Следва

Дизайнери за следене: жените, творящи за жени

Миналото: брат и сестра Версаче в редки кадри

Модно дуо като никое друго...

All fashion преди 3 години

Модната история помни всички дизайнерски музи - модели, звезди, дори измислени герои - но по-необятен източник на вдъхновение от Донатела Версаче не се е появявал.

Родена на 2-ри май 1955 г. в Реджо Калабрия, Италия, Донатела е най-малкото от три деца (бел. ред. четвъртото дете умира много малко от тежко заболяване, с което тогавашната медицина не може да се справи). Въпреки 8-годишната разлика, Донатела и по-големият й брат Джани са неразделни. Първи опити в дизайна Джани прави върху сестричката си - глези я с ръчно ушити тоалети и подстрекава всеки бюти експеримент по пътя към емблематичната платиненоруса коса и екстравагантно изтеглена очна линия.


Истории от живота: Eкстраваганцата, блясъкът и трагедията на Джани Версаче


Когато Джани основава фамилната модна къща през 1987 г., Донатела е неотлъчно до брат си, въпреки че предпочита да страни от публичното внимание. По пътя към грандиозния успех на Versace Донатела е най-голямата опора на Джани и най-големият двигател в изграждането на заложения в ДНК-то на компанията образ на непреклонна и много предизвикателна модна дива. Версаче е едновременно креативен съветник, бизнес консултант, "укротител" на знаменитости и фундаментална муза на Джани.


Цитирай ме: Eкстраваганца, блясък и трагедия. Джани Версаче


След трагичната смърт на дизайнера през 1997-а, Донатела е коронована като Артистичен директор на модната къща, насочвайки светлината на прожекторите изцяло към екстравагантната й персона за първи път след 20 години под крилото на брат й. Малко над две десетилетия по-късно, като основна двигателна сила зад едноименния бранд, от някога срамежливата Донатела няма и помен - 65-годишната италианка е титан в индустрията, феминистка фигура и абсолютна икона на поп културата.


Нахално очарование и русо съвършенство. Buon Compleanno Donatella!


В чест на рождения ден на вечната Версаче муза от началото на месец май, хвърляме поглед назад към #Миналото - проследяваме в галерия от кадри>>> как динамичното дуо промени курса на модната индустрия.

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 2 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 20 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.