Нинела Иванова, много талантлива, много креативна, в MELBA #11

Нинела Иванова, много талантлива, много креативна, в MELBA #11

2020 започва обещаващо за Нинела Иванова: през януари бе лансирана изложбата Mushrooms: The art, design and future of fungi в Somerset House, Лондон, в която младият дизайнер попада с проекта Mycelium + Timber (в сътрудничество със Себастиан Кокс), а сега участва и в MELBA #11.

Събирайки работата на над 40 водещи художници (сред които творби на Сай Туомбли и Такаши Мураками), дизайнери и музиканти, експозицията в Лондон, за която споменаваме в анонса, разглежда цветното наследство на гъбите, както и обещанието, което те предлагат за преразглеждане връзката ни със Земята.

Именно тази необикновена връзка изследва и Нинела чрез работата си. Възможно ли е материите, с които градим материалната среда, да са придобити от природата, без да се нарушава нейната цялост? Още повече – да влияят на нашето поведение и да го захранват с повече здраве? Звучи като абстрактна магия. Но всъщност тя е съвсем реална и предвещаваща посоките на развитие на продуктовия и моден дизайн сега.

Повод за това представяне е положителният отговор на Нинела Иванова да участва като лектор в 11-то издание на Мелба на живо. Тя ще е в компанията на Стилияна Минковска и на Елиа Недков, с когото вече ви срещнахме тук. Фокус в лекцията на Нинела ще е интердисциплинарната й практика, която се разклонява в няколко основни посоки: биодизайн и нови материи, дизайн и неврология, приобщаващ/инклузивен дизайн и бизнес.

Разкажи ни накратко за себе си и как стигна до мястото, където си днес? С какво се занимаваш понастоящем и защо избра тази тема?
Аз съм дизайнер в най-всеобхватния смисъл на думата. Завърших Мода в НХА през 2010, след което се преместих в Лондон да уча магистратура по Мода в Кингстън. Програмата тогава предоставяше отворен подход и разглеждаше предимно модата в бъдеще време – нови материали, нови изживявания, нови роли на модния дизайнер – отвъд традиционните подходи към облеклото. Аз пристигнах с личен интерес към царство Гъби, който бе събуден от руския документален филм ‘Плесен’, и дизайн интуиция, че гъбите са неизследван ресурс за нови материи в модата и отвъд. Това доведе и до пълна стипендия за докторантура по темата, която ме отведе в много посоки и отвори идеите ми за дизайн. Освен с миколози, биотехнолози и експерименти в лабораториите на кралските ботанически градини в Кю (Royal Botanic Gardens Kew), имах възможност да водя проекти с международни институции – благотворителната организация за глухо-слепи хора Sense и компанията за производство на вкусове и аромати International Flavors and Fragrances (IFF) – които разгледжаха ролята на сетивата при създаването и възприятието на материи, както и потенциала на една дреха до влияе на личното благосъстояние, особено при хора със сетивни увреждания.

След като завърших докторантурата си, работата ми се разви в няколко посоки:
Запознах се със Себастиан Кокс – дизайнер, майстор дърводелец и еколог, с който доразвихме проучванията ми с гъби в мебелния и продуктов дизайн, които бяха успешно представени на Седмицата за дизайн в Лондон през септември 2017.

Афинитетът ми към между-дисциплинарна практика ме доведе и до среща с д-р Мелани Флори през 2014, която се занимава с невронаука и невропластичност – свойството на мозъчните структури да се променят и адаптират спрямо промени в организма и околната среда. С Мелани разработваме дизайн на материали и продукти, които вдъхновяват хората активно да упражняват своята невропластичност.

Интересът ми към мода/дизайн на бъдещето ме доведе и до нови насоки и принципи в дизайна на продукти и услуги, а именно – включващ дизайн (Inclusive Design), дизайн мислене (Design Thinking), бизнес дизайн и креативно лидерство (Creative Leadership).

От януари 2018 работя в Кралския Колеж за Изкуства в Лондон (Royal College of Art), в центъра за дизайн Хелън Хамлин (The Helen Hamlyn Centre for Design), където е роден включващият дизайн, по нов модел на креативното лидерство, измислен от директора Рама Гираво. От 2019 завеждам нов отдел за бизнес иновации на базата на включващия дизайн, където развиваме нови теми, бизнес модели и обучения за компании, които се занимават с технологии, транспорт, дизайн на работната среда и други.

Кои три думи описват най-добре твоята личност, работата ти, стила ти?
Нелек въпрос… смисъл, лекота, танц.

Кой е най-добрият съвет, който си получила? Какъв е твоят съвет за други амбициозни творци?

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.