Следва

6 неща до 140 лева, които да не пропуснем от намалението в Arket

Fashion Starter: как Мерилин направи диамантите "известни"

Диамантите са най-добрите приятели на момичетата, но Мерилин Монро е най-добрата приятелка на диамантите!

All fashion преди 3 години

Малко са ролите от Големия екран, които устояват на изпитанието на времето като превъплъщението на Мерилин Монро в Gentlemen Prefer Blondes - емблематичното изпълнение на Diamonds Are a Girls Best Friend от 1953 г. е нещо легендарно и то не само според любителите на този тип музикални комедии като нас. Песента е в Топ 12 на филмовите музикални класики според Американския филмов институт, а през годините е пресъздавана стотици пъти и то от най-големите в entertainment индустрията - Мадона, Кайли Миноуг, Нормани, Джери Халиуел, Марго Роби и още. Ролята на Монро като Лорелай Лий създава незаличимата асоциация на актрисата с диамантите - как един-единствен скъпоценен камък завинаги затвърждава ултра бляскавия имидж на Мерилин - а тя неговия, четем в редовете по-долу:

Историята на действителната връзка на Мерилин и многомилионните бижута е доста по-различна от тази на екранната й героиня. Предполага се, защото няма конкретни данни, че личната колекция на най-известната блондинка в историята се състои предимно от украшения за дрехи, като изключим няколкото любими бижута като годежен пръстен и наниз от перли Mikimoto, поръчани по време на медения й месец с Джо ДиМаджо в Япония.


Автентичният бюти режим на Мерилин - стъпка по стъпка


В опит да доразвие холивудската приказка, даваща й славата на момиче с особен афинитет към блещукащите накити, по време на прес-тура около премиерата на филма Мерилин се появява във визии, богато отрупани със скъпоценни камъни. Но актрисата не доверява реномето си на кое да е бижу - носи един определен диамант на тази прес-обиколка: епичния 24.04-каратов Moon of Baroda.

Крушовидният жълтеникав камък е историческо богатство, за което се вярва, че е датирано от периода между XV и XVII век; бижуто е династичен накит и принадлежи на индийската кралска фамилия Gaekwads (of Baroda). За предполагаем произход са посочени мините Галконда, откъдето произлизат повечето от най-масивните и изящни бижута в света, включително диамантът Regent и камъкът Hope - на стойност съответно $48 и $200 милиона.


Последните четири години в бижута за милиони


Историята разказва, че след като бива предаван от поколение на поколение в индийската династия, скъпоценният камък е подарен на майката на Мария Антоанета - Мария Терезия. Експертите смятат, че след смъртта й през 1780 г. диамантът е върнат обратно в Индия, но само век по-късно е инкрустиран в колие и продаден. По един или друг начин бижуто намира пътя си към Щатите, където става притежание на Самюел Х. Дойч, президент на компания, занимаваща се с обработката на диаманти със седалище в Кливланд, Охайо, който впоследствие го препродава на Мейър Розенбаум, президент на едноименната бижутерийна компания.

Розенбаум е човекът с достатъчно добър предприемачески нюх, че да постави бижуто в ръцете на Мерилин, за да повиши дори още повече стойността и най-вече славата му. След обиколката с актрисата сякаш бижуто изчезва - през 1990 г. е продадено и отлежава в неизвестна частна колекция почти две десетилетия; появява се отново през 2018 г., когато отново е обявено за продан - този път на търг в Christie's Хонг Конг.


#TheLatest: Louis Vuitton купи най-големия необработен диамант в света


На аукциона бижуто е представено редом до снимка на Мерилин от точния момент, в който актрисата му "дарява" безмерна слава. На редкия фотос актрисата носи диаманта Moon of Baroda на прибрана по врата кожена връзка, като снимката дори е подписана: "На Мейър. Благодаря за шанса да нося Moon of Baroda!" На търга снимката с лика на Монро е продадена за $35 хиляди, а диамантът за $1.3 милиона.

 

Източник: nationaljeweler.com

More All fashion