Следва

Музикалната серия от събития Best Kept Secret с голям концерт на Жлъч и Гена на 20 юни

Елиа Недков - един световен дизайнер в MELBA #11

Смятаме Елиа Недков за един от най-интересните български дизайнери. 

People of art преди 3 години

Арт-директор на брандове като Rapsel, Culti, Alulife, Viero, носител на множество европейски награди, между които German Design Award за серията мебели Kaba, проект за Paola Lenti, гост-лектор в престижни школи по дизайн, той е преди всичко изключително вдъхновяваща и разностранна личност. Архитект по образование, с траен интерес към изкуството, интериорния и продуктов дизайн, той е човек, за който границите между "жанровете" не съществуват.


Елиа и Анна-Александра

Ето какво ни разказа Елиа за сегашния си живот на красивия остров Майорка, който споделя с Анна-Александра – също разностранен артист и вълнуваща личност. 

Какво те отведе в Палма де Майорка?
Същото, което ме е отвеждало и на всички други места, където съм живял. Любопитството към нова култура, климат, порядки и начин на живот.. и комбинацията на всичко това с морето. Тук, както и в Италия, мога да усещам ясно невероятната следа, която времето оставя върху стените, улиците, предметите. Тук те се виждат, запазени са. Тези текстури са ми нужни, те ме вдъхновяват. Красиво е, когато хората имат отношение и внимание към архитектурата, изкуството и традициите, които са наследили. Сега докато пиша тези редове чувам звука на камбана, примесена със сирената на кораб, който напуска пристанището, за да отпътува към безкрайното море… кара ме да се усмихвам.

Ще ни разкажеш ли за проектите ви с Анна-Александра и за дома, в който живеете?
С Алекс сме в пълна артистична симбиоза, допълваме се, консултираме се един друг и почти всички проекти, които имаме, реализираме заедно. Тя е моя муза, вдъхновение за много мои проекти, но също и надарен артист. Щастлив съм, че мога да живея, да се събуждам и да заспивам, да обичам по този начин. Вече направихме един невероятно красив пърформанс заедно - MYTHOS. Сега подготвяме следващият проект - MINOTAUROS, част от който ще бъде късометражен филм. Колаборираме с композитор, който успява да пресъздаде звуково нашите идеи и така картината става богата, цялостна. Алекс има солиден културен фундамент и го вплита по много поетичен, женски начин в своите проекти.


Кадри от MYTHOS


Кадри от MYTHOS

Домът, в който живеем е слънчев, пълен с изкуство, има голяма тераса, на която обичам да пуша лула и да съзерцавам. Това е ателието, спалнята, и място където често има приятели на гости.


Елиа и Анна-Александра

Познаваме те като мултидисциплинарен творец, винаги готов да изненада с нови идеи. С какво се занимаваш сега?
С годините все повече разбирам, че много приличам на ренесансов човек. Вълнува ме всичко, в което смятам, че си заслужава да се гмурна. Прилагам винаги един и същи подход в дизайна, в интериора, в рисуването, в снимането. В момента подготвям трета изложба, този път на графични отпечатъци (линогравюра). Участвах в курирането на изложба на Майоркински художници, която трябваше да се състои в Базел Арт Център и за която подготвих всички графични и фото-материали, каталог и т.н. За съжаление изложбата беше отложена заради коронавируса. С Анна-Александра снимаме късометражен филм, който ще бъде част от последният и проект, темата е Минотавъра. През последната година снимах две модни колекции. Направих няколко каталога. Още с пристигането тук започнах колекция на кожени чанти и аксесоари. Вярвам, че локалното занаятчийско производство трябва да се насърчава и този проект - Handmade in Mallorca, е израз на тази идея. За мен има много чар в комбинацията на дизайн с локално производство. Освен това правя и апартамент за приятел в Милано.

Разкажи ни за архитектурата и дизайна на Майорка.
Нещата тук са изключително повлияни от Средиземноморието. Дизайнът, както и всичко останало, е slow, според мен като естествен израз на климата и географската ширина. Тук има архитектура, която е наистина невероятно добра, тъй като борави виртуозно с най-първичните понятия като светлина и пространство. Материалът е камък, който бързо приема цвета на пясъка и се втъкава в останалата картина. В последните две години започнаха да правят годишно изложение, което представя дизайна, направен на острова. Има малки дизайнерски ателиета, но има и сериозни представители като Camper (известната фирма за дизайнерски обувки е възникнала тук).

Как според теб ще се развива дизайнът в Испания и Eвропа от сега нататък? Кои са новите явления и посоки?
Индустриалният дизайн според мен, не само в Испания, започна да тъпче на едно място. Има абсолютна необходимост от експеримент, откриване на нови аспекти. Ако досега задачата на дизайна е била да даде форма на консуматорките нужди, то сега трябва да върне поезията на хората, да ги вдъхнови да станат отново мечтатели. Имаме неистова нужда да намерим нови подходи към живота. В момента в архитектурните среди присъства идеята, че бъдещето е в провинцията, в човешкия мащаб. Големите градове са станали като чудовища, които консумират много ресурси, стават все по- лабилни, по-лесно могат да колабират, същевременно са и по-егоистични. Мисля, че единственият начин да просъществуваме е да започнем да насърчаваме и ценим отново локалното - производство, занаяти, творчество и т.н.

Какви са плановете ти за близкото бъдеще? Ще те видим ли скоро в София?
Съвсем непосредствено предстои 11-тото издание на МЕЛБА - Melba Live, на 25-ти юни, в което с удоволствие участвам. Ще говорим за ценностите на занаятчийското производство от местни майстори и провокацията на пандемията за внимание към бавния живот и благата около нас. На фокус в МЕЛБА НА ЖИВО #11 ще е най-новият ни бранд – e.n_bags – етичен, стилен и истински красив. Включете се и вижте. 



Част от интервюто с автор Цветана Шипкова ни предоставиха любезно от СКЛАДА.  

Официалния сайт на Елиа можете да видите ТУК.

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра