Следва

Магията на писаното слово

Какво да стриймваме: 44 чудо-филма от фестивала в Кан

92.4 часа великолепно кино!

Movies & TV преди 3 години

Филмовият фестивал в Кан, който щеше да се проведе "сега", е като Оскар за филми на независима арт къща: обикновено нещата се объркват, вървят след парите, а не по замисъла си, но въпреки това приковават вниманието към много страхотни филми, за които иначе не би се заговорило. 


Животът, както беше: най-красивите двойки в историята на Фестивала в Кан


Правим уговорката, че това се случва само с част от цялата качествена продукция, която забелязваме имнно на тази специални форуми. Миналата година в Кан бе налична изключително богата селекция от филми, включително "Атлантика“, "Бакурау“ и "Портрет на момиче в пламъци“. Тази година изданието трябваше да включва премиерата на "Френската експедиция“ на Уес Андерсън; например, но феста бе отменен.


YouPorn предложиха да стриймват филмовия фестивал в Кан


Затова, вместо съвременните филми, датирани с тази и миналата година, правим списък на някои от най-добрите заглавия от Фестивала от създаването му през 1946 г. Селекцията дава частична и леко изкривена картина на това, кое е най-доброто в световното кино, но предлага много изкушения, които с радост включваме в този препоръчителен Пантеон на киното от Кан:

1. "Александра": Драмата на Александър Сокуров за възрастна жена, която издържа на тежко пътуване, за да посети внука си в армейска база, дръзко се сблъсква с жестокостите на руската война в Чечения. (Опции за стрийминг.)

2. "Всичко за Ева“: Йосиф Манкевич разчита на страстите в театъра, за да разкрие силите на киното, от което се наслаждаваме на опита на актьорите да разкрият най-автентичното си  изкуство. (Опции за стрийминг.)

3. "L'Argent": Последният филм на Робер Бресон, адаптация по Толстой, свързва погрешното преследване на един млад човек с дълбоко вкоренената корупция в обществения ред. (Опции за стрийминг.)



4. "Приключението”: Драмата на Микеланджело Антониони е невероятна експанзия на отличителната му естетическа философия, рефлектираща в нов режим на кинематографичен разказ. (Опции за стрийминг.)

5. "Зад свещника“: Биографията на Стивън Содърбърг за „Либерачи“ с участието на Майкъл Дъглас и Мат Деймън е един от най-добрите му филми, но падна в битката на филмовата история, когато беше пуснат в HBO, а не в салоните. (Опции за стрийминг.)

6. "Черен бог, бял дявол“: Свирепата драма на бразилския режисьор Глабер Роша за революционен бандит и религиозно поклонничество. (Опции за стрийминг.)

7. "Клео от 5 до 7“: Втората главна роля на Агнес Варда като певица, която очаква резултатите от медицински тест, като междувременно "разлиства" пред зрителите личната си мъка  и артистичната енергия на Париж. (Опции за стрийминг.)

8. "Връзката“: С невероятна игра на Шърли Кларк по темата джаз музикант, за който дилърът е най-важният човек на света, с добавка документален момент, филмът първоначално не е част от селекцията в Кан, но е показан там през 1961 г. по молба на група френски критици. Благодарение на отзвука, следващата година Фестивалът прави нова категория - Наградата на критиката, която съществува и сега. (Опции за стрийминг.)

9. "Мъртвите не умират“: Филмът за зомбита на Джим Джармуш, с участието на Адам Драйвър, Бил Мъри, Клои Севини и Тилда Суинтън, е шеговита, горчива, яростна и игриво самореферентна комедия за екологичния апокалипсис. (Опции за стрийминг.)

10. "Детективска история“: Кърк Дъглас, Елинор Паркър, Уилям Бендикс и Лий Грант в полицейската драма на Уилям Уайлър, която е съсредоточена върху незаконността и стигмата на абортите. (Опции за стрийминг.)

