Следва

Руни Мара и Хоакин Финикс очакват първото си дете

Зъбите също изпитват стрес - как да върнем белотата им след карантината

Shine bright with your smile!

Health преди 3 години

Свикнахме с пропускането на повечето, да не кажем всички, редовни посещения в салоните за красота - но медицинските ни планове също бяха отложени, т.е. трябваше да пренебрегнем някои от контролните прегледи, които обичайно не пропускаме за нищо на света.



Сред пропуснатите е и важната среща със стоматолога - на всеки 6 месеца, както няма да се уморим да повтаряме. Съответно забелязваме нарушаване на навика и по-лошото - видим ефект от нарушаването на навика. По-непрозрачен емайл, по-тъмен нюанс на зъбите, чувствителни венци, изобщо, крачка назад от перфектността.   

И така, въпросът е какво да направим, за да останат зъбите ни бели и здрави, докато не посетим отново стоматолога? Попитахме водещия столичен зъболекар д-р Павел Панов как да се погрижим оптимално за зъбите си, преди да посетим кабинета му отново след карантината. 

Кажете "не“ на подхода "Направи си сам“

Вярвате или не, има хора, които смятат, че могат да вземат стоматологията в ръцете си, като се опитват да отстранят възникнал проблем самостоятелно, у дома, по време на изолацията. "Изключително важно е да не отлагате, а да се свържете със зъболекаря си, ако имате някакви притеснения. Много от нас предлагат все още, въпреки че нещата се връщат към нормален ритъм, дистанционни консултации, за да помогнат на пациентите да се грижат за стоматологичното си здраве, докато не могат да отидат на преглед."


Philips Diamond Clean Sonicare Toothbrush

Спомнете си важното 

Може да е очевидно, но наистина НЕ забравяйте да миете зъбите сутрин и вечер и да се придържате към ежедневната си рутинна практика - дори ако блокирането ви е причинило хаос в графика. "Също така е добра идея да опитате да "влезете" между зъбите и венците, като използвате междузъбни четчици“, казва д-р Панов. "Tepe е моят личен фаворит. Не се стресирайте, ако забележите малко кървене в началото. Важно е да продължите."


Tepe Interdental Brushes

Имайте предвид какво ядете

Нашите хранителни навици се промениха по време на работата от къщи и не към по-добро (в повечето случаи). "Повишава се консумацията на захар и сладки храни, други пък решават да направят строг детокс, който включва много лимони и гореща вода. Има и общо увеличение на приема на алкохол, чай и кафе от началото на пандемията. За съжаление всичко това е вредно за здравето на зъбите, излагайки ни на по-висок риск от кариес и киселинна ерозия."


Colgate Peroxyl

Бъдете внимателни с Covid-19

Сега повече от всякога е важно да практикувате добра лична хигиена - включително когато става въпрос за зъбите ви. "Нашите усти могат да разпространяват инфекции, така че дръжте четката си за зъби отделно от другите хора. Съхранявайте главата на четката надолу във вода за уста, съдържаща водороден прекис, като Peroxyl, например, и не забравяйте да я изплакнете под гореща вода преди и след миене с четка. И накрая, ако вие или някой, с когото живеете, сте болни, време е да преминете изцяло към нова четка за зъби."


Parla Toothpaste Tabs

Не забравяйте, че зъбите също изпитват стрес

Ако сте склонни към скърцане със зъби и/или стискане на челюстта при нормални обстоятелства, вероятно сега го правите още повече. "Ако това е така, има вероятност да причините счупване на зъба, както и главоболие. Препоръчвам да опитате да намерите нещо, което да ви помогне да се отпуснете и да избягвате всички наистина твърди, хрупкави храни, които предразполагат към увреда на зъбите. Ако зъболекарят ви ви е препоръчал предпазител срещу бруксизъм, уверете се, че ви е под ръка и го носите, докато сте вкъщи."

Избелване

Сега е моментът да избелите зъбите си непрофесионално, у дома. "Ако сте го правили преди и все още пазите избелващите си шини, използвайте този период за освежителен курс на избелване", съветва специалистът. "Водородният прекис в избелващия гел ще помогне и за това, да се намали възпалението, което може да се получи около линията на венците."


iWhite Instant Комплект
 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.