Какво да стриймваме: 44 чудо-филма от фестивала в Кан

Какво да стриймваме: 44 чудо-филма от фестивала в Кан

92.4 часа великолепно кино!

Филмовият фестивал в Кан, който щеше да се проведе "сега", е като Оскар за филми на независима арт къща: обикновено нещата се объркват, вървят след парите, а не по замисъла си, но въпреки това приковават вниманието към много страхотни филми, за които иначе не би се заговорило. 


Животът, както беше: най-красивите двойки в историята на Фестивала в Кан


Правим уговорката, че това се случва само с част от цялата качествена продукция, която забелязваме имнно на тази специални форуми. Миналата година в Кан бе налична изключително богата селекция от филми, включително "Атлантика“, "Бакурау“ и "Портрет на момиче в пламъци“. Тази година изданието трябваше да включва премиерата на "Френската експедиция“ на Уес Андерсън; например, но феста бе отменен.


YouPorn предложиха да стриймват филмовия фестивал в Кан


Затова, вместо съвременните филми, датирани с тази и миналата година, правим списък на някои от най-добрите заглавия от Фестивала от създаването му през 1946 г. Селекцията дава частична и леко изкривена картина на това, кое е най-доброто в световното кино, но предлага много изкушения, които с радост включваме в този препоръчителен Пантеон на киното от Кан:

1. "Александра": Драмата на Александър Сокуров за възрастна жена, която издържа на тежко пътуване, за да посети внука си в армейска база, дръзко се сблъсква с жестокостите на руската война в Чечения. (Опции за стрийминг.)

2. "Всичко за Ева“: Йосиф Манкевич разчита на страстите в театъра, за да разкрие силите на киното, от което се наслаждаваме на опита на актьорите да разкрият най-автентичното си  изкуство. (Опции за стрийминг.)

3. "L'Argent": Последният филм на Робер Бресон, адаптация по Толстой, свързва погрешното преследване на един млад човек с дълбоко вкоренената корупция в обществения ред. (Опции за стрийминг.)4. "Приключението”: Драмата на Микеланджело Антониони е невероятна експанзия на отличителната му естетическа философия, рефлектираща в нов режим на кинематографичен разказ. (Опции за стрийминг.)

5. "Зад свещника“: Биографията на Стивън Содърбърг за „Либерачи“ с участието на Майкъл Дъглас и Мат Деймън е един от най-добрите му филми, но падна в битката на филмовата история, когато беше пуснат в HBO, а не в салоните. (Опции за стрийминг.)

6. "Черен бог, бял дявол“: Свирепата драма на бразилския режисьор Глабер Роша за революционен бандит и религиозно поклонничество. (Опции за стрийминг.)

7. "Клео от 5 до 7“: Втората главна роля на Агнес Варда като певица, която очаква резултатите от медицински тест, като междувременно "разлиства" пред зрителите личната си мъка  и артистичната енергия на Париж. (Опции за стрийминг.)

8. "Връзката“: С невероятна игра на Шърли Кларк по темата джаз музикант, за който дилърът е най-важният човек на света, с добавка документален момент, филмът първоначално не е част от селекцията в Кан, но е показан там през 1961 г. по молба на група френски критици. Благодарение на отзвука, следващата година Фестивалът прави нова категория - Наградата на критиката, която съществува и сега. (Опции за стрийминг.)

9. "Мъртвите не умират“: Филмът за зомбита на Джим Джармуш, с участието на Адам Драйвър, Бил Мъри, Клои Севини и Тилда Суинтън, е шеговита, горчива, яростна и игриво самореферентна комедия за екологичния апокалипсис. (Опции за стрийминг.)

10. "Детективска история“: Кърк Дъглас, Елинор Паркър, Уилям Бендикс и Лий Грант в полицейската драма на Уилям Уайлър, която е съсредоточена върху незаконността и стигмата на абортите. (Опции за стрийминг.)

11. "The Fiancés“: В драмата на Ермано Олми за млад италиански работник, чиято обещаваща нова работа го отвежда далеч от годеницата, фокус са стресовете на социалния живот, сливащи се с интимното напрежение чрез дръзка разказвателна фрагментация. (Опции за стрийминг.)

12. "400-те удара": За този филм Франсоа Трюфо печели наградата за най-добър режисьор на фестивала през 1959 година, след като преди това е забранен заради резките си критики към програмирането на събитието. (Опции за стрийминг.)

13. "Франки“: Аурата на Изабел Юпер е изумително сияйна в тази грациозна и изящно съставена драма за болна актриса по време на последната семейна ваканция. (Опции за стрийминг.)

14. "Доброто време“: Робърт Патинсън участва в криминалната драма на Джош и Бени Сафди от улиците на Куинс, за кражба, която тотално се обърква на фона на най-голямата измама от всички, политическата. (Опции за стрийминг.)

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.