Следва

Стил урок на седмицата: make-up тенденциите за сезона

Хиалуроновата киселина, супергероят на нашето време

Хидратация, хидратация и пак хидратация, или всичко, което трябва да знаем за Хиалуроновата киселина

Face преди 3 години

В козметичната индустрия тенденциите в грижата за кожата се сменят по-често от тези на модния подиум - в анти-ейдж сектора например, нова "модерна" съставка се появява почти всеки ден. Ставали сме свидетели на какво ли не - от свинска мас до слуз от охльови. И да, голяма част от тях си печелят т.нар. хайп, но опре ли до изпитани компоненти, доказали свойствата си във времето, списъкът с life-savers, които специалистите действително биха препоръчали, рязко се стеснява. 

Абсолютният герой на нашето време е Хиалуроновата киселинакоято преживява Ренесанса си в последно време. Използваме я, обичаме я, но, като за повечето супергерои, не знаем почти нищо конкретно за нея. Предстои да ви запознаем с всичко най-важно за Хиалуроновата киселина (ХК), универсалната спасителка, както и основната й роля в продуктите от серията Eucerin® Hyaluron-Filler:

Какво представлява Хиалуроновата киселина?
Хилуароновата киселина е естествен компонент на извънклетъчното пространство. Има способността да задържа много вода – един грам Хиалуронова киселина може да задържи между един и десет литра вода. Най-важната роля на ХК е, че действа като запълваща субстанция за кожата и по този начин намалява дълбочината на бръчките. За съжаление обаче, нивата на Хиалуронова киселина в организма намаляват с годините.

Защо е толкова важна?
С възрастта обикновено губим естествените нива на Колаген и Хиалуронова киселина, в следствие на което кожата се дехидратира много по-лесно. Също така високата температура в офиса, честите душове, прекомерното излагане на слънце, изкуственото отопление през зимата, дори някои козметични продукти - на практика почти всичко - могат да повлияят негативно защитната функция на кожата. Изсушават я и я оставят дехидратирана и груба, защото нарушават защитната бариера, позволявайки загубата на вода. Ето защо създаването на добър дълбоко хидратиращ режим е от такова витално значение.

Хидратиращите продукти грижа за кожата, включително ХК, Глицерин, Карбамид, Пропиленгликол и Сорбитол, играят ролята на "овлажнители", които привличат вода към кожата с цел да я хидратират. Въпросните съставки са широко застъпени в състава на продукти-хидратанти, околоочни кремове и серуми. А намествайки ги в бюти рутината си, подсигуряваме изглаждането на кожата около очите, освобождаване от подпухналостта и значителното намаляване на фините линии и бръчици. ХК прониква по-лесно, ето защо е по-добре да я нанасяме външно - кожата ни е най-големият орган и абсорбира до 60% от нанесените продукти.

Допълнителни ползи от употребата на ХК са леката текстура, водната основа и способността да опазва нивото на хидратация, въпреки външните фактори от околната среда.

Защо да използваме ХК?
ХК дава повече от благоприятни резултати при всеки тип кожа: ингредиентът не дразни и не възпалява състояния на акне, розацеа или алергии; като цяло шансът употребата му да даде противопоказен ефект е минимален.

Тези с по-суха или по-зряла кожа, разбира се, ще усетят най-голяма полза от използването на продукти с ХК, а причината е проста - с напредването на възрастта, организмите ни започват да произвеждат все по-малко от киселината сами. Основен момент от употребата й - ето нещо, което много хора ще ви спестят - е като превантивна мярка. Тоест, въпреки че резултатите върху по-зряла кожа са много по-ясно видими, употребата на ХК като ежедневна стъпка от разкрасителния процес трябва да започне на много по-ранен етап, за да предотврати стареенето на кожата. На 20, например, моментът вече е удачен, да не кажем задължителен.

Освен това, присъствието на "киселина" в наименованието няма причина да плаши тези с по-чувствителна кожа - безопасна е за всички. Специалистите твърдят, че външното й нанасяне е абсолютно безвредно, защото се произвежда в организма. Затова, ако, използвайки продукт с ХК в състава си забележите проявата на страничен ефект, незабавно трябва да се консултирате със специалист, защото това вероятно се дължи на друга съставка във формулата на използвания продукт.

Защо се дехидратира кожата и се появяват фини линии и бръчки?
С риск да се повторим (повторението е майка на знанието!), една от основните причини да имаме суха кожа е, че външният й защитен слой е нарушен. Бариерната роля на кожата постоянно бива подложена на изпитания, всеки ден. Такива са например горещите душове, промените в температурата, слънчевата светлина и ниската влажност. Когато тази бариера е нарушена, естествената влага в кожата се изпарява от нея, предизвиквайки дехидратация. Тя, от своя страна, води до появата на първите признаци на стареене.

