Следва

6 неща до 140 лева, които да не пропуснем от намалението в Arket

Fashion Starter: как Мерилин направи диамантите "известни"

Диамантите са най-добрите приятели на момичетата, но Мерилин Монро е най-добрата приятелка на диамантите!

All fashion преди 3 години

Малко са ролите от Големия екран, които устояват на изпитанието на времето като превъплъщението на Мерилин Монро в Gentlemen Prefer Blondes - емблематичното изпълнение на Diamonds Are a Girls Best Friend от 1953 г. е нещо легендарно и то не само според любителите на този тип музикални комедии като нас. Песента е в Топ 12 на филмовите музикални класики според Американския филмов институт, а през годините е пресъздавана стотици пъти и то от най-големите в entertainment индустрията - Мадона, Кайли Миноуг, Нормани, Джери Халиуел, Марго Роби и още. Ролята на Монро като Лорелай Лий създава незаличимата асоциация на актрисата с диамантите - как един-единствен скъпоценен камък завинаги затвърждава ултра бляскавия имидж на Мерилин - а тя неговия, четем в редовете по-долу:

Историята на действителната връзка на Мерилин и многомилионните бижута е доста по-различна от тази на екранната й героиня. Предполага се, защото няма конкретни данни, че личната колекция на най-известната блондинка в историята се състои предимно от украшения за дрехи, като изключим няколкото любими бижута като годежен пръстен и наниз от перли Mikimoto, поръчани по време на медения й месец с Джо ДиМаджо в Япония.


Автентичният бюти режим на Мерилин - стъпка по стъпка


В опит да доразвие холивудската приказка, даваща й славата на момиче с особен афинитет към блещукащите накити, по време на прес-тура около премиерата на филма Мерилин се появява във визии, богато отрупани със скъпоценни камъни. Но актрисата не доверява реномето си на кое да е бижу - носи един определен диамант на тази прес-обиколка: епичния 24.04-каратов Moon of Baroda.

Крушовидният жълтеникав камък е историческо богатство, за което се вярва, че е датирано от периода между XV и XVII век; бижуто е династичен накит и принадлежи на индийската кралска фамилия Gaekwads (of Baroda). За предполагаем произход са посочени мините Галконда, откъдето произлизат повечето от най-масивните и изящни бижута в света, включително диамантът Regent и камъкът Hope - на стойност съответно $48 и $200 милиона.


Последните четири години в бижута за милиони


Историята разказва, че след като бива предаван от поколение на поколение в индийската династия, скъпоценният камък е подарен на майката на Мария Антоанета - Мария Терезия. Експертите смятат, че след смъртта й през 1780 г. диамантът е върнат обратно в Индия, но само век по-късно е инкрустиран в колие и продаден. По един или друг начин бижуто намира пътя си към Щатите, където става притежание на Самюел Х. Дойч, президент на компания, занимаваща се с обработката на диаманти със седалище в Кливланд, Охайо, който впоследствие го препродава на Мейър Розенбаум, президент на едноименната бижутерийна компания.

Розенбаум е човекът с достатъчно добър предприемачески нюх, че да постави бижуто в ръцете на Мерилин, за да повиши дори още повече стойността и най-вече славата му. След обиколката с актрисата сякаш бижуто изчезва - през 1990 г. е продадено и отлежава в неизвестна частна колекция почти две десетилетия; появява се отново през 2018 г., когато отново е обявено за продан - този път на търг в Christie's Хонг Конг.


#TheLatest: Louis Vuitton купи най-големия необработен диамант в света


На аукциона бижуто е представено редом до снимка на Мерилин от точния момент, в който актрисата му "дарява" безмерна слава. На редкия фотос актрисата носи диаманта Moon of Baroda на прибрана по врата кожена връзка, като снимката дори е подписана: "На Мейър. Благодаря за шанса да нося Moon of Baroda!" На търга снимката с лика на Монро е продадена за $35 хиляди, а диамантът за $1.3 милиона.

 

Източник: nationaljeweler.com

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 6 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 1 ден

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.