Истории от живота: прочутата коронационна рокля на Елизабет II

Истории от живота: прочутата коронационна рокля на Елизабет II

Копринена, украсена с диаманти, аметисти и перли, с тежка кадифена мантия и непоносима корона, тежаща 3 килограма: следва историята на създаването на една от най-важните одежди в цялата кралска летопис...

През 1937 година 11-годишната принцеса Елизабет става свидетел на официалното възкачване на престола на собствения си баща - крал Джордж VI. 16 години по-късно, на 2 юни 1953 година, самата тя е призвана да почувства цялата прелест (и сложност) на коронационния обред. Тричасовата церемония разгръща нова страница в историята на Великобритания, а роклята, която носи 27-годишната Елизабет, става един от най-известните и впечатляващи тоалети в историята.

Подготовката на дрехата
Начинът, по който трябва да изглежда във въпросния ден бъдещия монарх, е призван да определи британският дизайнер Норман Хартнел, същият, който шест години по-рано изработва за Лилибет сватбената й рокля. Кутюриер и, спокойно можем да кажем, щастливец: даже Кристиан Диор, в онзи момент един от най-влиятелните хора в индустрията, завижда на топлите отношения на Хартнел с кралската фамилия. Освен дрехата за коронацията на принцеса Лилибет, Норман прави и облеклото на шестте й придворни дами и на останалите високопоставени жени - членове на кралското семейство. Събитието, естествено, бележи връхната точка в кариерата на дизайнера.


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Малко преди да бъде потвърдено, че именно британецът ще шие официалната дреха, той създава пролетна колекция, в която са представени изключително елегантни дамски дрехи, включително такива, идеално подхождащи за церемонии от подобен ранг. Съответно, че именно Хартнел ще се заеме със задачата да подготви тоалета на Лилибет и гостите й, никой не се съмнява.

Лилибет мигновено поставя основното си изискване към работата на кутюриера: роклята за коронацията трябва да препраща като внушение към сватбената й дреха и да е изпълнена от бял атлас. Видът на 27-годишната нова кралица трябва да олицетворява мощта и силата на монархията, при това не само пред гостите в Уестминстърското абатство и тълпите възторжени поданици наоколо, но и за 20-те милиона души, които ще гледат церемонията по телевизията. При подготовката Хартнел щателно изучава историята и традициите на коронационните облекла, посещавайки Лондонския музей и Лондонската библиотека и е подготвен безупречно по всички протоколни въпроси и всички подробности около церемонията.


94 пъти Хип-хип-ура! за Кралица Елизабет


Въпреки че вариантите на дизайна разработва именно Хартнел, роклята се прави под пълния контрол на Лилибет. Дизайнерът и бъдещата кралица правят общо осем консултации, преди да се установят на финалния вариант - рокля с ръкави, скроени като кейп, детайли от разрези върху плата под формата на сърца и разкроена пола с неголям шлейф. Тоалетът се шие от атлас, произведен в замъка Лулингстън в Кент. Копринената компания там е създадена през 30-те години и произвежда тъканта за коронационната рокля на кралицата-майка през 1937 година, както и материала, използван от Хартнел за сватбените одежди на кралицата през 1947 година.


В ляво: Кралица Елизабет II в рокля, проектирана от Норман Хартнел за нейната церемония по коронацията; В дясно: Елизабет II пристига в Уестминстърското абатство

Дизайнерът, заедно с кралицата, избира да включи в дизайна всички главни символи на Великобритания и Съюзните държави: кленови листа за Канада, снопове царевична коса за Пакистан, лотоси за Южна Африка, английски рози, валийски праз лук, ирландски трилистник и шотландска четирилистна детелина. Бродериите са направени със злато върху белия атлас и са украсени с брилянти, кристали, перли, аметисти и розови скъпоценни камъни. Над орнаментите работят шест бродировачки около 3 000 часа. Още едно важно за принцеса Лилибет уточнение - да се направи така, че украсата върху роклята й да включва и цветни елементи, не само бели или в металически оттенък.

Процесът по създаването на дрехата се пази в най-строга тайна: на Хартнел предлагат баснословни суми, за да сподели подробности с американски списания, заинтересувани да пуснат максимално бързо копие на кралската дреха за този извънредно рядък и тържествен повод. Норман е верен до крайност на семейството и отхвърля всички предложения (дори невероятно примамливите).


Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата


Първата проба
Около Коледа предварителната версия на роклята за коронацията е готова за първа проба. Мадам Изабел, отговорна за направата на дрехата, изпитва известни трудности с правилното прикачане на тежката пола, украсена изобилно със скъпоценни камъни. За да се вижда цялата прелест на тоалета, сякаш е разперен, шивачката укрепва копринения плат с кремава тафта и три слоя конски косми. Допълнителната опора дава на долната част на дрехата устойчивост, от което тежестта се разпределя правилно и прави роклята по-лека.

С приближаването на коронацията, Кралицата и шестте й приближени девойки ежедневно репетират всички възможни ситуации. С дълга мантия на раменете Лилибет отработва движенията, походката, спирането, влизането и излизането от каретата, импровизирана от приятелките й от столове. Короната на Имперската държава също е доставена тайно в Бъкингамския дворец, за да може кралицата да я носи през по-голямата част от деня да свикне с тежката 3.1 килограма украса за главата. Впечатляващата корона е украсена с 2 868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и хиляди перли, четири от които преди това са част от обици, притежание на Елизабет I. Бъдещата кралица носи короната на занятия, по време на следобедния чай и дори докато чете вестник. Така успява да свикне с формата и теглото и да се научи да балансира. Разбира се, репетиция е направена и в деня на коронацията, но Елизабет така и не успява да носи тежката кралска корона без проблем, което признава по-късно. "Не можете да погледнете отгоре, за да произнесете речта, която трябва да прочетете", спомня си Елизабет в документалния филм, посветен на деня на коронацията. "Защото, ако го направите, вратът ви би се счупил, а тя (короната) би се сгромолясала."

Репетиция

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.