Следва

Чисто и просто: Ирина Шейк за Intimissimi

2 ревюта вместо 5 — и без конкретен сезон: Алесандро Микеле за радикалните промени в Gucci

На онлайн пресконференция, творческият директор на Gucci Алесандро Микеле анонсира промени в модния календар на марката-бижу: брандът ще пропусне Седмицата на модата през септември и отсега нататък ще прави само по две ревюта на година без те да са обвързани с конкретен сезон.

 

All fashion преди 3 години

Онлайн срещата с журналисти от целия свят, Микеле проведе от студиото си в Рим. Във времето на карантината, по думите му, най-накрая е дошло времето да се "преосмисли творчеството, бъдещето ни и бъдещето на компанията". Алесандро съобщи, че Gucci ще намали драстично количеството на ревютата, които прави всяка година, от пет на две. Марката ще се откаже от круизните колекции и показването им пред публика, което винаги се провеждаше на великолепни места: от Уестминстърското абатство, през римския некропол Аликамп, до Капитолийските музеи във Вечния град. Друго много важно: Gucci ще престане да се ориентира към сезонността.

Разказвайки за промените, Алесандро Микеле сравни модата с Уудсток: "Ние вече не правим дрехи само за хората от света на модата. Днес модата е достъпна за всички, като Уудсток: старата система вече не работи, необходим е нов въздух".


We love: пак деца с Gucci Pre-Fall 2020


В момента не е ясно кога ще се състои следващото ревю на Gucci. Брандът, според Микеле, по-скоро няма да вземе участие на Седмицата на модата в Милано, планирана за септември. Но на 17 юли, по време на Milan Digital Fashion Week от фирмата ще покажат каква планират да бъде круизната им колекция. Проектът е символично наречен: "Епилог": със събитието ще приключи темата с круизните колекции на Gucci въобще.

Gucci не е първият бранд, който споменава преразглеждане на модния си календар. Джорджо Армани потвърди, че планира да съкрати броя на ревютата, като продава летните дрехи през лятото, до септември, а зимните - през зимата. В открито писмо дизайнерът спомена и намерението си да приключи с круизните колекции и шоу-спектаклите, които доскоро правеше: "Специалните мероприятия следва да се организират по специални случаи, а не да се превръщат в рутина". Дрис ван Нотен, който винаги е отказвал да прави междусезонни колекции, наскоро инициира колективно обръщение, в което призова към преразглеждане на календара на доставка на нови дрехи и колекции в магазините, както и на разпродажбите: есенно-зимните колекции, според него, трябва да се продават от август до януари, а пролетно-летните - от февруари до юли. Saint Laurent е вторият най-важен бранд в портфолиото на компанията Kering след Gucci, и също ще пропусне Седмицата на модата, само че в Париж, като възнамерява също да направи собствен график на ревютата, без никакви рамки и условности, далеч от общоприетото дотук.

"Не съм анархист", заяви скромно Алесандро Микеле на пресконференцията. Но, както ни показват досегашните опити, Gucci, в последните години задава тона на цялата индустрия. Именно след дебюта на Микеле се заговори за "джендърски микс" в модата: първата му колекция зададе новите джендърски норми, съгласно които момичетата спокойно могат да изберат да изглеждат като момчета и обратното. Нататък, Gucci въведе тенденцията на кинематографските рекламни кампании, без аналог между другите, и пръв от луксозните брандове се научи да общува с поколението Z. А сега, отново преди всички, вдъхновява останалите марки да сведат усилията си до две ревюта на година. "Чувствам се като кон в началото на гонка", споделя Микеле.


#truestory или как Gucci засне lookbook в Рим


Обзалагаме се, че ще бъде чут и последван. В крайна сметка, малкото е повече, повтаряме си тази истина по три пъти на ден. Защото й вярваме.

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 13 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.