11. "The Fiancés“: В драмата на Ермано Олми за млад италиански работник, чиято обещаваща нова работа го отвежда далеч от годеницата, фокус са стресовете на социалния живот, сливащи се с интимното напрежение чрез дръзка разказвателна фрагментация. (Опции за стрийминг.)

12. "400-те удара": За този филм Франсоа Трюфо печели наградата за най-добър режисьор на фестивала през 1959 година, след като преди това е забранен заради резките си критики към програмирането на събитието. (Опции за стрийминг.)

13. "Франки“: Аурата на Изабел Юпер е изумително сияйна в тази грациозна и изящно съставена драма за болна актриса по време на последната семейна ваканция. (Опции за стрийминг.)

14. "Доброто време“: Робърт Патинсън участва в криминалната драма на Джош и Бени Сафди от улиците на Куинс, за кражба, която тотално се обърква на фона на най-голямата измама от всички, политическата. (Опции за стрийминг.)

15. "The Great Love”: Пиер Етекс е един от големите физически комици - и социални критици - на френското кино; тази комедия гледа с презрение на буржоазните брачни нрави в провинциален град. (Опции за стрийминг.)

16. "GriGris": Нощният живот и подземният свят на Нджамена, столицата на Чад, са в основата на създаването на тази бурна драма от Махамат-Салех Харун за политическа корупция и разрушената медицинска система. (Опции за стрийминг.)

17. "Вратата на рая“: Огромният исторически и политически уестърн на Майкъл Кимино, драма за антиимигрантската омраза, е несправедливо обвинена майсторска работа. Възприет с ентусиазъм при премиерата си на фестивала през 1980 г., месеци по-късно е посрещнат яростно негативно в Съединените щати. (Опции за стрийминг.)

18. "Холи Мотърс“: Визионерската драма на Леос Каракс е свързана с безобразието на актьора /невероятно сътрудничество с Дени Лаван в главната роля/ lи представлява възхвала на трансформативната сила на киното. (Опции за стрийминг.)



19. "Home from the Hill”: мелодрамата от Тексас на Винсенте Минели е едновременно кипящ възглед за икономическото и расово напрежение, и важен момент в изследването на вътрешния живот на "изгубените" момчета. (Опции за стрийминг.)

20. "Хиени“: Джибрил Диоп Мамбети адаптира пиеса на Фридрих Дюренмат за тази драма на завръщането на вече богата жена в родния си град в Сенегал в търсене на отмъщение. (Опции за стрийминг.)



21. "Имигрантът“: Джеймс Грей е авторът на тази заплетена и педантично нюансирана драма за полска имигрантка (Марион Котияр) от Lower East Side (квартал в Ню Йорк) през 20-те години на миналия век. (Опции за стрийминг.)

22. "Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles“: "Гражданин Кейн“ на кинематографичния модернизъм, който Шантал Акерман прави на двадесет и четири годишна възраст. (Опции за стрийминг.)

23. "Мълчанието на Лорна“: Братя Дарден, Жан-Пиер и Люк, засилват символичния си реализъм с театрални прийоми в тази драма за албански имигрант и много гангстери в Белгия. (Опции за стрийминг.)

24. "Modesty Blaise“: Дивата орнаментална адаптация на известния комикс на Джоузеф Лоси е едновременно смела пародия на 007 с Моника Вити и един от най-веселите анимационни филми въобще. (Опции за стрийминг.)

25. "Моят Чичо”: Комедията на Жак Тати за изобилието от технологичен модернизъм в домашния живот гледа копнежно към намаляващите удоволствия в малкия град. (Опции за стрийминг.)

26. "В царството на пълнолунието": Филм за сладка любов, самотен остров и палав шериф, тази комедия на Уес Андерсън е за средата на шейсетте и е страхотна визия на историческата промяна в нравите. (Опции за стрийминг.)

27. "Неоновата Библия“: Адаптираният роман на Джон Кенеди Тоул от Гена Роуландс прераства на екрана в приказка за художествено чиракуване на млад мъж. (Опции за стрийминг.)

28. "Нощ през улицата“: Последният филм, завършен от Раул Руис, е топло носталгично напомняне за детството и екстравагантно въображаемото виждане на смъртта. (Опции за стрийминг.)

