Следва

Health Battle: Маргарин vs. Масло

Новите хранителни навици на българина: по-здравословно ли се храним?

Повечето българи предпочитат да се хранят вкъщи с домашно приготвена храна, вместо поръчана, а сандвичите остават вечният фаворит - това показва проучване, проведено от Upfield, производителят на маргарините Калиакра, Бецел, Рама, и агенцията за маркетингови изследвания Pragmatica.

Food преди 3 години

Работата от вкъщи, ограниченията в придвижването и затворените заведения за хранене несъмнено промениха хранителните ни навици, но възможно ли е тази промяна да окаже трайно въздействие върху начините на производство и консумация? Надяваме се.

Наред с всички недостатъци, социалната изолация ни предостави и златната възможност да променим за добро здравословните си навици. Наблюдава се ръст в онлайн търсенето на различни начини за тренировки, здравословни рецепти и цялостна грижа за духа и тялото; много повече хора започват да се придвижват пеша, разходките в парка и сред природата са сред най-предпочитаните занимания, а цялостната промяна се отразява и върху хранителните ни навици. За да сме сигурни, не се осланяме само на вътрешните си убеждения и личен опит - съдим по проучването, проведено от Upfield и Pragmatica. Ето какви са Новите хранителни навици на българина:

- 96% от хората на възраст между 20 и 64 години казват, че готвят вкъщи;
- българинът прекарва дневно средно по 63 минути в приготвяне на храна;
- за 43% от работещите вкъщи това е повече отпреди.

Храним се основно вкъщи
По отношение на готвенето вкъщи, по време на работния процес, според проучването 58% от българите планират храненето си за седмица напред. Всеки трети участник признава, че се храни по-здравословно от преди пандемията. 40% хапват повече зеленчуци, 36% избират повече плодове и само 4% са наблегнали на сладките неща и шоколада. Не знаем дали "instagramable" домашно приготвения хляб има нещо общо с това, но цели 18% от хората казват, че хапват повече сандвичи.

Сандвичът е ever-green
Една онлайн среща води след себе си следваща и често дори не разбираме как е минало времето, което в резултат ни оставя време само за няколко бързи хапки пред лаптопа. В това отношения the good old сандвич няма равен по хранителна стойност - 72% от привържениците на сандвичите продължават да се възползват от силните му страни, като сред тях най-голям процент избират сандвичите със сирене.

58% от анкетираните закусват със сандвич, 32% го избират за междинно хранене, а като основни мотиви се изтъкват вкусовите му качества, бързината на приготвяне и разнообразието от комбинации.

 

Повече маргарин
Цели 20% е ръстът при консумацията на маргарин по време на карантината. Проучването разисква темата по-надълбоко, проследявайки отношението към консумацията му: 38% от участниците потребяват маргарин, като 35% от тях го използват директно в направата на сандвичи; предпочитат го, тъй като се размазва добре и е значително по-вкусен. С консумацията на повече от тестените изделия, съответно се вдига и процента на нуждата от маргарин - 20%. Изследването на хранителните навици показва още, че двама от десет фенове на маргарина го предпочитат заради растителния произход и защото се комбинира лесно.

Това, че се консумира с ръст обаче е в противовес на друг резултат от проучването - цели 93% от отзовалите се не подозират, че маргарини съдържат Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, и витамин Е. Също висок процент от анкетираните все още вярват в погрешните митове и схващания, които са доказано неверни. Митът, че "маргаринът е направен от хидрогенирани растителни масла" например, е от тези, на които маса потребители вярват сляпо, макар че са с доказана неистинност: хидрогенацията не е част от технологията за производство на маргарин.

Друго интересно наблюдение от проучването е, че семействата започват да се хранят по-често заедно. Повече от половината споделят, че все по-често родители и деца се събират около масата заедно.

В заключение, да, можем да кажем, че българинът се храни по-здравословно и качествено, като в допълнение превръща храненето в т.нар. quality time със семейството. Кралят на "карантинното" меню обаче си остава добре направеният домашен сандвич, а тенденциите са скоро да не изчезва, макар смяната на сезонното ни меню.

More Food