Следва

Tropical getaway

Еволюция на вечността: Levi's 501

Родени през 1873 година, символ на цели поколения, на социални и културни революции, те са най-неоспоримата икона в историята на модата, тотален символ на сексапил още от времето на Мерилин Монро през 50-те. 

All fashion преди 3 години

Историята на дънките Levi's 501 започва много преди да се превърнат в култова дреха и ни отвежда назад към датата 20 май 1873 година. В този ден официално се раждат сините дънки, носещи първоначално името ХХ, взето от абревиатурата XX от етикета на дрехите, която означава extra, extra strong и отразява статуса на дънките като работническо облекло. Създадени от Levi Strauss и Jacob Davis, дизайнер от Невада, тези практични мъжки панталони от деним, характеризиращи се с button fly (закопчаване с копчета) и носени като работническо облекло, също като останалите модели от епохата разчитат на метални нитове за засилване на джобовете и останалите най-важни точки на дрехата. Толкова семпло и в същото време ефикасно изобретение по отношение на функционалността, което превръща дънките на Levi's в униформата на работническата американска класа и ги свързва неразривно с миньорите, каубоите и земеделците. Оттогава до днес, след цели 147 години, тези легендарни дънки претърпяват доста промени, еволюират, но остават винаги верни на своето ДНК: съществено важни за всекидневния живот и израз на личния стил на човека, който ги носи.


1961 г. - Мерилин Монро на снимачната площадка на "Непригодените“, носи чифт дънки на Levi 501 с висока талия.

Неслучайно са обичани от президенти и кинозвезди, от фермери и модни икони, от предприемачи и обикновени граждани. Демократични и в същото време открояващи се, те имат културен и социален ефект в историята на костюма и модата, такъв, какъвто много малко облекла постигат. Не случайно Time Magazine ги определя като "най-модерната дреха на XX век". По-модерни от малката черна рокля и минито.

Безпроблемно преминават през три века, без нито веднъж да излязат от мода, но изразявайки десетилетията, субкултурите и поколенията, които ги носят от 1873 до днес. Историята на Levi's 501 не е само историята на една вечна икона, но най-вече е история за мода, която засяга всички нас и която ни обединява: една универсална дреха, която свързва работническата класа със звездите от Холивуд и дори с кралски особи, занулявайки всякакви различия по отношение на статута, възрастта, расата и епохата. Дори липсват различия по отношение на пола. Неслучайно, въпреки че сe появяват като мъжка дреха, още от началото са носени и от жени, дефинирайки унисекс стила. По-революционни и съвременни от всяка друга дреха.


Патентът, подаден през 1973 г. за нитване на дънките на Levi, които все още не се именуват нито дънки, нито 501.

Логично, след всичко изброено, те се превръщат в най-любима дреха и на големите дизайнери. "Често съм споменавал, че ми се иска аз да бях измислил сините дънки: най-невероятната, най-практичната, най-удобната и най-небрежната дреха. Дънките имат експресивност, сексапил, семпли са – всичко, което искам да имат моите дрехи", заявява Ив Сен Лоран. Дори и Том Форд: "Бих искал аз да бях измислил 501". Съответно моделът не е демоде, и никога няма да бъде, а да проследиш историята на Levi's 501 не означава само да проследиш тази на дънките, а да направиш едно истинско пътешествие през пространството и времето на облеклото и стила на цели поколения, с дребни или съществени промени, десетилетие след десетилетие, не само в кройките и детайлите на силуета, но също в умението да бъдат въплътени въображението и естетиката на различни епохи, в които те, дънките, са пак и пак главен герой.


1956 - Джеймс Дийн във филма "Гигант"

Levi's 501 през 1890 и 1945
През 1890 дънките Levi's са работнически гащеризон с широка, неприлепнала кройка, наричани waist overall. Денимът е едноцветен, с тиранти, закрепени с копчета. Имат един единствен заден джоб, зашит в дясно, с извит външен шев и с нитове¸ които се виждат. Имат и джобче за часовник. Но най-вече показват първия иконичен кожен етикет с два коня, запазената марка на бранда. Междувременно патентът на нитовете, поставени през 1873 става публичен и Levi's Strauss & Co. спира да бъде единственият производител на панталони с нитове, давайки тласък на текстилната индустрия, произвеждаща деним по целия свят. Изглежда това е причината, поради която всички продукти на Levi's с метални нитове имат върху себе си номера 501, за да се отличават.


1905 г. - Корицата на каталог на Levi Strauss & Co.

През 1901 г. на гърба е добавен вторият джоб, това е моментът, в който дънките стават с пет джоба, синоним на дънковия панталон. През 1922 г. дънките 501 са с висока талия и дълъг крачол, за пръв път имат и гайки за колан, като денимът е едноцветен, а Cone Mills - текстилна компания, която играе основна роля в американската история на производството на ХХ век, през 1927 г. разработва червен деним ексклузивно за Levi's Strauss & Co. През 1933 г. дънките претърпяват още промени - кройката им става по-широка. През 1936 г. за първи път е приложен емблематичният червен етикет с бял надпис Levi's: той се намира отстрани на задния джоб и се превръща в отличителния знак, който различава гащеризоните Levi's от конкурентите на пазара. През 1937 г. следва още една дребна еволюция: дънките са заоблени отгоре и имат прав крачол. През 1943 г. се появява дъговидният външен шев върху задните джобове. През 1944 г. вдигат талията, а копчетата и нитовете вече нямат изписана върху тях марката.


1939 г. - Джон Уейн в каубойска униформа и чифт Левис.

