Следва

Толстой, игла, конец или коя е Калина Мухова

Move to be moved: КОЙ направи клипа?

Take a look at yourself and then make that change.

 

Interviews преди 3 години

Десетки споделяния, искрен възторг, осъзната надежда за Можене - първи план на случилото се, повод за този материал.
Подозрения във връзкарство, нещо, прилично на завист, спрягане на потенциални хонорари, намеци за клише - втори план на същото случило се.

За какво става дума? За чисто новия рекламен клип, направен от агенция Априори по държавна поръчка, с цел да рекламира България като място прилично, динмично, модерно и едновременно древно, пълно с интернет, готини хора, технологични гурута и всякакъв вид примамки за духа и тялото. И бизнеса.

Срещаме се със създателите, за да усетим що за хора са. В края на краищата, продуктът е такъв, каквито са родителите му. Да видим.

Хората в творческия екип на Move to be moved са:

Александър Бърдаров, 49, и Живка Томова, 46, продуценти от Априори: "Като продуценти сме заснели около 300 реклами, няколко късометражни филма и музикални клипове. Наши клиенти са почити всички водещи рекламни агенции на пазара и големи рекламодатели. Този проект ни е първи за държавна институция. Имаме заснети реклами, реализирани в цяла Европа, Русия и близкия Изток."


Александър Бърдаров

Мартин Илиев, 35, режисьор и сценарист, част от балканския фотоколектив BULB. Автор на няколко късмотрежни филма, редица музикални клипове и над 100 рекламни проекта за някои от най-големите рекламодатели в страната. Ко-сценарист е на пълнометражния филм "Прасето" (реж. Драго Шолев), взел през 2019-та три награди на София Филм Фест. През годините Мартин е част от редица международни програми като Talents Sarajevo, Torino Film Lab, The Film Garage, FEST Pitching Forum. В момента работи по развитието на проект за дебютен игрален филм.


среда: Мартин Илиев; дясно: Александър Станишев

Александър Станишев, оператор: "На 38 години съм, от Обеля, София, България, Европа. Малко статистика, защото я обичам: заснел съм 4 игрални филма, 3 пълнометражни документални филма, 7 български сериала, 10-ина късометражни филма, над 300 реклами и 20 музикални видеа. Миналата година бях номиниран за най-добър оператор на документален филм в Сънданс и Камераимаж. Не спечелих, но бях сред "големите".

Илия Лазаров, творчески директор: "На 35 години съм, от София. Учих, работих и живях във Великобритания. Но мястото си намерих обратно в България. Повече от 10 години се занимавам с реклама и не мисля да спирам".


Илия Лазаров

Говорим с всички тях:

V.S.: Много красиви кадри, колеги. Как, кой след кой, къде, изобщо чий ум седи зад поредицата наистина визуално грабващи картинки?
Александър Б./Живка, продуценти: Зад всеки добър продукт винаги стои добър екип. Клипът е резултат на общите усилия на продуцентите от Априори, режисьорът Мартин Илиев, операторът Александър Станишев, творческият директор Илия Лазаров, художникът на продукцията Надежда Пачова, дрон операторите Димитър Караниколов, Владислав Терзийски и Стефан Щерев, и много други.
Мартин, режисьор: Няколко бяхме хората, които работихме по визията. Основно аз като режисьор, който визуализира концепцията, развита от Илия, а Сашо Станишев вдъхна живот на кадрите. Разбира се, огромно значение имат и красивите кадри от дрон на Димитър, Владислав и Стефан.

V.S.: Откъде дойде поръчката и каква е целта на видеото?
Александър Б./Живка: Възможността за заснемането на този имиджов видеоклип получихме от Българска агенция за инвестиции. Целта е да се стимулира привличането на инвестициите в ключови за България сектори с висок потенциал за развитие и позиционирането на държавата като позната и предпочитана дестинация за инвестиции.

 V.S.: Възбудиха се коментари в мрежата, че материалът е красив, но не е реалистичен. Ако вие лично трябва да защитите Реализма в случая, как бихте подходили?
Александър Б./Живка: Заснели сме реални кадри от България. Опитали сме се да следваме определена естетика, това е необходимо винаги, когато става дума за рекламен продукт. Видеото показва в кадрите си реални производства от осъществени в страната инвестиции. Природните и художествени кадри, заснетите бизнес офиси и среда, всичко е от различни точки на България. Това е България през камерата. Тя изглежда така. Ако някой твърди, че не е реалистично, вероятно има нещо друго предвид, не кадрите, показани в имиджовото видео. Ние сме все пак професионалисти и сме се стремили към модерност на визията, водени и от световни примери в производството на такъв тип рекламни продукти. А и България го заслужава.
Александър С.: Аз не смятам, че трябва да се защитава реализма. В случая става въпрос за реклама, рекламата е всичко друго, но не и реализъм. Ако снимам филм за проблемите на бедно българско семейство, то пак няма да е реалистично, ще покажем това, което смятаме, че работи за идеята. В случая с рекламата показваме плюсовете на България по емоционален начин, в рамките на минута и 40 секунди, естествено, че няма да покажем рушащите се сгради и ремонта на ремонта.
Мартин: Какво означава нереалистичен? Всички кадри са заснети в България, на реално съществуващи места, голяма част от хората в клипа дори са реални хора, а не актьори. Според мен тази полемика идва от друго и това е усещането, което има в много от нас за някои процеси, които се случват. Но това не означава, че не съществуват и добри примери, въпреки тези процеси.
Илия, творчески директор: Всички кадри са истински. От България. Всички компании, които показваме са реални и в този момент оперират на територията на страната. От тази гледна точка рекламата е 100% автентична и не подвежда инвеститорите по никакъв начин. В крайна сметка това е реклама, а не документален филм за проблемите на страната. Съответно трябва да гледаме на този клип, като на кибритената клечката, която да запали интереса на даден инвеститор.

