Следва

"Майстора и Маргарита“ с две нови забележителни издания

Галерия "Лорань" ви кани на изложбата "Натюрморти"

Жадни за изкуство

Events преди 3 години

След неочакваното прекъсване, галерия „Лоранъ” продължава с нова изложба. Експозицията „Натюрморти” е изцяло съсредоточена върху един жанр и новите постъпления от него. В нея по естествен начин се получи колекция от живописни творби с по-лирично звучене, поради силното женско присъствие и по-интимната специфика на натюрморта. В нея преобладават класическата обективност и постановките в традиционния учебно-академичен стил. Има разнообразие и не липсват творби с по-модерна образност. Времевите рамки на произведенията са широки. Най-ранните са от края на 20-те години на ХХ в., преобладаващата част са от 30-те и 40-те, а единици са от 80-те и края на ХХ в. Изложбата се обогатява от наличието на редки и добре ценени имена, както и от разнообразието на художествени възгледи.

Изненада е появата на произведения от Цана Иванова-Бояджиева и Пьотр Стоянов, а останалите имена са познати в цялостната работа на галерията: Елисавета Консулова-Вазова, Славка Денева, Анна Петрова, Тодорка Бурова, Асен Василиев, Страхил Титиринов, Борис Шаров, Светлин Русев, Евгени Бугаев, Христо Форев и т.н.


Василка Генадиева – Еврова (1905 – 1973), Трапеза, 30-те г. на ХХ в. , маслени бои, платно върху картон, 43,5 х 55 см

Сред цялостното подреждане и работите на жените художнички, се открояват три голямоформатни натюрморта на Елисавета Консулова – Вазова от началото на 30-те години на ХХ в. Всички с пищни букети в интериорна среда. Балансираните композиции улавят танца на светлината в полутъмни затворени пространства. Богатата живописна материя изобилства от сложни живописни тонове, които вплитат в сянката светли отблясъци. Тежест и плътност се сливат в наситена пастьозна маса.


Елисавета Консулова – Вазова (1881 – 1965), Ваза с цветя, 1931, маслени бои, картон, 92 х 69 см

Едно от платната в изложбата се отличава с неочаквана тема. Това е двустранният натюрморт на Славка Денева, който с неподправена искреност ни препраща към натюрморта „Златни рибки” на Матис. Вдъхновението е помогнало за създаване на оригинална авторова интерпретация. Аквариумът се превръща в свеж композиционен акцент, с активно зелено и оранжево за рибките. Тази най-разпознаваема част има сложно перспективно завъртане и гледна точка отгоре.


Славка Денева (1929 – 1984), Аквариума със златните рибки, 60-те г. на ХХ в., маслени бои, платно, 61 х 45,5 см

За друго произведение ни е необходима интелектуална нагласа, за да разберем тънката естетика на сложните тъмнокеремидени цветове в ненатрапчивия мотив на Анна Петрова. Автор, който остава в сянката на своя именит съпруг Илия Петров.


Анна Петрова (1924 – 2000), Ваза с цветя, 1957, маслени бои, платно, 47 х 40,5 см

Не се колебайте да посетите салона на ул. „Оборище“ 16 в София. Изложбата може да бъде видяна от 27 май до 30 юни 2020 г. Официално откриване не се предвижда. 

More from View Sofia

Частна колекция на Алла Георгиева за проекта "Всичко (ни) е наред"

Events преди 3 години

ВАЖНО Във връзка с въведените в страната противоепидемични мерки в изложбата ще се допускат до 7 души едновременно при задължително носене на предпазни маски.  При струпване на посетители те ще трябва да изчакват реда си пред сградата. Изложбата не се препоръчва за лица под 16 години.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 3 седмици

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.