Sakura Pink - цветът на надеждата - единственият, от който се нуждаем

Sakura Pink - цветът на надеждата - единственият, от който се нуждаем

All we need is HOPE.

В края на март - в разгара на пандемията и в началото на огромната промяна, която тепърва предстои да усетим с всяка клетка на съществуването си, един ритуал събра стотици хиляди японци в парковете. Моментът бе важен, съзерцателен и много оптимистичен: японските вишни - магнетичните Сакура, разцъфнаха и целият свят спря да се тревожи за момент, за да им се порадва (бел.ред. Ханами се нарича японската национална традиция да се любуваш на цъфтежа на дърветата; това е един от най-красивите и най-важни празници в живота на японците - стотици хиляди хора излизат на улиците и си правят пикници по парковете под клоните на цъфналите вишни).

Експлозията на бледорозовите листенца е еуфорична гледка за съзерцание, но знаехте ли, че великолепието им се дължи на много повече от това, което виждаме с просто око? Значението на вишневите цветчета е много по-дълбоко и превръща националното цвете на Япония в културен феномен, не само заради всепоглъщащата му красота, но и заради заложената в символиката асоциация с живота, смъртта и възраждането.

Произход
Японските вишни, познати като Сакура, са малките и много деликатни розови цветчета, с които цъфтят вишните. Разцъфването им е разточителен спектакъл на природата, но, за съжаление, удивително краткотраен; след само две седмици "живот", започват да падат от дървото като снежинки и отлитат с вятъра. Като цветя, произхождащи от Азия, могат да бъдат открити още в Китай, Южна Корея и Индия, но днес опити да бъдат култивирани се правят по цял свят.

Символика
Сакурите се славят с особено висок статут в Китай, съчетавайки в себе си символиката на любовта и женската мистика (красота, сила и сексуалност), но никъде другаде в света не са по-обожавани, колкото в Япония - дом на стотици хиляди дървета.

Великолепните гледки, които разкриват Сакурите са увековечени във всички направления на японското изкуство - картини, филми и поезия.

Всеки април семейства и приятели от цялата страна се събират най-тържествено за Ханами и пищни празненства с музика и традиционна кухня под гигантските вишни, застанали над главите им като бледорозов балдахин.

Но какво точно почитат и празнуват? - Брилянтността, крехкостта и преходността на живота.
Обвързани с Будистките възгледи за морала, целомъдрието и живота тук и сега, японските вишни са вечната метафора за човешкото съществуване. Сезонът на цъфтеж е силно въздействаш, бляскав и абсолютно омагьосващ, но, за жалост, трагично краткотраен - визуално напомняне от природата, че животът също е.

Защо да не направим времето, в което ни е отредено да сме тук, също толкова красиво; защо не го прекарваме заредени със същата радост и страст? Защо неглижираме всички тези мигове, към които трябва да се отнасяме с най-голяма благородност и благодарност; моментите със семейството, с близките, с приятелите; усмивките от непознати, детския смях, новите вкусове или дори аромата на прясно окосената трева? Ето още нещо, което ни припомнят Сакурите - да обръщаме внимание.

В японската култура значението на Сакура, като въплъщение на морал и красота, може да бъде проследено с векове назад. Никой в историята не въплъщава тази метафора повече от самураите, борците на Феодална Япония, живеещи според Бушидо ("начинът на война") - стриктен морален код на уважение, чести и дисциплина. Тяхно задължение е не само да дават пример и да предават напред тези вярвания в живота, но и да оценяват неизбежността на смъртта, без да се страхуват от нея. Съществува и вярване, според което всяко едно откъснало се листо от Сакурите символизира края на нечий живот.

По време на Втората световна война вишневите цветя приели подобна символика за японските пилоти, които оцветяват камикадзе самолетите в цвета на Сакурите, преди да предприемат самоубийствените мисии, за да "умрат красиво като падащо цветче от Сакура". За щастие, в днешно време вишневите цветове не се припознават с военни или себеразрушителни цели и ритуали; днес са широко популяразирани благодарения на философските си и естетични послания.

Възраждане

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.