Галерия

Галерия "Лорань" ви кани на изложбата "Натюрморти"

Жадни за изкуство

След неочакваното прекъсване, галерия „Лоранъ” продължава с нова изложба. Експозицията „Натюрморти” е изцяло съсредоточена върху един жанр и новите постъпления от него. В нея по естествен начин се получи колекция от живописни творби с по-лирично звучене, поради силното женско присъствие и по-интимната специфика на натюрморта. В нея преобладават класическата обективност и постановките в традиционния учебно-академичен стил. Има разнообразие и не липсват творби с по-модерна образност. Времевите рамки на произведенията са широки. Най-ранните са от края на 20-те години на ХХ в., преобладаващата част са от 30-те и 40-те, а единици са от 80-те и края на ХХ в. Изложбата се обогатява от наличието на редки и добре ценени имена, както и от разнообразието на художествени възгледи.

Изненада е появата на произведения от Цана Иванова-Бояджиева и Пьотр Стоянов, а останалите имена са познати в цялостната работа на галерията: Елисавета Консулова-Вазова, Славка Денева, Анна Петрова, Тодорка Бурова, Асен Василиев, Страхил Титиринов, Борис Шаров, Светлин Русев, Евгени Бугаев, Христо Форев и т.н.


Василка Генадиева – Еврова (1905 – 1973), Трапеза, 30-те г. на ХХ в. , маслени бои, платно върху картон, 43,5 х 55 см

Сред цялостното подреждане и работите на жените художнички, се открояват три голямоформатни натюрморта на Елисавета Консулова – Вазова от началото на 30-те години на ХХ в. Всички с пищни букети в интериорна среда. Балансираните композиции улавят танца на светлината в полутъмни затворени пространства. Богатата живописна материя изобилства от сложни живописни тонове, които вплитат в сянката светли отблясъци. Тежест и плътност се сливат в наситена пастьозна маса.


Елисавета Консулова – Вазова (1881 – 1965), Ваза с цветя, 1931, маслени бои, картон, 92 х 69 см

Едно от платната в изложбата се отличава с неочаквана тема. Това е двустранният натюрморт на Славка Денева, който с неподправена искреност ни препраща към натюрморта „Златни рибки” на Матис. Вдъхновението е помогнало за създаване на оригинална авторова интерпретация. Аквариумът се превръща в свеж композиционен акцент, с активно зелено и оранжево за рибките. Тази най-разпознаваема част има сложно перспективно завъртане и гледна точка отгоре.


Славка Денева (1929 – 1984), Аквариума със златните рибки, 60-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 61 х 45,5 см

За друго произведение ни е необходима интелектуална нагласа, за да разберем тънката естетика на сложните тъмнокеремидени цветове в ненатрапчивия мотив на Анна Петрова. Автор, който остава в сянката на своя именит съпруг Илия Петров.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.