 V.S.: Изпитвате ли скептицизъм, например по отношение туристическия сезон?
Александър Б./Живка: В настоящия момент надали някой би се наел да прави прогнози от всякакъв характер, за каквото и да било, защото ситуацията с пандемията промени много нагласи в много различни посоки. Може би пък точно сега е възможно туристическият сезон в България да се съживи, защо не?
Мартин: Със сигурност няма да е както преди. Но от това, което наблюдавам в поведението на хората, може би скоро повечето ще забравят за вируса и ще се върнат към старите си навици.

 V.S.: А оптимизъм, че, например, имаме супер интернет и много технологични специалисти?
Александър Б./Живка: Имаме добър интернет и това го знае всеки българин, пътувал в Европа, а и на други места по света, и изпитал затрудненията с интернета там. Добри технологични специалисти също има в страната, нямаме представа само дали са достатъчно, тъй като мащабите на България са малки.
Александър С.: Аз съм превъзпитан песимист. Писна ми да гледам черната страна на нещата, както правят почти всички около мен и приемам тренирането си в оптимизъм като фитнес: с много повторения и упражнения и работата се получава. По конкретно: на мен в България ми харесва много. Пообиколих по света в последните години, снимах филм в Америка 5 месеца, друг във Финландия, но за мен тук има един дух на "моето място-моите хора". И все повече добри специалисти имаме във всички сфери.

V.S.: А другия тип оптимизъм - бихте ли отгледали децата си в България?
Александър Б./Живка: Ние лично, да.
Мартин: С оптимизъм или без, вече нямам избор. Тръгнах по този път, пък да видим.
Илия: С удоволствие и мярка.

V.S.: Кой е авторът на слогъна?
Александър Б./Живка: Слоганът се роди след много дискусии и работни срещи между нашия творчески екип и екипа на Българска агенция за инвестиции. Авторът на концепцията на клипа е Илия Лазаров, а автор на слоугъна Move tо be moved е Деян Шиваров.

V.S.: Лесно ли убедихте екипа да се заеме с този труд? Видеото е финансирано с европари, вероятно е добре платено, но не това е темата ни. По-скоро, като си знаем държавата, как работим за Родината?
Александър Б./Живка: Ако започнем от това, че "като си знаем държавата, как работим за Родината", би трябвало да отнемем изцяло шанса на България да получи и нещо различно като продукт, който я рекламира. Пасивността и отрицанието не ни помагат по никакъв начин. Затова за първи път приехме предизвикателството да работим с държавна институция и да се опитаме да реализираме възложената ни поръчка по начин, по който работим от години на рекламния пазар в България- с професионално отношение. Екипът нямаше нужда от убеждаване, прие предизвикателството и риска. Хубавото в случая беше, че поръчката ни даваше възможност да създадем творческата концепция, а всички знаем, че силният сценарий е много важен. Това ни подейства много мотивиращо. Сценарият, който създадохме, творческият подход на режисьора, начинът на заснемане, музиката- всичко беше подкрепено и одобрено от страна на БАИ. Просто се получи.
Александър С.: Когато Сашо Бърдаров ми се обади за този клип, аз бях скептичен. Казах си "Няма как държавна поръчка да стане добре". Обаче впоследствие, като разбрах, че ни се дава голяма творческа свобода и достатъчно време да изпълним идеите си, се ентусиазирах много. С Марто си казахме: това трябва така да го направим, че да става за портфолио на световно ниво. Тази кампания е плод на няколкомесечен труд на целия екип, и мотивацията ни беше: правим реклама за България, но правим реклама и на собствения си труд, няма как да не дадем всичко от себе си.

V.S.: Колко души са заснети общо в клипа?
Александър Б./Живка: Много. Не можем да посочим точен брой, тъй като освен актьори, в клипа участват и работници и служители в заснетите предприятия. Може би между 150-200 човека.
Александър С.: Доста хора снимахме, не знам точна бройка, но има и такива, които не са във финалния монтаж. Дори и аз се появявам за секунда.



