Следва

Дизайнери за следене: жените, творящи за жени

Миналото: брат и сестра Версаче в редки кадри

Модно дуо като никое друго...

All fashion преди 3 години

Модната история помни всички дизайнерски музи - модели, звезди, дори измислени герои - но по-необятен източник на вдъхновение от Донатела Версаче не се е появявал.

Родена на 2-ри май 1955 г. в Реджо Калабрия, Италия, Донатела е най-малкото от три деца (бел. ред. четвъртото дете умира много малко от тежко заболяване, с което тогавашната медицина не може да се справи). Въпреки 8-годишната разлика, Донатела и по-големият й брат Джани са неразделни. Първи опити в дизайна Джани прави върху сестричката си - глези я с ръчно ушити тоалети и подстрекава всеки бюти експеримент по пътя към емблематичната платиненоруса коса и екстравагантно изтеглена очна линия.


Истории от живота: Eкстраваганцата, блясъкът и трагедията на Джани Версаче


Когато Джани основава фамилната модна къща през 1987 г., Донатела е неотлъчно до брат си, въпреки че предпочита да страни от публичното внимание. По пътя към грандиозния успех на Versace Донатела е най-голямата опора на Джани и най-големият двигател в изграждането на заложения в ДНК-то на компанията образ на непреклонна и много предизвикателна модна дива. Версаче е едновременно креативен съветник, бизнес консултант, "укротител" на знаменитости и фундаментална муза на Джани.


Цитирай ме: Eкстраваганца, блясък и трагедия. Джани Версаче


След трагичната смърт на дизайнера през 1997-а, Донатела е коронована като Артистичен директор на модната къща, насочвайки светлината на прожекторите изцяло към екстравагантната й персона за първи път след 20 години под крилото на брат й. Малко над две десетилетия по-късно, като основна двигателна сила зад едноименния бранд, от някога срамежливата Донатела няма и помен - 65-годишната италианка е титан в индустрията, феминистка фигура и абсолютна икона на поп културата.


Нахално очарование и русо съвършенство. Buon Compleanno Donatella!


В чест на рождения ден на вечната Версаче муза от началото на месец май, хвърляме поглед назад към #Миналото - проследяваме в галерия от кадри>>> как динамичното дуо промени курса на модната индустрия.

More All fashion