Следва

Кой, ако не Роналдо, да стане първият футболист-милиардер в историята

Истории от живота: прочутата коронационна рокля на Елизабет II

Копринена, украсена с диаманти, аметисти и перли, с тежка кадифена мантия и непоносима корона, тежаща 3 килограма: следва историята на създаването на една от най-важните одежди в цялата кралска летопис...

Celebrities преди 3 години

През 1937 година 11-годишната принцеса Елизабет става свидетел на официалното възкачване на престола на собствения си баща - крал Джордж VI. 16 години по-късно, на 2 юни 1953 година, самата тя е призвана да почувства цялата прелест (и сложност) на коронационния обред. Тричасовата церемония разгръща нова страница в историята на Великобритания, а роклята, която носи 27-годишната Елизабет, става един от най-известните и впечатляващи тоалети в историята.

Подготовката на дрехата
Начинът, по който трябва да изглежда във въпросния ден бъдещия монарх, е призван да определи британският дизайнер Норман Хартнел, същият, който шест години по-рано изработва за Лилибет сватбената й рокля. Кутюриер и, спокойно можем да кажем, щастливец: даже Кристиан Диор, в онзи момент един от най-влиятелните хора в индустрията, завижда на топлите отношения на Хартнел с кралската фамилия. Освен дрехата за коронацията на принцеса Лилибет, Норман прави и облеклото на шестте й придворни дами и на останалите високопоставени жени - членове на кралското семейство. Събитието, естествено, бележи връхната точка в кариерата на дизайнера.


Големите любовни истории: Кралица Елизабет и принц Филип


Малко преди да бъде потвърдено, че именно британецът ще шие официалната дреха, той създава пролетна колекция, в която са представени изключително елегантни дамски дрехи, включително такива, идеално подхождащи за церемонии от подобен ранг. Съответно, че именно Хартнел ще се заеме със задачата да подготви тоалета на Лилибет и гостите й, никой не се съмнява.

Лилибет мигновено поставя основното си изискване към работата на кутюриера: роклята за коронацията трябва да препраща като внушение към сватбената й дреха и да е изпълнена от бял атлас. Видът на 27-годишната нова кралица трябва да олицетворява мощта и силата на монархията, при това не само пред гостите в Уестминстърското абатство и тълпите възторжени поданици наоколо, но и за 20-те милиона души, които ще гледат церемонията по телевизията. При подготовката Хартнел щателно изучава историята и традициите на коронационните облекла, посещавайки Лондонския музей и Лондонската библиотека и е подготвен безупречно по всички протоколни въпроси и всички подробности около церемонията.


94 пъти Хип-хип-ура! за Кралица Елизабет


Въпреки че вариантите на дизайна разработва именно Хартнел, роклята се прави под пълния контрол на Лилибет. Дизайнерът и бъдещата кралица правят общо осем консултации, преди да се установят на финалния вариант - рокля с ръкави, скроени като кейп, детайли от разрези върху плата под формата на сърца и разкроена пола с неголям шлейф. Тоалетът се шие от атлас, произведен в замъка Лулингстън в Кент. Копринената компания там е създадена през 30-те години и произвежда тъканта за коронационната рокля на кралицата-майка през 1937 година, както и материала, използван от Хартнел за сватбените одежди на кралицата през 1947 година.


В ляво: Кралица Елизабет II в рокля, проектирана от Норман Хартнел за нейната церемония по коронацията; В дясно: Елизабет II пристига в Уестминстърското абатство

Дизайнерът, заедно с кралицата, избира да включи в дизайна всички главни символи на Великобритания и Съюзните държави: кленови листа за Канада, снопове царевична коса за Пакистан, лотоси за Южна Африка, английски рози, валийски праз лук, ирландски трилистник и шотландска четирилистна детелина. Бродериите са направени със злато върху белия атлас и са украсени с брилянти, кристали, перли, аметисти и розови скъпоценни камъни. Над орнаментите работят шест бродировачки около 3 000 часа. Още едно важно за принцеса Лилибет уточнение - да се направи така, че украсата върху роклята й да включва и цветни елементи, не само бели или в металически оттенък.

