Софийската градска художествена галерия ще представи изложба в памет на Христо Явашев - Кристо

Софийската градска художествена галерия ще представи изложба в памет на Христо Явашев - Кристо

IN MEMORIAM
ХРИСТО ЯВАШЕВ - CHRISTO
(1935 – 2020)
19 юни – 19 юли

С тази изложба Софийската градска художествена галерия отдава почит към необятния талант на Кристо, който напусна земния свят малко преди да навърши 85 години.


„Мастаба” – 1240 цветни варела, 1998 г., офсетова литография, ситопечат, към проекта „Мастаба" за Абу Даби, започнат през 1977 г.

Независимо от житейските превратности, чувството за космополитност и предопределеност на неговия житейски и циливилизационен избор Кристо никога не е скривал своя български произход. Срещата му с Жан – Клод в Париж през 1958 година се превръща в повратна точка в неговия живот и творчество и ражда щастливото съзвучие на един изключително хармоничен и успешен артистичен тандем.


„Опакованото стълбище”, Париж, 2002 г., Офсетова литография, ситопечат, колаж върху ръчна хартия

В експозиция посетителите ще видят 5 литографии и фотогравюри на негови проекти , част от колекцията на СГХГ придобити през 2015 г. , когато бе представена за първи път в България изложбата „Кристо и Жан-Клод: графики и обекти 1963 -2914“. Тази изложба бе реализирана с личното съдействие на големия художник, който я предостави безвъзмездно за експониране в трите зали на галерията. Към литографиите и фотогравюри са представени и разнообразни текстове за личността и творчеството на Кристо от американските критици MICHAEL KIMMELMAN/“The New York Times“/, Jerry Saltz, руската журналистка Анна Толстова /"Коммерсантъ Weekend"/, написани веднага склед смъртта на Кристо. Заедно с тях ще могат да бъдат и прочетени текстове на Георги Лозанов и Лъчезар Бояджиев. Посетителите имат възможност видят и едно малко известно интервю на Кристо пред Георги Лозанов и камерата на режисьора Стоян Радев, направено в неговото ателие в Ню Йорк и предоставено ни любезно с титри на български език от телевизия "България он еър“


„Бягаща ограда...”, 1998 г., Грано литография и колаж, печатана в 8 цвята върху ръчна хартия


Специално място в експозицията има и филмовата програма от 6 филма, на английски език за едни от най-известните проекти на Кристо и Жан-Клод.

Филмова програма / Film Program

Вторник/ Tuesday

Christo and Jeanne - Claude

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.