Следва

Майкъл Корс напуска седмицата на модата

Коронакризата удари спирачка на бързата мода

Въпреки че гиганти като Zara, H&M и Gap постепенно отварят своите магазини, коронавирусната епидемия оказва пагубно финансово въздействие върху сектора на бързата мода, за чието оцеляване ще е нужен  "основен ремонт и цялостно пренастройване", прогнозират експертите. Близо 40% от предприятията в бранша очакват последствията за бизнеса да са "много по-лоши" от финансовата криза през 2008 г., сочи проучване на Euromonitor International.

All fashion преди 3 години

Очаква се 12-процентов спад в продажбите на дрехи и обувки през тази година.

Глобалният лидер Inditex, испанската група, която е собственик на модната верига Zara, тази сряда отчете загуба за първото тримесечие в размер на 409 милиона евро – първата, откакто брандът стана публична компания през 2001 г. С 88% затворени магазини в пика на извънредното положение, продажбите на модния гигант практически намаляха наполовина. Въпреки това групата, която разполага със солидни финанси и чиито акции се представят добре, продължи да плаща заплати на персонала си по време на цялата криза, без да се налага да ги пуска в краткосрочен отпуск, възползвайки се от новата социална програма. Конкурентите му обаче нямаха същия късмет.

Служителите на Primark излязоха в отпуск

Primark пусна в отпуск близо 8000 от служителите си в Испания, а по данни на работническия синдикат (CCOO), Mango направи същото за 4700-те си заети. Шведският H&M все още има "десетки хиляди души персонал" по целия свят, които са пуснати в краткосрочен отпуск, каза техен говорител, прогнозирайки загуби за второто тримесечие, след като продажбите паднаха с 46% през март. Веригата бавно отваря своите 5000 магазина, но до края на май 1350 бяха все още затворени. Около 68 000 служители на британската бюджетна модна верига Primark са се възползвали от плащанията на дребно чрез различни държавни схеми в цяла Европа, "без които бихме били принудени да съкратим голяма част от тях", призна в изявление главният изпълнителен директор Джордж Уестън. Между 22 март и 21 април марката не е продала "нищо", каза той. Американският търговец на дребно Gap също регистрира загуба от 900 милиона долара за първото тримесечие.

Търговците на бърза мода трябва да се справят с планини от непродадена стока

Прeз май, когато магазините вече са отворени, японската компания Uniqlo отчита "значителни" продажби на фона на 60-процентовия спад през април, а според Inditex е на лице "прогресивно възстановяване", при положение че са отворени близо три четвърти от магазините им. Но връщането на нивата от преди коронакризата ще отнеме много време.


Diane von Furstenberg закрива магазините си и уволнява 75% от служителите


"Брандовете отвориха врати с огромни запаси", казва Бенджамин Сименауер, професор от Френския институт за мода в Париж. "Трудно е да се измъкнеш, защото модата е толкова зависима от сезоните, а колекциите се променят изключително бързо."

За капак на всичко, кризата предизвика небивал хаус в доставките на световните модни вериги. Някои от тях бяха принудени да анулират поръчки от своите азиатски доставчици, което постави на изпитаниеместните производители. А в краткосрочен и средносрочен план, апетитът на потребителите за мода "ще бъде сравнително редуциран поради силнотото свиване на личните им доходи", заяви аналитикът на Euromonitor Маргьорит Льо Роланд в текущ брифинг.

Но ще има и други фактори

"Мерките за социално дистанциране ще рефлектират сериозно върху удоволствието и социалния ефект от пазаруването", каза тя. Кризата определено изстреля в небесата онлайн продажбите. Те се радват на небивал скок по време на изолацията и привлякоха интереса на нови потребителски групи, като например поколението на бейби-бумърите, каза тя.

Oнлайн продажбите растат за Inditex, Gap и H&M

Повечето модни групи отчитат ръст в интернет търговията като Inditex увеличава продажбите си през първото тримесечие с 50 процента, а Gap отбелязва 13-процентов скок. За същия период продажбите на H&M нарастват със 17 процента, като ръстът е по-висок през април и май.

Секторът трябва да си даде сметка и какви са новите предпочитания на модните потребители. Дали следмесеците, през които стояха затворени вкъщи, сега ще търсят сложни тоалети за една нощ в града, или ще се придържат към удобните шезлонги и спортните уреди, чиито продажби изживяха ренесанс по време на изолацията.

"Има пълна несигурност по този въпрос", каза Сименауер, който вярва, че по един или друг начин епидемията и социалното дистанциране "ще оставят своя отпечатък върху стила."

More All fashion