SPICE up your life: 3 подправки, които гарантирано подсилват имунитета

SPICE up your life: 3 подправки, които гарантирано подсилват имунитета

Colours of the world
Spice up your life
Every boy and every girl
Spice up your life
People of the world
Spice up your life
Aah!

Достатъчно е да добавим малко, но есенциални подправки към менюто си, за да гарантираме подобряване на защитните свойства на организма. Доказано е - работи!

Но светът на подправките е необятен, няма да ви оставяме да се лутате там сами, напротив - издаваме ТРИТЕ основни подправки, които гарантирано ще подсилят имунитета ви. Това, естествено, по никакъв начин не трябва да спира поривите ви към експерименти, дори бихме се радвали да споделите опита си. НО first things first:

Куркума
Само в последната година са публикувани над 60 научни статии, които доказват ползите от приема на Куркумин върху имунната система и цялостното здравословно състояние. В някои от проучванията се подчертава директният антивирусен ефект върху организма: употребата на Куркума намалява действието на грипните вируси и гарантира по-бързото възстановяване; в лабораторните експерименти намалява значително възпроизводството на репродукционните вируси - учени дори са започнали изследвания върху влиянието му върху знаете-кой-вирус и твърдят, че резултатите са по-добри от очакваните.


To me, to you... щипка куркума за сияйна кожа и изваяна фигура


Изследвания се правят и за ефекта на Куркумина върху белодробната функция - така например, в експеримент, проведен сред около 2 500 пациента, редовният прием на Куркума подобрява значително респираторната функция, особено при бившите и настоящи пушачи. Вярва се, че традиционната индийска подправка блокира възпалителните процеси, тоест свежда до минимун животозастрашаващите усложнения при вирусните инфекции.

Червен пипер
Капсаицинът - вещество, което откриваме в състава на лютите чушки, е натурален антисептик; чрез "раздразнение" лигавицата на храносмилателния тракт, лютият пипер причинява приток на кръв, богата на имунни клетки и защитен протеин, които убиват бактерии, гъбички и вируси. Наред с още много качества, пиперът съдържа и огромен набор от витамини и минерали - ефективните антиоксиданти. Доказано е, че редовната употреба на червени люти чушки забързва метаболизма, помага в разделянето с излишните килограми и има локален аналгетичен ефект. Според някои доклади, лютите чушки притежават дори антитуморен ефект и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Джинджифил
В CV-то на тази подправка откриваме редица полезни свойства - както в сушения Джинджър, така и под свежа форма (корените). В Древен Китай и Индия, "магичната пудра" се добавя към ястия, но и също към лекарства, а гръцките моряци я използват като лек срещу морска болест. Основните функции на Джинджифила, от които се възползваме днес, са безпрецедентните антивирусни и имуностимулиращи свойства - в състава си има повече от 480 полезни компонента, като полифеноли и флавоноиди. Заздравителните качества на Джинджъра се обясняват чрез способността му да стимулира продукцията интерферон (протеинът, който "посреща" вирусите в организма). Наскоро бе научно доказано, че Джинджифлът пречи на вирусите да се "прикачат" към лигавицата и блокира разпространението им.


Повече джинджифил, дами и господа!


 

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.