Следва

Флиртът на принцеса Маргарет и Ричард Бъртън изкарал Лиз Тейлър извън кожата й

Лили Славова-Бруно - хубавото лице на надеждата

"Заедно за по-добро утро"

Health преди 3 години

Лилиана Славова е момиче-усмивка. Свързваме я с дейността й във Фондация "Шанс за децата и природата на България", защото организацията има много и много интересни инициативи. Една от тях е и отправната точка за този разговор - "Заедно за по-добро утро", базирана на симпатичната идея всеки да изпрати до Фондацията своята Книга на надеждата, с която да помогне за вярата ни в по-доброто утро, и утре, в тези смутни времена. Лили е съпруга на Джовани, разказът на когото, директно от Италия, включихме в поредицата ни Летопис на смутното време, с която маркирахме невероятния момент, с който животът реши да ни срещне тук и сега. 

Говорим си с Лили Славова-Бруно за разни неща, защото имаме нужда от нейната, както и от всяка друга надежда:

View Sofia: Разкажи ни за себе си, Лили?

Лили Славова-Бруно: Не обичам да говоря много за себе си. Смятам, че човек е това, което прави от себе си и това, което оставя след себе си. И все пак, ще се представя накратко - филмов критик и медиен експерт съм по професия. Завършила съм филмова критика, театрознание, журналистика, германистика и романистика в Германия и съм специализирала филмова адаптация в САЩ. Професионалният ми опит е натрупан в големите телевизии в Германия и у нас. Проектът, който обаче промени живота ми, е осъществяването на една мечта – създаването на Фондация за таланти! От 2011 година съм председател на Фондация “Шанс за децата и природата на България”, през същатата година основахме в родния ми Бургас и единствения български европейски сертифициран Център за работа с млади таланти. Гордея се с развитието и успехите на нашите деца, с първия безплатен Литературен клуб-читалня “Малкият принц”, който вече трета година стимулира четенето в Бругас и областта и с хилядите осъществени инициативи и кампании в подкрепа на българските таланти! Мечтател и непоправим оптимист съм, който не спира да вярва в доброто и да се бори с "вятърните мелници".

V.S.: Още малко за Фондацията?  
Л.:
Идеята се роди преди точно 10 годни (сега осъзнавам колко неусетно изминаха) в неформален разговор между най-добри приятели от ученическите години. Израснали във времето на Прехода и възпитаници на Английската езикова гимназия в Бургас, бяхме принудени да се разпръснем по всички краища на света да продължим образованието си и да се реализираме професионално навън. През 2010-та решихме, че е дошъл моментът да направим нещо за Родината си и по-специално за най-големия капитал на една страна – нейните деца. Така се роди Фондация "Шанс за децата и природата на България" и малко след това и нейният най-мащабен проект - създаването на Център за млади таланти. Движеща сила, основа на философията на Фондацията, бе ясното съзнание за необходимостта от изграждане на интелектуален потенциал, осигурявайки възможност за изява и развитие на талантливи и способни млади българи.

Основна мисия на Фондация "Шанс за децата и природата на България", член на European Council of High Ability (ECHA) и центъра за млади таланти е да подкрепя и подпомага развитието на дарбите на българските деца и млади хора на възраст от 6 до 20 години, осигурявайки им шанс, зависещ изключително от техните качества и умения, трудолюбие и постоянство. Успешно осъществяваме и инвестираме в творчески инициативи за изпреварващо образование и подготовка във всички области на науката, технологиите и изкуството, свързани с интересите и разнообразните таланти на нашите деца.

V.S.: Коя е твоята Книга на надеждата?
Л.:
Моята Книга на надеждата е съвсем нова и ми е още по-скъпа, защото е НАША, събрала разказите и есетата на 28 деца-таланти, млади автори, живеещи по света. Любов. Надежда. Носталгия... Всички тези чувства и емоции се усещат в новата ни книга - "Писмо към България от младите българи по света". В нея са събрани най-искрените и вълнуващи творби на участниците в VI-тия литературен конкурс "И децата покоряват светове. Покажи, че можеш!" на тема "Моето писмо към България", организиран от Фондацията ни. Книгата сборник "Писмо към България от младите българи по света" е втора от поредицата и представлява своеобразно огледало на чувствата и нагласите на живеещите извън страната ни младежи, една интересна и важна съпоставка с първата книга "Моето писмо към България", публикувана миналата година с творбите на всички млади българи, живеещи в родината. Работата по книгата, освен удоволствие, ми донесе много опитмизъм за бъдещето в този труден за всички ни момент.

