Хиалуроновата киселина, супергероят на нашето време

Хиалуроновата киселина, супергероят на нашето време

Хидратация, хидратация и пак хидратация, или всичко, което трябва да знаем за Хиалуроновата киселина

В козметичната индустрия тенденциите в грижата за кожата се сменят по-често от тези на модния подиум - в анти-ейдж сектора например, нова "модерна" съставка се появява почти всеки ден. Ставали сме свидетели на какво ли не - от свинска мас до слуз от охльови. И да, голяма част от тях си печелят т.нар. хайп, но опре ли до изпитани компоненти, доказали свойствата си във времето, списъкът с life-savers, които специалистите действително биха препоръчали, рязко се стеснява. 

Абсолютният герой на нашето време е Хиалуроновата киселинакоято преживява Ренесанса си в последно време. Използваме я, обичаме я, но, като за повечето супергерои, не знаем почти нищо конкретно за нея. Предстои да ви запознаем с всичко най-важно за Хиалуроновата киселина (ХК), универсалната спасителка, както и основната й роля в продуктите от серията Eucerin® Hyaluron-Filler:

Какво представлява Хиалуроновата киселина?
Хилуароновата киселина е естествен компонент на извънклетъчното пространство. Има способността да задържа много вода – един грам Хиалуронова киселина може да задържи между един и десет литра вода. Най-важната роля на ХК е, че действа като запълваща субстанция за кожата и по този начин намалява дълбочината на бръчките. За съжаление обаче, нивата на Хиалуронова киселина в организма намаляват с годините.

Защо е толкова важна?
С възрастта обикновено губим естествените нива на Колаген и Хиалуронова киселина, в следствие на което кожата се дехидратира много по-лесно. Също така високата температура в офиса, честите душове, прекомерното излагане на слънце, изкуственото отопление през зимата, дори някои козметични продукти - на практика почти всичко - могат да повлияят негативно защитната функция на кожата. Изсушават я и я оставят дехидратирана и груба, защото нарушават защитната бариера, позволявайки загубата на вода. Ето защо създаването на добър дълбоко хидратиращ режим е от такова витално значение.

Хидратиращите продукти грижа за кожата, включително ХК, Глицерин, Карбамид, Пропиленгликол и Сорбитол, играят ролята на "овлажнители", които привличат вода към кожата с цел да я хидратират. Въпросните съставки са широко застъпени в състава на продукти-хидратанти, околоочни кремове и серуми. А намествайки ги в бюти рутината си, подсигуряваме изглаждането на кожата около очите, освобождаване от подпухналостта и значителното намаляване на фините линии и бръчици. ХК прониква по-лесно, ето защо е по-добре да я нанасяме външно - кожата ни е най-големият орган и абсорбира до 60% от нанесените продукти.

Допълнителни ползи от употребата на ХК са леката текстура, водната основа и способността да опазва нивото на хидратация, въпреки външните фактори от околната среда.

Защо да използваме ХК?
ХК дава повече от благоприятни резултати при всеки тип кожа: ингредиентът не дразни и не възпалява състояния на акне, розацеа или алергии; като цяло шансът употребата му да даде противопоказен ефект е минимален.

Тези с по-суха или по-зряла кожа, разбира се, ще усетят най-голяма полза от използването на продукти с ХК, а причината е проста - с напредването на възрастта, организмите ни започват да произвеждат все по-малко от киселината сами. Основен момент от употребата й - ето нещо, което много хора ще ви спестят - е като превантивна мярка. Тоест, въпреки че резултатите върху по-зряла кожа са много по-ясно видими, употребата на ХК като ежедневна стъпка от разкрасителния процес трябва да започне на много по-ранен етап, за да предотврати стареенето на кожата. На 20, например, моментът вече е удачен, да не кажем задължителен.

Освен това, присъствието на "киселина" в наименованието няма причина да плаши тези с по-чувствителна кожа - безопасна е за всички. Специалистите твърдят, че външното й нанасяне е абсолютно безвредно, защото се произвежда в организма. Затова, ако, използвайки продукт с ХК в състава си забележите проявата на страничен ефект, незабавно трябва да се консултирате със специалист, защото това вероятно се дължи на друга съставка във формулата на използвания продукт.

Защо се дехидратира кожата и се появяват фини линии и бръчки?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.