Следва

Шест премиери на Моцартовия фестивал в Правец

Частна колекция на Алла Георгиева за проекта "Всичко (ни) е наред"

ВАЖНО
Във връзка с въведените в страната противоепидемични мерки в изложбата ще се допускат до 7 души едновременно при задължително носене на предпазни маски.  При струпване на посетители те ще трябва да изчакват реда си пред сградата. Изложбата не се препоръчва за лица под 16 години.

Events преди 3 години

З юни, сряда
16:30 ч. – Онлайн откриване, директно излъчване в:
Facebook и Instagram

3 и 4 юни, сряда и четвъртък
17:00-19:00 ч. – вернисаж на изложбата в присъствието на Алла Георгиева

Постигнахме ли заветното равноправие на половете, имаме ли нужда от феминизъм, каква е "ролята“ на жената днес и можем ли изобщо да говорим за един единствен събирателен женски образ? С тези въпроси Българският фонд за жените провокира чрез проекта "Всичко (ни) е наред“.


Алла Георгиева, Фридрих Ницше, 2020, От серията "Великите мъже за жените", рисунка, китайски туш

Алла Георгиева дава начало на Музея на жената през 1999. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати. Паралелно се извършва проучвателна и изследователска дейност.

Основната тема на този музей е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти, дарения от приятелите на Алла Георгиева и др. Най-често подобни обекти използват езика на хумора, поставящ жената в унизително положение.

С подкрепата на Българския фонд за жените сбирката на Музея на жената беше обогатена и подготвена за своето първо публично представяне. След експонирането в къщата музей "Вера Недкова“ колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроса: "Всичко наред ли е?“.

За повече информация:
Стефка Цанева, куратор – 0896 751 184
Диана Драганова-Щир, уредник в Националната галерия - 0879 147 681


Луминал, 2011, Фотография, Музей на жената

За Алла Георгиева

“Алла е една от основателките на българската женска арт група “8-ми март”(1997), която чрез своите изложби провокира дискусии по джендърни и феминистки проблеми. В своите фото инсталации, видео и обекти художничката смесва визуалните елементи, характерни за “новите” балкански субкултурни движения, с естетизма и елитаризма на “високото” изкуство. Тя използва езика на рекламата, често представен като гротеска, фарс и пародия за дисекция на всекидневния абсурдизм в съвременното консуматорско общество.”
Илиана Недкова, ”n-paradoxa”, # 19, 2007.


Поставка за сол и пипер, 2015, Порцелан, Музей на жената

Алла Георгиева (родена през 1957 в Харков, Украйна) е българска художничка.Тя работи в областта на инсталацията, живописта, пърформанса, видеото,обектите и карикатурата. Има редица самостоятелни и групови участия в България и по света.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.