Следва

Най-добрите чехли и сандали в ZARA до 140 лева

Самира Наср, новият Главен редактор на Harper's Bazaar

Първата цветнокожа жена в историята на HB, която оглавява списанието

All fashion преди 3 години

След няколко месеца на спекулации, Harper's Bazaar най-нкрая се похвали с нов Главен редактор. Самира Наср, към момента Отговорен редактор Мода в Vanity Fair, ще заеме поста с началото на месец Юли. Наср е канадка, родена в Монреал, но със смесен тринидадски и ливански произход и е първият цветнокож човек някога на тази позиция в списанието. Присъединява се към семейството на Vanity Fair през 2018 г., като преди това работи в други издание на Hearst - ELLE.

"Разпознавам като огромна привилегия доверието, което ми се гласува, да отнеса в една нова ера наследството на това име - нова ера, което е цветна, всеобхватна и която чества красотата на модата във всяка една платформа - докато едновременно продължавам традицията за иновативна арт директура и величествен стил, които публиката на Bazaar обича и цени толкова много", гласи официалното изявление на Наср. "Най-красивата част от работата в списание е съвместната работа, креативния процес. Нямам търпение да започна."

С назначението на Самира едно от най-старите, с почти исторически статут списания (Harper's Bazaar се издава от 1860 г.) сменя ръководителя си след почти две десетилетия под креативното ръководство на Гленда Бейли. Припомняме, че досегашната главна редакторка напусна поста в полза на нова позиция като Глобален консултант на всички 29 интернационални издания на HB в началото на годината.

Изданието е по-малко от доста от преките си конкуренти, но името му тежи много повече. В историята на списанието откриваме имената на някои от най-великите артисти в модата - Ричард Аведон, Даяна Врийланд, която започва кариерата си именно там, Лиз Тилберис... списъкът е дълъг.


Част от една от последните работи на Самира в Vanity Fair / Март 2020


Истории от живота: Даяна Врийланд


Самира Наср напуска Condé Nast, чиито издания включват не само Vanity Fair и Vogue, а още GQ, The New Yorker и Bon Appétit, тъкмо когато компанията се тресе на няколко фронта - 1. напускането на Главния редактор на Bon Appétit - Адам Рапопорт, след обвинения в дискриминация; 2. отделно от това, въпреки големия капитал на Condé Nast, компанията изпитва немалко финансови затруднения, поради ненавременното си включване в прехода към дигитализиране на изданията си (припомняме, че едно от ключовите списание W Mag затвори врати миналата година); 3. тази седмица се появиха немалко обвинения към Vogue в дискриминация и расизъм, които, надяваме се, и иначе клатушкащото се списание ще успее да преодолее.

В Инстаграм видео, с което се представи и обяви назначението си, Наср обеща, че "ще предостави платформа за всеки да разкаже истории, които никога досега не са чувани".

"Трябва да бъдем една цветна индустрия на креативни "неудачници", които се събират, за да творят и да се подкрепят, а за жалост, невинаги сме толкова инклузивни в действията си", казва Самира пред The New York Times още преди три години. "Не съм убедена, че като индустрия представяме света достатъчно обективно. Моят свят е много цветен, а не го виждам такъв в модата и по подиумите."

More All fashion