Какво използваме ние? 
Хидратираната кожа има здрав и сияен вид, а нарушената бариерна функция на кожата позволява на водата да се изпарява и кожата се дехидратира, което води до сухота, фини линии или дори бръчки. Затова кожата се нуждае от ефикасен хидратант, който съдържа всички необходими съставки за дълготрайна хидратация. Кремовете за лице обаче могат да оставят мазен или лепкав слой по повърхността на кожата, когато не се абсорбират изцяло от нея, ето защо посягаме към друга формула, при която приема на ХК е в пъти по-ефикасен.

Такъв е случаят с Eucerin® Hyaluron-Filler - ултралек хидратиращ гел, снабден с Хилауронова киселина, която хидратира кожата незабавно и интензивно в продължение на до 24 часа. С леката си гелообразна текстура, новият Eucerin® Hyaluron-Filler хидратира кожата интензивно и се абсорбира бързо, без неприятни остатъци. Ултралеката формула дарява усещане за свежест и дълготрайна хидратация. Съдържа само 11 съставки, сред които хиалуронова киселина, но в ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКА КОНЦЕНТРАЦИЯ*. Формулата подпомага хидратацията и изпълва кожата отвътре, като намалява и фините линии. ХК е доказано ефикасна съставка и се използва от дълго време в дермокозметиката. Бидейки една от собствените субстанции на кожата, осигурява редица ползи за нея, включително запазване нивата на хидратация, привличане и задържане на вода.

С какво е по-специална ХК в Eucerin® Hyaluron-Filler?
Хидратиращият гел е снабден с три пъти повече ХК за ефективна и дълготрайна хидратация. В гел-бустера има два вида хиалуронова киселина – средно- и късоверижна. Молекулите на късоверижната ХК са много по-малки от тези на средноверижната и това им позволява да проникват в по-голяма дълбочина в епидермиса. По този начин хиалуроновата киселина смекчава белезите на времето и хидратира кожата отвътре. Средноверижната хиалуронова киселина остава на повърхността, където привлича и задържа вода подобно на магнит.

ХК и Глицерин - как работи тази комбинация?
Глицеринът е друга от собствените субстанции на кожата и има важна роля в поддържането нивото на хидратация; също така е една от тези, доказали се във времето съставки, които специалистите препоръчват горещо. Наричаме го още "естествен хидратиращ фактор" и като такъв той също има способността да привлича и задържа вода. Тоест, допълва отлично действието на ХК.

За кого е предназначен продуктът?
Не съществуват възрастови ограничения (най-общо казано) при употребата на продукти с ХК. Eucerin® Hyaluron-Filler не прави изключение - подходящ е за всеки тип кожа, включително и чувствителна, с белези или с вече забележими признаци на стареене. Гел-буустерът се вписва лесно във всяка рутина, а ако вече използваме продукти от серията Hyaluron-Filler на Eucerin®, е чудесно допълнение към цялостната грижа.

С ограничен състав, но във висока концентрация, ултралеката формула хидратира кожата дълготрайно и в дълбочина и помага за намаляване на първите признаци на времето; хидратира незабавно, има немазен завършек и не оставя лепкав слой.

Употребата му на по-ранна възраст е строго препоръчителна, за да запазим кожата си в най-добър възможен вид, а не да се вайкаме години по-късно - окачествяването му като продукт, който "намалява белезите на стареене" не трябва да ви плаши, даже напротив. "По-добре късно, отколкото никога" не е водещото правило в случая, убедени сме, че Превантивната грижа е най-добрата грижа!

Кога и как е най-добре да нанасяме продукта?
Препоръчваме да използвате хидратиращия гел като втора стъпка в обичайната рутина - върху добре почистена кожа и преди да нанесете продукт за грижа. Веднага ще усетите кожата си осезаемо по-хидратирана и освежена, а ефектът гарантирано ще продължи през целия ден. Нелепкавата му текстура прави гел-бустера отлична основа за грим. За да защитите кожата си от слънцето и като превантивна мярка срещу фотостареенето, препоръчваме употребата на друг продукт от серията - Hyaluro-Filler Дневен крем SPF 15 или 30 - като дневна грижа. Ако пък кожата ви е прекалено суха и дехидтратирана, използвайте подхранващия Hyaluron-Filler Нощен крем вечер непосредствено след Eucerin® Hyaluron-Filler Ултралек хидратиращ гел.

Къде да го открием?
Eucerin® Hyaluron-Filler Ултралек хидратиращ гел се предлага в България - онлайн ТУК, както и в по-добрите аптеки - в опаковка от 30 мл на препоръчителна цена 33.97 лв.


*от Eucerin Hyaluron-Filler CC крем

More Face