Следва

Миналото: култови кадри на baby Брук Шийлдс

Sakura Pink - цветът на надеждата - единственият, от който се нуждаем

All we need is HOPE.

All About Life преди 3 години

В края на март - в разгара на пандемията и в началото на огромната промяна, която тепърва предстои да усетим с всяка клетка на съществуването си, един ритуал събра стотици хиляди японци в парковете. Моментът бе важен, съзерцателен и много оптимистичен: японските вишни - магнетичните Сакура, разцъфнаха и целият свят спря да се тревожи за момент, за да им се порадва (бел.ред. Ханами се нарича японската национална традиция да се любуваш на цъфтежа на дърветата; това е един от най-красивите и най-важни празници в живота на японците - стотици хиляди хора излизат на улиците и си правят пикници по парковете под клоните на цъфналите вишни).

Експлозията на бледорозовите листенца е еуфорична гледка за съзерцание, но знаехте ли, че великолепието им се дължи на много повече от това, което виждаме с просто око? Значението на вишневите цветчета е много по-дълбоко и превръща националното цвете на Япония в културен феномен, не само заради всепоглъщащата му красота, но и заради заложената в символиката асоциация с живота, смъртта и възраждането.

Произход
Японските вишни, познати като Сакура, са малките и много деликатни розови цветчета, с които цъфтят вишните. Разцъфването им е разточителен спектакъл на природата, но, за съжаление, удивително краткотраен; след само две седмици "живот", започват да падат от дървото като снежинки и отлитат с вятъра. Като цветя, произхождащи от Азия, могат да бъдат открити още в Китай, Южна Корея и Индия, но днес опити да бъдат култивирани се правят по цял свят.

Символика
Сакурите се славят с особено висок статут в Китай, съчетавайки в себе си символиката на любовта и женската мистика (красота, сила и сексуалност), но никъде другаде в света не са по-обожавани, колкото в Япония - дом на стотици хиляди дървета.

Великолепните гледки, които разкриват Сакурите са увековечени във всички направления на японското изкуство - картини, филми и поезия.

Всеки април семейства и приятели от цялата страна се събират най-тържествено за Ханами и пищни празненства с музика и традиционна кухня под гигантските вишни, застанали над главите им като бледорозов балдахин.

Но какво точно почитат и празнуват? - Брилянтността, крехкостта и преходността на живота.
Обвързани с Будистките възгледи за морала, целомъдрието и живота тук и сега, японските вишни са вечната метафора за човешкото съществуване. Сезонът на цъфтеж е силно въздействаш, бляскав и абсолютно омагьосващ, но, за жалост, трагично краткотраен - визуално напомняне от природата, че животът също е.

Защо да не направим времето, в което ни е отредено да сме тук, също толкова красиво; защо не го прекарваме заредени със същата радост и страст? Защо неглижираме всички тези мигове, към които трябва да се отнасяме с най-голяма благородност и благодарност; моментите със семейството, с близките, с приятелите; усмивките от непознати, детския смях, новите вкусове или дори аромата на прясно окосената трева? Ето още нещо, което ни припомнят Сакурите - да обръщаме внимание.

В японската култура значението на Сакура, като въплъщение на морал и красота, може да бъде проследено с векове назад. Никой в историята не въплъщава тази метафора повече от самураите, борците на Феодална Япония, живеещи според Бушидо ("начинът на война") - стриктен морален код на уважение, чести и дисциплина. Тяхно задължение е не само да дават пример и да предават напред тези вярвания в живота, но и да оценяват неизбежността на смъртта, без да се страхуват от нея. Съществува и вярване, според което всяко едно откъснало се листо от Сакурите символизира края на нечий живот.

По време на Втората световна война вишневите цветя приели подобна символика за японските пилоти, които оцветяват камикадзе самолетите в цвета на Сакурите, преди да предприемат самоубийствените мисии, за да "умрат красиво като падащо цветче от Сакура". За щастие, в днешно време вишневите цветове не се припознават с военни или себеразрушителни цели и ритуали; днес са широко популяразирани благодарения на философските си и естетични послания.

Възраждане
Сакура е още символ на възраждането. Като ритуал, Ханами се установява 710 г., много преди възхода на Феодална Япония. Вярва се, че олицетворява фолклорната трансформация на божествата и агрикултурното плодородие. Още по това време японците започват да преминават реки и планини, за да се наслаждават почти религиозно на пролетното разцъфване на дръвчетата. Впоследствие започват да ги култивират и отглеждат на различни места.

Оттогава насам, освен всичко останало, Сакурите започват да играят ролята на предвестник на пролетта - време на възраждане, възобновяване и оптимизъм. Със съвпадането на разцъфването им и началото на японската календарна година, вишните се превръщат и в метафора за новите мечти и надежди. Мнозина хора все още се опират на достигнатия стадий от растежа на вишните като белег затова какво вещае бъдещето - така например, ако цветът се е разтворил максимално, бъдещето ще е изпълнено с възможности.

Ритуалът Ханами
Ханами в Япония не е просто какво да е пролетно занимание, то е национална "почивка" и дълбоко коренящ се културен и религиозен ритуал. Когато се събират под напъпилите цветове на вишните, японците не просто се възхищават на прелестните цветове - те изживяват мечтата. Carpe Diem. Честват красотата на живота; спомнят си за загубата на любими хора, същевременно преосмислят собственото си съществуване като нещо вълшебно, изпращайки миналото, за да се отвори място за напоеното с надежда светло бъдеще.


Всичко казано можем да обобщим така: вишневите цветове учат японците, че те са Сакура. Учат всички ни, че сме Сакура.


Намираме се по средата на календарната година, но като че ли повече от всякога имаме нужда от ново начало, изпълнено с надежда и заредено със смели и светли мечти за бъдещето - едно по-спокойно и красиво бъдеще. Стремим се към това всеки ден, стараем се да излъчваме енергията и заряда, които се надяваме да срещнем. В тази "борба" всеки малък и наглед незначителен детайл е от значение - какво червило ще си сложим, какви обувки, в колко часа ще станем, чай или кафе ще пием, дали ще се усмихнем на жената в магазина, която ни напомня да не влизаме без маска...

Изводът е, че трябва да заживеем с тази мисъл: че всички сме Сакура; живеем тук и сега и трябва да направим всичко по силите се, за да превърнем това "тук и сега" в най-красивото нещо на света. Ето, че красотата все пак ще спаси света.

И когато осъзнаем, че сме Сакура, искаме мигом всичко да се превърне в Сакура - улиците, колите, косите, дори телефонът в ръцете ни. Последното не е особено трудно, имайки предвид смисловата натовареност, която от Huawei залагат в производството на всяко едно от устройствата си. И така се сдобиваме с Huawei P40 lite - не само заради 7-те достатъчно основателни, но чисто технологични причини, изброени ТУК, но и заради чисто емоционалния момент. Представете си: да държиш Сакура в ръката си целогодишно! По-обнадеждаващо и вълшебно няма как да стане...


Повече за Huawei P40 lite припомняме ТУК, ТУК и ТУК.

Huawei P40 lite откриваме в магазините на Теленор, А1, Технополис, Техномаркет, партньорите на Polycomp като Техмарт, Plesio.bg, Ozone.bg, Ardes.bg, Laptop.bg и други, както и от традиционната работеща магазинна мрежа на Теленор, А1, Техномаркет, Технополис, Техмарт, Ардес, Plesio и други партньори на дистрибутора Polycomp, на препоръчителна цена от 599 лв. при свободна продажба или със съответната оферта с абонаментен план от мобилните оператори.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.