V.S.: Аз ако пожелая, мога ли да го взема със себе си и да то представя пред чужденците, или могат да го демонстрират само отбрани бизнеси?
Александър Б./Живка: Авторските права за разпространение на видеоклиповете принадлежат на БАИ. Те имат точно очертан параметър. Няма привилегировани бизнеси, притежаващи подобни права. Клипът е публично достъпен през комуникационния YouTube канал на БАИ.

V.S.: Вие лично ще почивате ли на БГ-морето тази година?
Александър Б./Живка: Може би да, правим го почти всяко лято. Имаме си любими места на южното черноморие.
Мартин: Да!
Александър С.: И аз да.
Илия: Вече го направих. Бях на Созопол. Нямаше хора, но имаше дух!

V.S.: Ако аз съм чужденец, кои са първите три места в София и първите три в България, на които лично ще ме заведете, и защо?
Мартин: Северното Черноморие, защото е красиво и все още може да се диша там. Родопите, защото енергията е уникална и района от Синеморец към границата, за да го видят, преди да е унищожен напълно. А в София - Кристал, Билкова и на театър.

V.S.: Къде в тунела търсим светлината, накрая му или някъде в средата, аз лично от вашата работа така го схващам - светлината има и тя е по средата, не е далеч моментът, в който наистина ще ни е кеф to move.
Александър Б./Живка: А защо тунел? Мислите ли, че е чак толкова безнадеждно?
Мартин: Светлината винаги я има, макар често мракът да преобладава. Трябва да я търсим навсякъде, колкото и да е трудно понякога.

V.S.: Страх ли ви е от нещо?
Александър Б./Живка: Не.
Мартин: От много неща, няма да ми стигне мястото.
Александър С.: От всичко ме е страх, но вече го приемам, страхът, и не му обръщам внимание.
Илия: От змии и от политически щуротии.

V.S.: Готови ле сте за втора серия?
Александър Б./Живка: Винаги, ние обичаме работата си.

V.S.: Какво най-много на света ви се работи в този момент? Реклама на Щатите, примерно?
Александър Б./Живка: Защо не, стига да ни гласуват доверие.
Мартин: Мисля, че работя това, което ми се работи най-много - снимам, режисирам, създавам истории. Пълнометражен филм е следващата цел.
Александър С.: Най-много ми се снима дълъг игрален филм с добри актьори и сценарий, нещо с мисъл и послание. Филм, за който да отделя 3-5 месеца енергия и мисъл, да се фокусирам. И много ми се снима фотография, което и правя всеки ден, за кеф.
Илия: По-скоро отново за България. Има още много сектори, които имат нужда от добра комуникация и представяне пред света. С удоволствие бих работил по проект, свързан с туризма или образованието.

V.S.: Девиз?
Александър Б./Живка: Работата трябва да носи удоволствие.
Александър С.: Не вярвам в девизи, човек трябва да може да се променя, а един девиз те закотвя. Но, в този ред на мисли, може би, за момента: "единственото константно нещо е промяната".
Илия: Don't panic.

V.S.: Пожелание към българите?
Александър Б./Живка: Да покажат воля за по-добър живот. Да се раздвижат. Каквото пожелаеш, това ти се случва.
Мартин: Повече позитивизъм и толерантност.
Александър С.: Може би както казва Майкъл Джексън:

"I'm starting with the man in the mirror
I'm asking him to change his ways
And no message could have been any clearer
If you wanna make the world a better place
Take a look at yourself and then make that change"

... И още едно: не започвайте с хейт, че не пиша на български, който иска ще намери начин да си го преведе:))

Илия: Време е за бъдеще!

V.S.: Завиждате ли?
Александър Б./Живка: Защо да го правим?
Мартин: В здравословни дози.
Александър С.: Ооо, завиждам, да. Признавам си. Но както и със страха, виждам, че я има завистта и гледам да не й придавам важност.

V.S.: Завиждат ли ви?
Александър Б./Живка: Завиждат ли ни?
Мартин: Сигурно.
Александър С.: Не знам дали ми завиждат, или просто не ме харесват, с нещата, които правя, но все ще се намери някой да ме изкритикува. Но не с градивна критика, а просто ей така, за да ме "нахрани". Тук се сещам за думите на Явор Гърдев: "Взаимното обезсърчаване отдавна е основен национален спорт"

V.S.: За какво ви пука?
Александър Б./Живка: За много неща, емоционални хора сме.
Мартин: За близките ми.
Илия: За посоката.

V.S.: Какво има смисъл в крайна сметка?
Александър Б./Живка: Смисълът може да се търси и открие в много неща. Но винаги има смисъл да опиташ да промениш нещата, когато не ти харесват.
Мартин: Мечтите ни, хората, които обичаме, децата.
Александър С.: В крайна сметка има смисъл да се чувстваш добре с това, което правиш.
Илия: Заключенията, които си вадим от "крайната сметка".

More Interviews