Плазмолифтинг на венците: какво представлява процедурата и защо е необходима

Плазмолифтинг на венците: какво представлява процедурата и защо е необходима

Show me your TEETH!

Локално възпаление на венците, усложнения след оперативна намеса и дентални патологии са сред от най-честите причини за посещение при дерматолог. Нова по вид процедура се справя и с трите - плазмолифтинг на венците! Разискваме темата в подробности:

Какво представлява процедурата?
Плазмолифингът е процедура, при която кръвната плазма на пациента се инжектира върху засегнатата гингивална тъкан; смята се за един от най-елементарните, но и най-ефективни начини за елиминиране на локални възпаления и патологични процеси, протичащи при зъбите и венците.

Как работи?
Взема се приблизително 15-милилитрова проба от кръвта на пациента, след което се инжектира във венеца. От специални бутилки с кръв по метода на центрофугиране се отделя кръв и плазма от кръвните клетки (процесът отнема около 5-10 минути). Готовата плазма (под формата на жълта течност) с помощта на спринцовка се въвежда в тъканите, като за манипулация се използва местна упойка. След въвеждане на плазмата, резултатите са видими почти мигновено - стимулира се кръвоснабдяването на тъканите и обменните процеси; това се осъществява благодарение на богатия на микроелементи състав на плазмата.


Зъбите също изпитват стрес - как да върнем белотата им след карантината


Какво представлява плазмата?
Кръвната плазма е течният компонент на кръвта, в който плават кръвните клетки. Съставлява около 55% от обема на кръвта. Основната съставка е водата (90%-92%) с разтворените в нея органични (7%-8%) и неорганични вещества (1%) - органичните вещества са разнообразни белтъци, въглехидрати и мазнини, витамини, ензими, хормони и органични киселини. Кръвната плазма като продукт за кръвопреливане се изготвя посредством въртене на прясна кръв в центрофуга, докато кръвните клетки се утаят на дъното. Ако в епруветка с кръв се прибави противосъсирващо вещество, кръвната плазма се отделя като горен слой. Кръвният серум представлява кръвна плазма без фибриноген или други съсирващи фактори.

Защо е необходима?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.