Междувременно от социална и модна гледна точка, през онези години Levi's се превръщат в символ на пионерите на Запада, носени от миньори, каубои и фермери. Фермерките носят дънките на съпрузите или братята си, когато се нуждаят от практични и издръжливи дрехи, така че през 1934 г. Levi's Strauss създават първите дамски дънки, които обаче не са 501. За тях ще трябва да почакаме още много години.


1947 г. - Елизабет Тейлър

Levi's 501 от 1945 до 1965 година
През 1947 г. са в класически slim модел с прав крачол, задните джобове имат скрити нитове. През 1954 г. вече е налице покритият цип, а крачолът е втален. Променят се пак през 1955 г.: квадратни в горната част, отново с прав крачол и от тежък червен деним от Cone Mills.


1950 г. - Двойка в сини дънки

Петдесетте години са и годините, в които дънките Levi's 501, с подгънати навън крачоли, с височина на подгъва 10 см, стават символ на бунтовническата контракултура, на екрана и извън него. Носени от greasers (младежка субкултура, родена в САЩ, съставена от италианци или испаноамериканци, наричани така заради зализаните им назад коси ) и от мотоциклетисти, групи, които обикновено се смятат за хулигани, се свързват с естетиката на тези групи. Стават толкова противоречиви и неортодоксални, че дори са забранени в някои училища. И все пак славата и очарованието на тези дънки са толкова заразителни, че скоро се превръщат в супер готини, благодарение на холивудски звезди като Мерилин Монро, които ги носят на големия екран (The Misfits, Clash by Night, River of No Return), но и извън снимачната площадка, показвайки колко силна, способна, красива и женствена може да бъде една жена в чифт дънки.


1953 г. - Марлон Брандо в 501 дънки и кожено байкърско яке

Да не говорим за секс символа Марлон Брандо, който на мъжкия фронт през 1953 г. съчетава умело байкерско яке и дънките Levi's 501 в The Wild One.


1954 г. - Принцеса Александра, известна още като госпожа лейди Огилви, на корицата на Picture Post в дънки и еспадрили, докато играе тенис.

Levi's 501 от 1965 до 1985 година
Ако рекламните кампании на Levi's са навсякъде по билбордовете и списанията от онова време, то през 1966 г. е излъчена и първата телевизионна реклама. Междувременно Levi's 501 стават заоблени в горната част ("winging"), имат втален крачол и зиг-заг шевове заменят легендарните нитове на задните джобове, обвинени в съсипването и надраскването на предмети и мебели, преди през 1971-ва да бъдат въведени отново. През 1978 г. Levi's 501 стават slim, горната част е квадратна и имат ниска талия.

1976 г. - Робърт Де Ниро и Джоди Фостър в "Шофьор на такси" на Мартин Скорсезе.


1973 г. - Джейн Бъркин в дънки с висока талия и суров подгъв.

В същото време тяхната бунтарска репутация нараства през 60-те и 70-те години: пацифистите, които излизат на улицата, за да протестират срещу войната във Виетнам, носят дънкови панталони, а междувременно Модовете (младежка субкултура във Великобритания) , Хипитата и Рокерите избират Levi's 501 като израз на стила си. Боядисани, скъсани и износени, дънките се превръщат в личното платно, което изразява алтернативна естетика и в същото време социални битки.


1979 г. - Мадона в черни Левис

Levi's 501 от 1985 г. до днес
Ще трябва да изчакаме до 1981 г. за първите дамски дънки Levi's 501, лансирани с телевизионната реклама Travis.

През 80-те години Levi's 501 стават по-вталени, преди да прегърнат oversize стила на хип-хопа от 90-те. Знаменитостите също ги носят по време на гала вечери и премиери на филми, за да подчертаят всеобхватността на сините дънки, считани не само за иконата на уличната култура, но също така и за must have за все по-официални поводи.

Култът към дънките Levi's се превръща във все по-модерна афера благодарение на връзката със света на модата и музиката (както се случва при Pixie Geldof за линията Lev's Curve ID през 2011 г.), на многото ограничени серии на Levi's 501 (например капсулните колекции с Supreme или модната колаборация през 2016 г. с Киара Ферани), които пораждат експерименти, реинтерпретации и специални издания, превърнали се в истински мании за колекционерите, любителите на денима и феновете на марката. Без да забравяме актуалните модели, между които клиентите по света са разделени: от една страна 501 Original, а от друга - съвременния прочит на Levi's 501 CT.


1998 г. - Дженифър Анистън носи дънки с навити крачоли на премиерата на Six Days & Seven Nights.

В непрекъсна еволюция, тези емблематични дънки продължават да определят и предефинират кодовете на облеклото и уличната мода, без да показват никакви признаци на отстъпление, готови да се превърнат в символ и флагман и на настоящите млади поколения.


2016 г. - Киара Ферагни в Париж в чифт разкъсани дънки на Levi, част от колекцията The Blonde Salad for Levi's, комбинирани с чифт сандали Marco De Vincenzo, чанта Gucci и пуловер и пухено яке от изкуствена кожа на Philosophy.

Отпразнуването на рождения ден на неръждаемите дънки 501 тази година бе по-социално отвсякога (също и заради карантината): музикален фестивал „от вкъщи“ се проведе в Instagram каналите на марката, започващ от 9.30 сутринта с уроци през целия ден от типа DIY и изпълнения на артисти от цяла Европа, включително Мала Родригес, испански певец, Зиверт, руски артист, Mahaila, английски изпълнител, и международните диджеи Merk & Kremont. Като демонстрация, че дънките Levi's 501 продължават да са най-универсалният и съвременен моден артикул досега.

More All fashion