Следва

Галерия "Лорань" ви кани на изложбата "Натюрморти"

Златната земя на копнежа-изложба на Маря Хуканен

Фотографии от филми на Аки Каурисмаки

Events преди 3 години

Галерия Синтезис ви кани на изложбата ''Златната земя на копнежа“ на Маря Лена Хуканен . Тя е фокусирана върху дванадесет от филмите на известния финландски режисьор Аки Каурисмаки, заснети в периода 1985 – 2006 г. Изложбата ще се състои от 04.06 до 30.06 2020г.

Изложбата е продължение на тематичния модул "Кино и фотография“, в който галерия Синтезис показва изложби на значими фотографи и режисьори, подчертаващи връзката между фотографията и киното, в партньорство със София Филм Фест. През 2018 г. в рамките на фестивала беше показана изложбата "Сергей Параджанов: Homo Liber“ на грузинския фотограф Юрий Мечитов, а през 2019 г. "Moving Stills“ на британската режисьорка на документални филми Триша Зиф.


Кати Оутинен и Мати Пелонпя, "Сенки в рая“( Varjoja paratiisissa, 1986).

Маря Лена Хуканен е неизменна част от екипа на Аки Каурисмаки като фотограф на терен, скриптър или асистент-режисьор. Тя документира работни моменти от заснемането на почти всички негови продукции. Изложбата "Златната земя на копнежа” включва кадри от емблематични филми на режисьора като: "Сенки в рая“(1986), "Ленинград Каубойс в Америка“(1989), "Наех наемен убиец“(1990), "Плаващи облаци“(1996), "Мъжът без минало“(2002) и др.


Кати Оутинен, Кари Вянянен, Оути Мяенпаа и кучето Пиетар, "Плаващи облаци“ (Кauas pilvet karkaavat, 1996)

Фотографията на терен може да бъде арт форма сама по себе си, в която американското, френското и британско кино имат сериозни традиции и класически статус. Във Финландия, до появата на Хуканен, този жанр е леко пренебрегван. Благодарение на нейната работа е създадена ценна документация на творческия процес на финландския майстор на киното. Фотографиите ѝ улавят точния дух на всеки филм, пренасят зрителя от настроение в настроение, от град на град. Те показват не само режисьора по време на работа, но и неговите любими актьори Мати Пелонпя и Кати Оутинен в много докосващи сцени. Включват редки моменти от работата на екипа, понякога концентриран, понякога развеселен, и портретират не само актьорите, но и всички участници в заснемането на филма – отлитащи моменти запечатали интензивността, лудостта и ентусиазма на снимачния процес.


Кати Оутинен, Кирси Тикилайнен, Мати Пелонпя, Мато Валтонен, „Волга“ и дъжд. "Пази шалчето си, Татяна“ (Pidä huivista kiinni, Tatjana, 1993)

"Светът на Аки Каурисмаки несъмнено се оформя до голяма степен благодарение на онази прочута безизразност, типична за неговата родна Финландия, но той е и забележително характерен – може да бъде разпознат дори от един-единствен кадър на който и да е от неговите филми. Необичайното съчетание между социален реализъм и визуална стилизация, между иронична комедийност и сгряващ сърцата хуманизъм, раждат нещо, коeто актьорите на Каурисмаки наричат "Аки-реалност“ и което американските кинокритици деликатно определят като „усещане, към което привикваш“. (Лана Уилсън: "Великите режисьори“, Senses of Cinema)
За своите филми Аки Каурисмаки споделя: "Необходимо ми е да представям градовете като в миналото. Например, не мога да използвам съвременни автомобили, защото те са грозни и им липсва индивидуалност. Успях да снимам Лондон и Париж без да покажа нито една кола и въпреки това във филмите ми присъства настоящето.“


Марку Пелтола в "Мъжът без минало“ (Mies vailla menneisyyttä, 2002)

За автора:
Маря Лена Хуканен (р. 1959) завършва фотография във Висшето училище за изкуство и дизайн Лахти. Работи като фотограф на филмови продукции от 1984 година и е документирала повече от двеста пълнометражни финландски филма.

За работата си е отличена с различни награди, между които: почетна грамота от Фестивала в Арл, награда от Биенале на фотографията в Москва и Финландската национална награда за изкуство.

Тя е автор на изложбите: “Златната земя на копнежа” (1995) – фотографии от филмови продукции на Аки Каурисмаки, показана в Музея за съвременно изкуство Art de la Ville в Париж, Музея за изкуство в Гьотеборг (Швеция) , London College of Printing and Distribution Trades, Billedgallery в Берген (Норвегия), Gent Museum of Modern Art SMAK (Белгия), както и във финландските културни институти в Берлин, Мадрид и Париж. Извън Европа изложбата е показвана в Мексико и Канада; "Огнегълтачът – фото пространства" (1998) – изложба с фотографии от едноименния филм на Пирьо Хонкасало. Изложбата е показвана в Музея за съвременно изкуство Киазма и в Културния център Стоа в Хелзинки, в Турку бук кафе и Културен дом Тампере-Тало, както и в Арт кино Зита в Стокхолм; “Герои от екрана” (2004 ) – фотографска изложба на кинотеатри във Финландия. Изложбата е показвана във Финландския музей на фотографията (SEA) и на Биенале на фотографията в Москва.
През 1997 нейните фотографии са публикувани в книгите “Златната земя на копнежа” (изд. Otava) и "Сенки в рая" (изд. Schwarzkopf & Schwarzkopf).


Яне Хютияйнен, "Светлини в здрача“ (Laitakaupungin valot, 2006)

Маря Лена Хуканен преподава фотография в Университета за изкуство и дизайн (понастоящем Университета Аалто), в Художествената академия на Турку и в Института по дизайн Лахти. Член е на журито на “Fox Days” и в комисията за присъждане на стипендии за фотография на Финландската фондация за култура.

Изложбата на Маря Лена Хуканен "Златната земя на копнежа“ – фотографии от филми на Аки Каурисмаки е част от 24-тия международен филмов фестивал София Филм Фест. Ретроспективата от 14 филма на Аки Каурисмаки, започнала през март 2020, ще бъде представена в цялостния си вид с прожекции в Дома на киното, стартиращи на 5 юни 2020.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.