29. "Рим - открит град“: Драмата на Роберто Роселини за италианската съпротива в настъпващите дни на Втората световна война е нова ера в политически ангажираното кино. (Опции за стрийминг.)

30. "Покривът“: Драмата на Виторио Де Сика проследява усилията на бедно семейство да построи свой дом на фона на борбата му с многото правни и административни пречки. (Опции за стрийминг.)

31. "Тихият Залив": Малко комедия, повече ужас: Бруно Дюмон разказва приказка за висшето общество с елементи на канибализъм сред местните рибари - гениално напречно сечение на класовите и полови конфликти в развитието на събитията във Франция през ХХ век. (Опции за стрийминг.)

32. "Разпнатите влюбени“: Страстната драма на Кенджи Мизогучи за влюбените, разделени от несправедлив правен и семеен авторитет, държи японската култура и традиция под строг контрол, като същевременно подчертава трансцендентналната сила на любовта. (Опции за стрийминг.)

33. "The Stranger By The Lake": Смъртоносната комбинация от мрачни флиртове, еротични срещи и подозрителни погледи придава на драмата на Ален Гирауди Хичкоковски привкус. (Опции за стрийминг.)

34. "The Sun Shines Bright“: почти римейкът на Джон Форд на собствения му филм от 1934 г. "Judge Priest“ е съсредоточен върху усилията на южняшки съдия да защити чернокож от линчуване. (Опции за поточно предаване.)

35. "През маслиновите дървета“: Абас Киаростами режисира тази горещо комедична и романтична мистификция, за връзката, която се развива между двойка непрофесионални актьори, докато работят върху един от филмите си. (Опции за стрийминг.)

36. "Tilaï (Законът)“: драмата на Идриса Уедрадо за завръщането на блудния син в село в Буркина Фасо е майсторска работа на конфронтацията с патриархалното управление, както и обрат на мита за Едип. (Опции за стрийминг.)

37. "Тони Ердман": Германският режисьор Марен Аде създава една от най-големите метафори в съвременното кино, чрез тази комедийна драма на жена - изпълнителен директор в конфликт с баща й - музикант, който превръща живота им в своеобразен партизански театър. (Опции за стрийминг.)

38. "Докосване до греха“: Драмата на Джиа Джанке, базирана на истински престъпни истории, разкрива насилието над държавата и социалния ред, отразени в бедите на ежедневието. (Опции за стрийминг.)

39. "Под слънцето на Сатаната“: жестоката адаптация по романа на Морис Пиалат от Жорж Бернанос, с участието на Жерар Депардийо като самодавещ се в духовни мъки свещеник, е една от най-оспорваните награди на фестивала: когато печели Голямата награда през 1987 г. - публиката кипи, а Пиалат в речта си предлага подходящо остър отговор. (Опции за стрийминг.)

40. "Vidas Secas“: Тази драма на бразилския режисьор Нелсън Перейра дос Сантос, за семейство, мигриращо в далечна ферма в търсене на работа, поставя под фокус острото неравенство и социално напрежение на страната. (Опции за стрийминг.)

41. "Уанда“: Единственото участие на големия екран на Барбара Лоден, което тя режисира, е едновременно драма за обир и визия за парадоксалната свобода на отчаяната жена. (Опции за стрийминг.)

42. "Йелен“: Тази историческа драма от Сулейман Сисе, базирана на легенда от тринадесети век, предизвиква традиционния семеен ред чрез свръхестествени сили. (Опции за стрийминг.)

43. "Ти не виждаш нищо още!“: На деветдесет години Ален Реснейс прави тази лабиринтна мистерия на театралния живот, представяща посмъртно появата на въображаем актьор на сбирка от водещи френски актьори, които играят себе си. (Опции за стрийминг.)

44. "Младият": Американската драма на Луис Бунюел, поставена в селския юг (макар и заснета в Мексико), е приказка за смъртоносен расизъм и мизогинистично насилие. (Опции за стрийминг.)
 

More Movies & TV