V.S.: А останалите 5 любими?
Л. :
Чета много и ми е трудно да изброя конкретни заглавия, но ще споделя някои от завинаги любимите ми книги: "Непоносимата лекота на битието" на Милан Кундера, "Пан" на Кнут Хамсун, "Парфюмът" на Патрик Зюскинд, "Чай в пустинята" на Чарлз Болус, "Бърни Кълвача" на Том Робинс и мн.др.



V.S.: Как да помогнем на децата в този момент - не играят навън, не ходят на училище, родителите са тревожни - как да спасим тези прекрасни същества, как да направим удара по-малко болезнен за тях?
Л. :
Още в началото на извънредното положение за нас най-важното беше да не изпадаме в паника, но от друга страна да бъдем отговорни и да запазим здрави децата. Екипът ни се събра и много бързо разработи програми за дистанционно обучение. Наред с обучението се стараем да стимулираме креативността у децата и да ги учим на издържливост и търпение! През тези месеци на социална дистанция се опитваме да бъдем още по-активни и да предлагаме разнообразни, нови и алтернативни занимания. Създадохме кампания за борбата срещу вируса с изкуство под надслов "Заедно за по-добро утро" с различни инициативи между които: виртуална изложба под същия надслов, "Кутия за мечти и желания" за копнежите на всички ни за живота след пандемията, дизайн и шев на оригинални предпазни маски от талантите ни в проекта на Центъра по моден дизайн "Дебют", записахме и две песни за НАДЕЖДАТА с вокалната ни група "Морско синьо" и фолклорната ни формация "Зеленика". Даряваме КРАСОТА и НАДЕЖДА и не губим оптимизма си, това според нас е най-важното в момента.

V.S.: Кога и как финишира кампанията?
Л.:
Последната ни инациатива от кампанията в борба срещу пандемията чрез изкуство “Заедно за по-добро утро” бе обявена по повод Световния ден на книгата. Заедно с нашия Литературен клуб-читалня призовахме всички българи да споделят коя е книгата, дарила им надежда и оптимизъм по време на извънредното положение, като ни изпратят своя снимка с нея. Съзнаваме огромното значение на книгите в живота на човечеството, особено в трудни моменти като тези на световна пандемия. Знаем, че книгите не само са верен приятел, но и успяват да вдъхнат смелост, вяра и оптимизъм. С виртуалното събитие искаме не само да дарим надежда чрез литературата, но и за пореден път да стимулираме четенето... без което не можем. Много сме щастливи, че до момента инициативата получи изключителен отзвук и в нея вече се включиха десетки българи. Сърдечно благодаря и на любимите на всички ни български писатели, поети, актъори, певци, журналисти, телевизионни продуценти, спортисти, че откликнаха на поканата ни и ни подкрепиха с желание и ентусиазъм. А кои са те, ще разберете след 11 май 2020, когато е краят на кампанията.

V.S.: Какво предстои?
Л.:
 Предстои най-важният ни ежегоден проект за подкрепа развитието на таланта – програмата "Награди, стипендии и отличия". Целта е да подпомогнем обучението и изявите на талантливи деца и младежи в областта на точните и хуманитарни науки, изкуството и новите технологии. Успехите на българските деца заслужават специално внимание, освен на талант, те се дължат и на много усилия. С отпускането на индивидуални награди искаме да накараме младите таланти на България да се гордеят с постиженията си и да откроим успеха им в дадена област като победа, заслужаваща специално внимание. За голямо наше съжаление, за първи път Наградите на Фондацията няма да могат да бъдат раздадени на живо.

Предстои ни също и официалното представяне на новата ни книга "Писмо към България от младите българи по света", което също ще се случи виртуално, но с надеждата и уговорката, че в късната есен на 2020 ще можем да преставим книгата на специлано събитие за читателите, в Литературния ни клуб-читалня "Малкият принц".

V.S. : Имахме удоволствието да поговорим дистанционно с твоя съпруг - Джовани Бруно преди седмици. Как са нещата в Италия в този момент? Скоро ли ще се прегърнете? Какво ще му кажеш на ушето първо?
Л. :
В прекрасна Италия грее слънце, лятото наближава и хората вече се усмихват. Макар и с безброй рестрикции, животът продължава своя ход, хората се връщат на работа и се надяват на повече добри новини. За съжаление все още няма полети и е забранено пътуването от една провинция в друга, така че нашата среща остава за момента само блян. Благодарение на новите технологии ние сме в постоянна видео връзка, мисля, че като се видим всички думи ще са излишни и прегръдката и целувката ще са много повече не само за нас двамата, а и за всички, които са разделени и копнеят да се докоснат до близките и приятелите си! Дано се научим да ценим повече малките, но стойностни неща и да улавяме моментите на щастие с всичките си сетива!

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.