Шест премиери на Моцартовия фестивал в Правец

Шест премиери на Моцартовия фестивал в Правец

Събитието посреща почитателите си от 21 до 23 август

XVI-то издание на Mozart Festival Pravets ще зарадва публиката с подбрани шедьоври от световната и българската класика и с 6 премиерни заглавия, повечето създадени специално за фестивала.

Артистичният му директор проф. Борислава Танева си е поставила за цел да превърне Правец в притегателен център за музикална култура, който дава сцена на млади български артисти и състави и стимулира творците да създават нови произведения.

"За мен името на гениалния композитор Моцарт означава висш цивилизационен символ, олицетворяващ безспирната енергия, бликащата инвенция, вечната младост, насладата и разнообразието на живота. Творчеството му е носител на новото, позитивното и светлото в изкуството. Да, Моцарт обединява всички тези непреходни ценности и ние трябва да приемем, че точно нашият фестивал е едно от малкото места за тяхното развитие в България“ – споделя тя.

Фестивалът вдига завеса на 21 август от 21 часа на откритата сцена на RIU Pravets Golf & SPA Resort с премиерата на детския мюзикъл "Пепеляшка". Това е покана към най-малките и техните родители . На сцената ще бъдат 50 деца от вокална група "Бон-бон". Музиката е специално написана от Борислава Танева, с която "Бон-бон" си сътрудничат още от самото си създаване преди 25 години. Аранжиментите и оркестрацията са на Румен Бояджиев – син. В спектакъла участват още Струнен квартет “Класик Арт“ и Сара Чакърова – перкусии. Във времето на онлайн комуникациите, които стават все по-важен фактор за формирането на детското съзнание, ние не забравяме, че има нужда и от приказното „имало едно време…”.


Вокална група "Бон-бон"

Два великолепни образеца на камерното творчество на Моцарт и Бетовен ще представи струнен квартет „Филхармоника“ на 22 август в съботното матине от 11 часа в изисканата обстановка на зала „Правец“ на хотела. Произведенията са обединени от почитта и възторга на един гений към друг. Бетовен копира буквално структурата на Моцартовия квартет № 18 K. 464, като музикалното съдържание в същото време демонстрира ярко характерните черти на неговия новаторски стил. Във втората част на програмата музикантите са включили едно от младежките произведения на Антонин Дворжак – песенният цикъл „Кипариси“, преработен за струнен квартет от самия композитор, който ще прозвучи за първи път пред българската публика в своята цялост.

Струнен квартет „Филхармоника“ е съставен от водещите музиканти на Софийска филхармония: Павел Златаров (концертмайстор), Ана Иванова (помощник-концертмайстор), Милена Златарова (първа виола) и Иван Лалев (концертмайстор на виолончелите).


Струнен квартет "Филхармоника“

Чаровната „първа дама“ на българския фолклор Ваня Монева ще се срещне със своите почитатели в традиционната „Среща с автограф“ в съботния следобед. Маестра Монева ще разкаже своята гледна точка за живота на музиканта, звездните мигове и предизвикателствата на сцената.


Ваня Монева

Същата вечер Mozart Festival Pravets ще представи най-младия български камерен оркестър Drop Down Community. С поглед към езерото на откритата сцена от 21 часа ще се качат тринадесетте музиканти със средна възраст от 26 години, амбицирани да извадят класическата музика от статуквото ѝ на „музейно“ изкуство и да я срещнат с актуалните съвременни музикални тенденции и звук. Кредото на Drop Down Community е, че в изкуството не може да има граници, стига да подхождаш честно и с любов към него. Ентусиазмът на младостта тук среща мъдростта на стабилната подготовка и безпрекословната любов към музиката.

Drop Down Community ще направят световната премиера на "Камерна симфония“ от талантливия български композитор Румен Бояджиев-син, която е написана специално за тях и участието им на фестивала.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.