Следва

24-тия София Филм Фест ЛЯТО ни посреща с "ПАРАЗИТ"!

Нинела Иванова, много талантлива, много креативна, в MELBA #11

2020 започва обещаващо за Нинела Иванова: през януари бе лансирана изложбата Mushrooms: The art, design and future of fungi в Somerset House, Лондон, в която младият дизайнер попада с проекта Mycelium + Timber (в сътрудничество със Себастиан Кокс), а сега участва и в MELBA #11.

People of art преди 3 години

Събирайки работата на над 40 водещи художници (сред които творби на Сай Туомбли и Такаши Мураками), дизайнери и музиканти, експозицията в Лондон, за която споменаваме в анонса, разглежда цветното наследство на гъбите, както и обещанието, което те предлагат за преразглеждане връзката ни със Земята.

Именно тази необикновена връзка изследва и Нинела чрез работата си. Възможно ли е материите, с които градим материалната среда, да са придобити от природата, без да се нарушава нейната цялост? Още повече – да влияят на нашето поведение и да го захранват с повече здраве? Звучи като абстрактна магия. Но всъщност тя е съвсем реална и предвещаваща посоките на развитие на продуктовия и моден дизайн сега.

Повод за това представяне е положителният отговор на Нинела Иванова да участва като лектор в 11-то издание на Мелба на живо. Тя ще е в компанията на Стилияна Минковска и на Елиа Недков, с когото вече ви срещнахме тук. Фокус в лекцията на Нинела ще е интердисциплинарната й практика, която се разклонява в няколко основни посоки: биодизайн и нови материи, дизайн и неврология, приобщаващ/инклузивен дизайн и бизнес.

Разкажи ни накратко за себе си и как стигна до мястото, където си днес? С какво се занимаваш понастоящем и защо избра тази тема?
Аз съм дизайнер в най-всеобхватния смисъл на думата. Завърших Мода в НХА през 2010, след което се преместих в Лондон да уча магистратура по Мода в Кингстън. Програмата тогава предоставяше отворен подход и разглеждаше предимно модата в бъдеще време – нови материали, нови изживявания, нови роли на модния дизайнер – отвъд традиционните подходи към облеклото. Аз пристигнах с личен интерес към царство Гъби, който бе събуден от руския документален филм ‘Плесен’, и дизайн интуиция, че гъбите са неизследван ресурс за нови материи в модата и отвъд. Това доведе и до пълна стипендия за докторантура по темата, която ме отведе в много посоки и отвори идеите ми за дизайн. Освен с миколози, биотехнолози и експерименти в лабораториите на кралските ботанически градини в Кю (Royal Botanic Gardens Kew), имах възможност да водя проекти с международни институции – благотворителната организация за глухо-слепи хора Sense и компанията за производство на вкусове и аромати International Flavors and Fragrances (IFF) – които разгледжаха ролята на сетивата при създаването и възприятието на материи, както и потенциала на една дреха до влияе на личното благосъстояние, особено при хора със сетивни увреждания.

След като завърших докторантурата си, работата ми се разви в няколко посоки:
Запознах се със Себастиан Кокс – дизайнер, майстор дърводелец и еколог, с който доразвихме проучванията ми с гъби в мебелния и продуктов дизайн, които бяха успешно представени на Седмицата за дизайн в Лондон през септември 2017.

Афинитетът ми към между-дисциплинарна практика ме доведе и до среща с д-р Мелани Флори през 2014, която се занимава с невронаука и невропластичност – свойството на мозъчните структури да се променят и адаптират спрямо промени в организма и околната среда. С Мелани разработваме дизайн на материали и продукти, които вдъхновяват хората активно да упражняват своята невропластичност.

Интересът ми към мода/дизайн на бъдещето ме доведе и до нови насоки и принципи в дизайна на продукти и услуги, а именно – включващ дизайн (Inclusive Design), дизайн мислене (Design Thinking), бизнес дизайн и креативно лидерство (Creative Leadership).

От януари 2018 работя в Кралския Колеж за Изкуства в Лондон (Royal College of Art), в центъра за дизайн Хелън Хамлин (The Helen Hamlyn Centre for Design), където е роден включващият дизайн, по нов модел на креативното лидерство, измислен от директора Рама Гираво. От 2019 завеждам нов отдел за бизнес иновации на базата на включващия дизайн, където развиваме нови теми, бизнес модели и обучения за компании, които се занимават с технологии, транспорт, дизайн на работната среда и други.

Кои три думи описват най-добре твоята личност, работата ти, стила ти?
Нелек въпрос… смисъл, лекота, танц.

Кой е най-добрият съвет, който си получила? Какъв е твоят съвет за други амбициозни творци?
Ще ми е трудно да отлича един съвет, защото съм благословена с прекрасни учители в живота и работата. Не ми харесва много думата амбиция, но съвет, който аз бих дала, е да се вслушват – в опита и мъдростта на другите; в истинските желания, мечти и потребности на хората, за които творят; в логиката и естетиката на природата. Никой не е успял сам – успехът за мен се дължи на ценностната система, способността да съ-творяваш, и правенето на добро за другите.

Какви цели имаш за бъдещата си работа в сравнително близък план?
Да превърна отдела за иновации, който завеждам, в място където работят прекрасни интелигентни хора, пълни с емпатия, талант и желание да се развиват; където компании идват, защото търсят нов смисъл, нов начин на работа с хората и желание за всеобщо благо и споделен успех.

Кои са най-сериозните ти предизвикателства?
В момента специално работя по по-добра самоорганизация и ефективна комуникация с хора от различни нива, по-скоро сфери за постоянно себеразвитие.

Как поддържаш мотивацията си?
С разнородни занимания, лични предизвикателства и прекрасни приятели. Освен с дизайн се занимавам и с танци; преподаването е прекрасен начин на разтоварване, а създаването на хореографии – различен израз на моята креативност. Лондон е невероятно място за вдъхновение – изложби, театър, балет, научни конференции, а и работата ми предоставя възможност за пътуване и среща с нови култури. Също така се старая да намирам време за отдих. В момента много от тези неща са невъзможни, тъй като в Лондон все още е сериозно положението с коронавирус и от 2-3 месеца работя от вкъщи, но пък живея на много живописно място и карам колело сред природата наоколо, което ме зарежда.


Официалният сайт на Нинела Иванова е ТУК, а Фестивала MELBA #11 - ТУК 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 6 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра