Следва

Конкурсът Huawei Next Image Awards 2020 стартира от 15 юни

Презапасяването с тоалетна хартия: научното обяснение

Учени внесоха яснота по въпроса с презапасяването от началото на пандемията

Health преди 3 години

Учени в университета Сейнт Гален, Швейцария, проведоха ново проучване, доказващо точно кои особености и черти на характера принуждават хората да се презапасяват - поводът е, както се досещате, великото снабдяване с тоалетна хартия отпреди началото на пандемията COVID-19. Научният екип характеризира притежателите на странната нужда още по възраст и местоположение, осведомяват ни от Naked Science.

Проучването е проведено между 1 029 възрастни от общо 29 държави, като за основен метод е взет въпросникът HEXACO, разграничаващ шестте основни типа характер; в допълнение анкетираните са помолени да опишат чувствата, причинени от разпространението на COVID-19, и състоянието си по време на социалната изолация (включително и колко тоалетна хартия са закупили в този период).

Резултатите показват, че количеството закупена тоалетна хартия е правопропорционално на степента до която хората се страхуват за живота си. Тенденцията към запасяване повлияват чертите, обединени по общия термин "добросъвестност" - организираност, трудолюбие, предпазливост и склонност към преследване на перфекционизъм. Но, съществуват и други фактори - например: при американците се наблюдава много по-често и в пъти "по-грандиозно" презапасяване, сравнено с европейците; по-възрастните участници в проучването също имат нужда от повече тоалетна хартия, отколкото по-младите.

В България, разбира се, тоалетната хартия не успя да се задържи като основен символ на пандемията - с тази задача се заеха други хора, песни, ПР специалисти...

More from View Sofia

Летопис на смутното време: Ивелина Чоева

Interviews преди 4 години

"Летопис на смутното време", като романа на Вера Мутафчиева, е една поредица, която цели да систематизира настроенията в това особено, смутно време, в което се намираме в момента. Тук ще видите и прочетете посланията на прекрасни хора, на чиято емоционалност разчитаме и в чиито усещания вярваме; ще ни споделят как усещат момента, как си представят, че ще минем през него, какво е най-важното, кои са устоите, какво препоръчват, как виждат нещата след ступора. Какво ще се промени, какво трябваше да се промени, кои са позитивите в тази непреживявана от никой съвременник ситуация. Нека си дадем надежда и да структурираме заедно проблема така, че да излезем от това по-устойчиви и по-мислещи, по-съчувстващи и по-смирени!

Карлсберг дарява 95 милиона датски крони,за да подкрепи усилията срещу COVID-19

Health преди 4 години

Датската фондация Карлсберг планира огромни инвестиции, за да подкрепи учените и гражданите в техните научни, икономически и социални усилия в момент, в който светът е изправен пред предизвикателството на вируса COVID-19.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.