ема, "Булчински войни"

Кой, ако не Вера Уанг следва да облече враговете, превърнали се в най-добри приятели - Ема (Ан Хатауей) и Лив (Кейт Хъдсън) са прекрасни булки в комедията "Булчински войни" от 2009 г.

Сатен, "Мулен Руж"

Никол Кидман изглежда зашеметяващо в почти всичко, което носи, но особено прелестна изглежда в ролята на Сатен в Мулен Руж. Дизайнерите на костюми Катрин Мартин и Ангъс Страти проектират сватбена рокля в стил хинди със сребърна метална бродерия и мъниста. Работата във филма им печели Оскар през 2002-ра за най-добър костюмен дизайн.

Фани Брис, "Весело момиче"

Макар че Фани Брис (Барбра Стрейзънд) не носи тази украсена с цветя рокля на истинска сватба, а само за изпълнението на песента "His Love Makes Me Beautiful", дрехата е толкова страхотна, че няма никакво значение, че не е облечена за сватбен ден. Носителката на Оскар и награда "Tony" за костюми Ирен Шараф създава невероятно автентично усещане с костюмите си в този кюзикъл от 1968 г.

Карен Бликсен, "Далеч от Африка"

Доста проучвания прави костюм-дизайнерът Милена Канонеро, за да сътвори булчинската рокля на Карен Бликсен (Мерил Стрийп), за този изключителен филм от 1985 г. Както пише Бликсен в записките си: "Тя приличаше на дрехите ми, донесени от Париж". По думите на Канонеро: "Карен Бликсен си е представяла изключително семпъл костюм, но аз исках да го надградя, да го направя много френски, много шик. Получи се от плътна бяла коприна и антична бродерия, които го издигнаха на друго ниво."

Ани Банкс, "Бащата на булката"

Ани Банкс (Кимбърли Уилямс) открадна сърцата на татковци по света със сватбената си рокля, проектирана от Сюзън Бекер в римейка от 1991 г. Героинята при това се чувства повече от удобно с маратонки на краката - идея, която Уилямс очевидно заимства от собствената си сватба с кънтри певеца Брад Пейсли.

Ема Уудхаус, Ема

За финалната сцена във филма от 1996 г. Ема (Гуинет Полтроу) носи творение от копринена материя с бродирани ръкави и висока талия, изключително популярен избор в края на 90-те. "За мен е чест да стартирам тенденция", казва дизайнерът на костюми Рут Майърс пред Лос Анджелис Daily News по повод огромната популярност на творението си. 

Джулиет, "Наистина любов"

Ах, Наистина любов. Джулиет (Кийра Найтли) носи уникална рокля, с дълги ръкави и детайли от пера. 

Чарли Кантилини, "Свекървище"

За тази романтична комедия от 2005 г. булката Чарли Кантилини (Дженифър Лопез) носи рокля в цвят слонова кост от Saeyoung Vu Couture, с дълбоко V-образно деколте и ръкавици до лакътя. Свекърва й Вайола (Джейн Фонда) е още по-впечатляваща в бяла рокля-корсет и също с ръкавици до лакътя - ансамбъл, по-подходящ за булка, отколко за свекърва. Ким Барет е дизайнерката на иконичния комплект.

Маргарет "Кловър" Ръсел, "Добрият пастир"

Дизайнерът на костюми Ан Рот облича Анджелина Джоли в сватбена рокля, вдъхновена от арт деко за ролята й на Маргарет "Кловър" Ръсел във филма от 2006 г. Кремавата сатенена рокля, винтидж къдриците и, разбира се, смелите устни, всичко това е просто брилянтно за филм, отпращащ ни в 30-те. 

Кралица Виктория, "Младата Виктория"

Дизайнерът Санди Пауъл държи Емили Блънт в ролята на кралицата да изглежда максимално автентично в тази драма от 2009 г. За да постигне този ефект, тя изучава подробно гардероба на Виктория, включително сватбената й рокля, на място в двореца Кенсингтън. "Беше невероятно да видя отблизо изключителното майсторство и финеса на изработката и тъканите. Виктория е била дребна, затова и роклите й изглеждаха като ушити за дете." Блънт носи и корона от цветя в допълнение към дрехата и пищните бижута.

Катнис Евърдийн, "Игрите на глада"

Въпреки че Катнис Евърдийн (Дженифър Лорънс) облича сватбената си рокля чисто тактически, това не прави дрехата по-малко емблематична. Проектирана от Cinna (Лени Кравиц) във филма, и от Текс Саверио в реалния живот, тоалетът включва органза под корсет като метална клетка и многослойна пола от шифон.

Бела Суон, "Здрач"

Когато Бела Суон (Кристен Стюарт) се омъжва за Едуард Кълан в "Здрач" от 2011г., авторът на романа Стефани Майър се обръща към легендарната дизайнерка Каролина Ерера. На тоалета са посветени 6 месеца от времето на Ерера и на 4 бродировачки от екипа й.

Мюриел, "Сватбата на Мюриел"

За сватбата си в класиката от 1994 г., социално обърканата, влюбена в ABBA Мюриел (Тони Колет) носи екстравагантна рокля с богато украсено сетре. Костюмът на Тери Райън получава наградата за най-добър костюмен дизайн от Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства (AACTA).

 

More Movies & TV

"Луда по онова момче": Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс

Movies & TV преди 3 седмици

Рене Зелуегър пак ще е Бриджит Джоунс – създателите току що обещаха четвърти филм от поредицата, съобщи Daily Mail. Феновете на комедията ще се радват и на Колин Фърт и Хю Грант в продължението, четем подробностите.