Следва

Дневен ХОРОСКОП - 14.05.2020

Какво е еустрес и какво му е хубавото

Психолози за това как да трансформираме трагедията в позитив

Health преди 3 години

Стресът е нож с две остриета - хем е вреден, хем без него - по-зле. Въпреки че е набеден за къде каквото има неразположение, истината е, че от неприятното състояние дори може да се извлече полза. Това не значи специално да се опитваме да се вкараме в напрегнати ситуации, но ако изведнъж се окажем в такава, с описания тук метод ще успеем да останем спокойни и да не потъваме в негативни мисли. Трябва просто да спазваме препоръките, които да ни помогнат да обърнем обикновения стрес в положителната му алтернатива - еустрес.

"Еустресът е позитивната реакция на стресова ситуация", обяснява директорът на испанския медицински център Cigna, доктор Исабел Лопес Которуело. "Два са вариантите на възприемане на неприятните случки: или се отчайваме и се убеждаваме, че нямаме ресурс за справяне с проблема, изпадайки от този ред на внушения в класическа депресия, или се взимаме в ръце и твърдо заявяваме, че изход има винаги и при всяко положение. В първия случай се обричаме на стрес, във втория възниква еустрес. Хората, свикнали да мислят по определен начин, много трудно променят отношението си към случващото се, но все пак, да се научат да гледат на нещата позитивно, е възможно. Първото, което е необходимо да се направи, е да се осъзнае проблемът и да се спре със себеубеждението, че решение за него няма", споделя директорът на центъра Haztúa и специалист по позитивна психология Росана Перейра.

Ролята на позитивната психология се заключава в умението да мислим положително и да не си и помисляме "не мога". Представете си по какъв начин бихте могли да решите или смекчите вашия проблем. Ако се фиксирате върху тежестта на случващото се, вариантите за излизане от положението се свеждат до минимум. "Всичко зависи от това, по какъв начин ще обясните случващото се на самите себе си", допълва специалистът.

Позитивната психология е ориентирана към работата с положителните емоции. Тя помага да видим проблема от друг ъгъл и да променим негативната нагласа. Така преминавате от обичайния стрес към еустреса. И в двата случая организмът реагира еднакво - надбъбречните жлези започват да синтезират адреналин, но вашата реакция може да се променя: или влизате в режим защита, защото се намирате в дискомфорт и напрежение, или пък в режим борба, и тогава се получава мощно отделяне на енергия. Положителното и стимулиращо емоционално напрежение е именно еустреса. "Прилича на импулс, който ни кара да се развиваме, който ни вдъхва чувство на увереност и желание да пробваме всичко ново."

За да се научим да реагираме позитивно на стресовите ситуации, извеждащи ни от зоната на комфорт, трябва да започнем с организирането на собствения си поток от мисли. Ако успеете да си дадете сметка, че не можете веднага напълно да решите проблема, определете приоритет на задачите. Много помага уединението, при което можете да се отпуснете, да се успокоите и спокойно да обмислите ситуацията. Ако дискомфортът продължава да присъства, а негативните обстоятелства са факт, Перейра препоръчва следното:

Контролирайте негативните мисли: "Вместо да мислите за лошото, помислете за всичко добро, което вече сте направили, или какво ви се е удало да уредите бързо. Прекрасно се отразява и мисълта, че със сигурност имате близки и любими хора, които винаги ще ви подкрепят."

Важно е да не раздувате ежедневните проблеми до мащаба на глобални. "Неуспехите далеч не са чак толкова гигантски, а и винаги, абсолютно винаги, има решение", твърди експертът.

Освен това, за преобразуването на обикновения стрес в еустрес прекрасно влияе физическата активност. "Спортът е един от най-добрите способи за постигането на еустрес. Тренировките помагат да се разсеем и да приемем ситуацията, както и до привнесем позитив в ежедневието."

По думите на Росана Перейра, преди време психологията е била основно насочена към разстройствата, с убеждението, че хората все пак могат да се научат да направят живота си по-приятен. "Днес вече е научно доказано, че когато съумеете да почувствате благодарност за това, което имате, и престанете да се концентрирате върху което не ви достига, започвате да усещате осезаемо чувство на удовлетвореност и щастие", отбелязва психологът.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.