Следва

Наоми Кембъл е първото лице на Лаборатории Пат МакГрат

Какво трябва да знаем преди да се подложим на кератинова терапия

Предимства и недостатъци

 

Hair преди 3 години

Кератиновата терапия за коса, наричана още бразилско изправяне, е популярна процедура, която почти магически преобразява хвърчащата, изтощена и чуплива коса в идеално права, гладка и лъскава грива. Сложната на пръв поглед операция се извършва от професионалисти в по-добрите бюти салони и макар и реално получените ревюта да звучат почти зашеметяващо, следва да се запознаем с особеностите на химическото третиране.

Различните видове кератин

С най-прости думи обяснено съществуват два основни типа терапии, които обаче не са взаимозаменяеми - традиционната кератинова терапия или бразилско изправяне осигурява пълно изправяне на косъма, което е по-агресивната опция; а втората опция - изглаждащата, която е по-нежна и се изразява в изглаждане на косъма, осигурявайки подреден вид и много блясък, без да се нарушава естествената му текстура.

Преди/След

Реални очаквания за резултатите

В основата и на двете формули застава кератинът, той е звездната съставка, но всъщност изправянето на косата се дължи на нещо съвсем различно и това е химикалът формалдехид. Въпросната съставка осигурява дълготрайното изправяне и действа подобно на щит, обвивайки кутикулата на косъма с безупречни резултати до три месеца.

Различното при изглаждащите терапии е, че те не съдържат формалдехид, не и под директна форма и не застават като обвивка около косъма, а проникват дълбоко в него, за да го изгладят. Процесът на нанасяне е доста подобен, но резултатът изобщо не е така категоричен, в полза за втората терапия обаче е издръжливостта - четири до шест месеца.

Преди/След

Доколко са безопасни химикалите

Истината е, че формалдехидът е канцерогенно вещество, което може да доведе до много сериозни респираторни проблеми, ако имаме чест достъп до него, а още по-лошата новина е, че остатъци от него или производни съединения се съдържат масово и в изглаждащите терапии, макар и да се промотира другояче. Коафьорите обаче твърдят, че ако процедурите биват сведени до три пъти годишно и се прилагат в добре проветрено помещение, не би следвало да има какъвто и да е здравословен риск.

Преди/След

Условия за спазване

С нанасянето на препарата задълженията към красивата, права коса не свършват, или поне не за още няколко денонощия. След напускането на салона косата не бива да се докосва в продължение на три дни, като тук попадат и прибирането на косата на опашка или кок, не бива и да се мие, защото нанесеният слой може да бъде повреден. Ако боядисваме косата си, следва да очакваме избеляване на цвета, макар и съвсем минимално.

От съществено значение е да подхранваме активно гривата след подобна процедура, спирайки се на богати маски и серуми не само дни след нея, а ежеседмично. А резултатите няма как да не ни очароват>>>

Преди/След

More Hair