Траурни брошки и насекоми всякакви: най-необичайните бижута от Викторианската епоха

Траурни брошки и насекоми всякакви: най-необичайните бижута от Викторианската епоха

Бръмбарите и траурните брошки са сред най-необичайните тенденции за бижута, датиращи от Викторианската епоха.

Викторианската епоха без съмнение е един от най-вдъхновяващите периоди в модната история. Това е ерата, белязана от дългогодишното царуване на кралица Виктория в Англия от 1837 г. до 1901 г., по време на която човечеството се пробужда, съзнанието се трансформира, дава се залп за началото на съвременния свят. Викторианската епоха рамкира модните прийоми, които носят в себе си усещане за кралска помпозност. Опитите за изследване на нови територии в сферата на модата от този конкретен период довеждат до вълнуващи разкрития в областта на бижутата. Накитите от XIX век изразяват благосъстоянието на притежателя си, но изумяват и с необичайно подбраните мотиви. С вплетените в дизайна символизъм и духовна защита, украшенията придобиват любопитно функционално значение.

В днешния материал ще се запознаем с най-необичайните тенденции в бижутерийното изкуство на Викторианската епоха.

Бижута под формата на насекоми
Тази парадоксална тенденция възниква по време на индустриалната революция, като начин хората да се почувстват по-близо до Майката природа, докато производството неспирно бушува наоколо. Тъй като градовете и фабрики стават все по-шумни, жителите култивират манията си към природния свят, събирайки растения в хербариум и препарирайки животни. И двете хобита са необичайно популярни по онова време.

Смята се за истински шик да се поддържат колекции от насекоми у дома. Въпреки това, аристократките бързо осъзнават, че няма смисъл да бъдат захлупени под стъкло, когато великолепните черупки и ярките крила могат да служат като украса на рокли. Първоначално, бижутерите наистина се опитват да приспособят естествения материал към производството на бижута и аксесоари, но, за съжаление, насекомите са твърде крехки. Най-оптималният вариант е с бръмбари в рамка, най-често използвани за пръстени, брошки или фиби за коса. Считат се за невероятно модерни, както и шапките, украсени с препарирани птици.


Ти знаеш ли, че имаш страшни... бръмбари


Но все пак, процесът е доста трудоемък. Декорациите не са толкова трайни, а броят на видовете, поради прекомерното търсене, започва да намалява драстично. Не след дълго бижутерите преминават към имитация на бръмбари, морски кончета и всякакви други насекоми, изработени от различни метали и скъпоценни камъни.

Тази тенденция обаче се заражда много по-рано от Викторианската епоха - брошки с насекоми са разпространявани дори сред маите. През XX век дизайнът е популяризиран отново от Елза Скиапарели, която изработва брошки и колиета под формата на бръмбари и молци. Днес, съвременните представители на британската монархия сякаш още почитат модните традиции на своите предци.


Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата


Прикртие за скъпоценни камъни
Може би един от най-практичните аксесоари, популярни през Викторианската епоха, са нещо подобно на кутиите за бижута, използвани при пътувания. По онова време каретите и файтоните са твърде лесна плячка за пътните разбойници. Бижутерите изработват “скривалища” под формата на топка, в които големи скъпоценни камъни се затварят за известно време, за да ги скрият от любопитни очи. Изненадващо, някои от тези предпазни предмети са скъпоценни колкото и самите бижута вътре - в някои случаи са покрити с 18-каратово злато. Днес подобни аксесоари могат да се намерят единствено в музеите.

Шатлен

Шатленът е аксесоар, наподобяващ верига; закача се като брошка и към нея са прикрепени различни функционални предмети под формата на висулки: флакони с парфюм, малки бележничета, ножчета, ветрила, огледалца, лупи, миниатюрни несесери и др., докато мъжете най-често го използват за джобни часовници. Известен е още от Средновековието, но достига своя пик на популярност през Викторианската ера. Първоначално шатленът е приоритетна и неразделна част от тоалета на слугините, впоследствие е адаптиран за висшето общество, като, разбира се, се изработва от благородни метали с многообразни инкрустации.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.