Процесът по създаването на дрехата се пази в най-строга тайна: на Хартнел предлагат баснословни суми, за да сподели подробности с американски списания, заинтересувани да пуснат максимално бързо копие на кралската дреха за този извънредно рядък и тържествен повод. Норман е верен до крайност на семейството и отхвърля всички предложения (дори невероятно примамливите).


Символичното и историческо значение на тюркоазената брошка на кралицата


Първата проба
Около Коледа предварителната версия на роклята за коронацията е готова за първа проба. Мадам Изабел, отговорна за направата на дрехата, изпитва известни трудности с правилното прикачане на тежката пола, украсена изобилно със скъпоценни камъни. За да се вижда цялата прелест на тоалета, сякаш е разперен, шивачката укрепва копринения плат с кремава тафта и три слоя конски косми. Допълнителната опора дава на долната част на дрехата устойчивост, от което тежестта се разпределя правилно и прави роклята по-лека.

С приближаването на коронацията, Кралицата и шестте й приближени девойки ежедневно репетират всички възможни ситуации. С дълга мантия на раменете Лилибет отработва движенията, походката, спирането, влизането и излизането от каретата, импровизирана от приятелките й от столове. Короната на Имперската държава също е доставена тайно в Бъкингамския дворец, за да може кралицата да я носи през по-голямата част от деня да свикне с тежката 3.1 килограма украса за главата. Впечатляващата корона е украсена с 2 868 диаманта, 17 сапфира, 11 изумруда и хиляди перли, четири от които преди това са част от обици, притежание на Елизабет I. Бъдещата кралица носи короната на занятия, по време на следобедния чай и дори докато чете вестник. Така успява да свикне с формата и теглото и да се научи да балансира. Разбира се, репетиция е направена и в деня на коронацията, но Елизабет така и не успява да носи тежката кралска корона без проблем, което признава по-късно. "Не можете да погледнете отгоре, за да произнесете речта, която трябва да прочетете", спомня си Елизабет в документалния филм, посветен на деня на коронацията. "Защото, ако го направите, вратът ви би се счупил, а тя (короната) би се сгромолясала."

Репетиция
Три дни преди церемонията, Хартнел доставя коронационната рокля в двореца. Когато Кралицата премерва дрехата, тя казва едничка дума, която описва чувството: "Великолепно".

Финалният вариант на облеклото поразява с разкоша и мащаба си. Над роклята си кралицата носи пурпурна мантия с копринена, вместо обичайната хермелинова подплата и така целият й образ изглежда по-светъл и и изящен. Кралската школа по ръкоделие украсява мантията със златни маслинови листа и снопове пшеница, символизиращи мира и процъфтяването, за което отиват 3 500 часа и силите на 12 човека. Самата мантия е ушита от червено кадифе, изтъкано от коприна във въздесъщата фабрика в Лулингстън.


Истории от живота: Да бъдеш кралица. Животът на Елизабет II


Денят на коронацията
Можем само да си представим сложността на мероприятието и всичката необходима енергия, за да бъде то организирано както трябва в Уестминстърското абатство, като имаме предвид, че присъстват 8 251 госта. Интересно е, че самият Норман Хартнел не отива на тържеството. "Само ще преча в двореца", пояснява дизайнерът. Церемонията започва точно в 11 сутринта. По пътя към Уестминстърското абатство Нейно Величество носи държавната диадема на Джордж IV - короната, често изобразявана върху пощенските марки. Диадемата е направена през 1820 година и е украсена с рози, трилистник и магарешки бодили с 1333 диаманта и 169 перли.

Над великолепната рокля по протокол Елизабет трябва да облече бяла ленена дреха, наречена colobium sindonis. Хартнел подготвя максимално обикновена рокля от лен, без дантела или украшения, за да може основната коронационна дреха да се покрие напълно, но нито за миг да не бъде помрачена. При това Хартнел запазва за Лилибет една изненада, несъгласувана първоначално: апликира четирилистна детелина на лявата страна на дрехата - мъничък символ на късмета за момичето, което влиза в историята на Британия.

More Celebrities