Следва

Organic shapes

ZARA имитира стила на принцеса Даяна в зелената си рокля с принт

Old Times Green

All fashion преди 3 години

Дизайнерите на крупната масова верига ZARA черпят вдъхновение от всеки възможен източник. Един от последните им ориентири очевидно е стилът на принцеса Даяна, и съвсем конкретно, нейната зелена рокля, носена през 1983 година на официално пътуване в Нова Зеландия.

На 8 април 1983 година кралската фамилия в частта си Чарлз и Даяна, и първородният им син принц Уилям, тогава на по-малко от годинка, посещават далечна Нова Зеландия. По време на следобедна почивка в градината на имението, в което са отседнали, младото семейство е фотографирано за кралския архив, а днес, 37 години по-късно, тоалетът на младата принцеса е невероятно актуален, отново.Така например, при ZARA виждаме дословно същата рокля, само че с абстрактен принт, а не на точки, а в пролетно-лятната колекция на Miu Miu е направо пълно с дрехи с подвижни остри яки, точно като тези, които принцесата обича да носи в началото на 80-те.


Рокля ZARA пролет-лято 2020

В цитирания кралски тоалет от въпросния ден има още един интересен детайл - обувките. Червени, при това ярко червени, те са категорично необичаен избор за онова време, още повече избор, направен от кралска особа. Зелено и червено, в тези им ярки нюанси в онзи исторически момент са смело съчетание, като принцип избягвано от публичните личности.

Самата рокля е видимо удобен ежедневен избор от плътна качествена коприна, има кройката на риза-рокля и обемен буфан ръкав, а дължината е миди. Дрехата изглежда едновременно женствена и сдържана, а яката прибавя доза тържественост. Следват още няколко рокли от съвсем актуалните модни колекции, за които залагаме покупките си от горещото намаление в Moda Operandi, че лейди Ди би оценила.

 

More All fashion

От ципа на Ема Стоун на Оскарите до ципа като символ на независимост

All fashion преди 23 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.