Как да се справим с хиперпигментацията: урок по правилна слънцезащита

Как да се справим с хиперпигментацията: урок по правилна слънцезащита

Тъмните петна са сериозен козметичен проблем, за който обаче лек съществува!

 

Щетите по кожата, следствие на честото и продължително излагане на слънце без подходяща защита се оформят още преди да навършим 20, а започват да се проявяват на възрастта около 50 години - основно това са тъмни петна, лентиго и хиперпигментация. Освен слънцето, което е основен виновник за влошане състоянието на кожата при неправилна или липсваща защита, и други фактори могат да повлияят на хиперпигментацията. Сред тях: Възпаление на кожата - травми като акне, екзема, ухапвания от насекоми и дори порязвания предизвикват появата на възпаление, което от своя страна може да активира изпращането на сигнали за активиране на пигмент до клетките, оставяйки петънце на мястото на наранения участък; Мелазма - състоянието се характеризира с кафяви петна, основно резултат от бременност, а факторите, допринасящи за нейното развитие са неправилно излагане на слънце, хормонални промени и дори контрацептиви; Медицинско състояние или прием на лекарства - според редица проучвания дори приемът на често срещани антибиотици може да доведе до завишаване производството на меланин, както и още някои лекарства, предписвани по време на химиотерапия.

Излагането на слънце обаче остава факторът с най-голяма тежест
Лентигото или т.нар. пигментно петно се появява, когато защитните механизми на кожата се активират, за да я предпазят от слънчево изгаряне. Продължителното хронично излагане на слънце и многократните слънчеви изгаряния активират два защитни механизма: 
Локализирана концентрация на меланоцити - за да се защити, кожата произвежда повече меланоцити в определени зони. Дермо-епидермалното съединие образува микроскопични гънки в дермата, където локализираната пигментация е по-концентрирана. Пигментираните клетки в тъмните петна са нормални, но се групират в локализирана зона.
Удебеляване на кожата, което засилва индиректната пигментация - епидермисът се удебелява на едни и същи места, за да защити кожата. Кератиноцитите са повече на брой и са по-активни в тези зони и изпращат множество образуващи пигмент вещества към меланоцитите. Така индиректната пигментация се ускорява.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.