Следва

Дейвид Бекъм оприличи Виктория на Рос от "Приятели"

Плазмолифтинг на венците: какво представлява процедурата и защо е необходима

Show me your TEETH!

Health преди 3 години

Локално възпаление на венците, усложнения след оперативна намеса и дентални патологии са сред от най-честите причини за посещение при дерматолог. Нова по вид процедура се справя и с трите - плазмолифтинг на венците! Разискваме темата в подробности:

Какво представлява процедурата?
Плазмолифингът е процедура, при която кръвната плазма на пациента се инжектира върху засегнатата гингивална тъкан; смята се за един от най-елементарните, но и най-ефективни начини за елиминиране на локални възпаления и патологични процеси, протичащи при зъбите и венците.

Как работи?
Взема се приблизително 15-милилитрова проба от кръвта на пациента, след което се инжектира във венеца. От специални бутилки с кръв по метода на центрофугиране се отделя кръв и плазма от кръвните клетки (процесът отнема около 5-10 минути). Готовата плазма (под формата на жълта течност) с помощта на спринцовка се въвежда в тъканите, като за манипулация се използва местна упойка. След въвеждане на плазмата, резултатите са видими почти мигновено - стимулира се кръвоснабдяването на тъканите и обменните процеси; това се осъществява благодарение на богатия на микроелементи състав на плазмата.


Зъбите също изпитват стрес - как да върнем белотата им след карантината


Какво представлява плазмата?
Кръвната плазма е течният компонент на кръвта, в който плават кръвните клетки. Съставлява около 55% от обема на кръвта. Основната съставка е водата (90%-92%) с разтворените в нея органични (7%-8%) и неорганични вещества (1%) - органичните вещества са разнообразни белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, ензими, хормони и органични киселини. Кръвната плазма като продукт за кръвопреливане се изготвя посредством въртене на прясна кръв в центрофуга, докато кръвните клетки се утаят на дъното. Ако в епруветка с кръв се прибави противосъсирващо вещество, кръвната плазма се отделя като горен слой. Кръвният серум представлява кръвна плазма без фибриноген или други съсирващи фактори.

Защо е необходима?
Плазмата съдържа определен брой тромбоцити и специфичен протеин - тъкмо техните клетки използваме за третиране на заболелите участъци и активиране на регенеративните процеси, вкл. възстановяване на тъканите. Съответно, въведената плазма засилва процесите на регенерация на тъканите - в резултат на това се случва автоложно подмладяване на клетките, елиминират се патологичните процеси с различна етиология.

Какви са признаците?
Въвеждането на плазма в меката тъкан на устната кухина се използва в борбата с широк спектър от състояния. Сред основните признаци, при които процедурата би била най-ефективна, са:

- Локализиран и Генерализиран пародонтит;
- Алвеолит (възпаление след изваждане на зъб);
- всички стадии на Гингивит;
- възпалителни процеси след поставяне на импланти;
- атрофични белези.


Хиалуроновата киселина, супергероят на нашето време


Процедурата се е доказала като благоприятно въздействаща редица възстановителни процеси след костно присаждане, поставяне на дентални импланти, както и някои операции на лицето като коригиране на бузи и скули.

Колко често е нужно да се прилага?
Обикновено в практиката плазмолифтингът на венците се извършва на курсове. Продължителността и честотата се определя индивидуално - в зависимост от сложността на проблема, както и физиологичните характеристики на пациента. Най-често курсовете се извършват веднъж на месец, на тримесечие или на полугодие. Ако лекуващият специалист не вижда позитивна промяна, вероятно ще промени честотата на поставяне на инжекциите.

Възможни ли са усложнения?
Въпросната манипулация включва въвеждането на биоматериал от собствения организъм на пациента, откъдето следва проявата на алергични реакции, отхвърлянето и негативните феномени да са сведени до абсолютен минимум. Има състояния/болести обаче, с които процедурата е абсолютно несъвместима:

- Диабет;
- Хепатит;
- Онкологични заболявания.


Кое беше, но вече не е тренди в пластичната хирургия


Какво още е необходимо да знаем?
Процедурата е напълно безопасна и безболезнена, но единствено, ако е извършена от доверен специалист. Поставянето на инжекциите не изисква анестезия и комплексна подготовка. Единствените изисквания към пациента са изключването на пикантни и високомазнинни храни няколко дни преди извършване на манипулацията; задължително е процедурата да се извършва на гладно. Процесът не изисква и време за рехабилитация.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.