Следва

Какво ново: Bvlgari лансира фондация за борба с вирусните заболявания

Хубавата жена на Balmain

RESORT 2021

Runway преди 3 години

"Бродериите са изработени от няколко възрастни дами - южноиталианки - от кухните им. В Япония работеха във всекидневните. Бях строг", разказва Оливие Рустейн за работния процес по време на пандемия. "Платовете - това беше трудно, защото ги избирах през Zoom", продължава Креативният директор на Balmain, който сам самичък прави fitting пробите за цялата мъжка колекция (върху себе си) в парижкия си апартамент.

Lockdown baby! Кара ни да правим какво ли не - но подобно на круизната колекция на френския моден бранд до момента не бяхме виждали: резортна колекция от 52 (!) визии, осъществени изцяло с помощта на WhatsApp. Петдесет и две са крайните визии, представени от аватара на Оливие в рамките на дигитална интернационална конференция на 15-ти юни, за постигането им обаче са разработени над 400 прототип за дамите и 300 за мъжете, а дизайнерът вече няма търпение да въведе поредното си творение в реалния свят.

Миналата седмица Рустейн събира екипа си в красиво нормандско château за заснемане на look book-а за Resort 2021, затвърждавайки, че - за разлика от Алесандро Микеле за Gucci - Balmain няма намерение да намалява броя на колекциите си, нито пък да отнема от разкоша им. През юли Креативният планира да представя всяка от визиите в рамките на публичен ивент във френската столица по пример на музикалния фестивал, който организира за миналогодишната Седмица на мъжката мода.

"Имаме нужда от повече радост, защото в момента светът на модата е малко тъжен. Всеки се тревожи за бъдещето, но вместо да се тревожим, вместо да говорим - нека творим", призовава още Оливие, който следва същия оптимистичен подход, застъпен в 90-тарските класики - Beverly Hills 90210, "Свежият Принц на Бел-Еър", "Хубава жена".

"Това е една цветна и жизнерадостна колекция", описва моделите си дизайнерът, а те варират от блейзери с огромно рамене, комбинирани със сайклинг шорти или избелели джинси, до черни барети като прекопирани от гардероба на Шер Хоровиц в "Баровки".

"Продажбите се развиваха много добре преди разпадането не търговията на едро и дребно. За сметка на това, онлайн продажбите ни се утроиха в последните два месеца. Това, което се стремях да направя след COVID-19, е да подсиля ДНК-то на бранда. А на втори план - да извадя част от архива на Мосю Балмен", обяснява французинът.

С едва забележимите equestrian щрихи в колекцията си за Есента на 2020, Рустейн всъщност преразглежда емблематичната за Пиер Балмен Jolie Madame визия, но през поп културен спектър в комбинация с афинитета му към особено излъскания лукс - прибира талиите на туидените рокли с вградени корсети, оставайки модели почти без дъх, и скъсява дължината на роклите с точки така, че да се впишат в гардероба за изискан поло мач.

"Не бях никак снизходителен, но всички бяха щастливи да работят по тази колекция", казва в заключение дизайнерът с 6-милионна армия от последователи в Инстаграм. "Идеята беше да се уверим, че дистрибуторите ни ще разполагат с колекция, която е динамична и много силна. Все още го има и буржоазното, защото вярвам, че тази 'френска буржоазия' е нещо, което се търси при Balmain."

В колекцията се открояват няколко съвършено нови модела чанти, включително Chocolat (във формата на шоколадово блокче) и 1945, кръстена на годината, в която Пиер Балмен основава едноименната си модна къща.

Междувременно, въпреки че за разлика от Gucci както писахме по-горе, Оливие не намалява, а дори увеличава оборотите, френската компания много плахо потапя крак в морето от устойчива мода, на което все повече компании летуват (и зимуват също така), с капсулна sustainable колекция тишърти, худита и спортни панталони, изработени от органичен памук и пакетирани с екологични материала. Рустейн се надява, че въпреки рисковете и трудностите, до догодина ще произведе устойчиво колекцията поне наполовина.

Всъщност този sustainable процес стартира още по време на снимките на Wonder Boy, документалката, която показва цветнокожият дизайнер по пътя му в търсене на биологичните си родители:

"Етиопия е едно от най-добрите места за ръчна изработка - с най-добри специалисти, но не знаех това преди. Ето що веднага започнах да мисля как да направим така, че тази и подобни държави да започнат да ни помагат в творческия процес. Впоследствие, разбира се, COVID-19 още повече ми помогна да приема начина, по който ще спасим планетата си."

В знак на благодарност към отдадеността на екипа си, талантливият 34-годишен директор казва през сълзи: "В този нов свят - ние успяхме!"

Източник: WWD

More Runway

Седмица на модата в Париж Есен/Зима 2024: простата гениалност на Miu Miu

Runway преди 2 седмици

Не знаем как, но Miuccia Prada не спира да ни учудва, впечатлява и вдъхновява с желанието си да разглоби всяка колекция и всеки тоалет, независимо дали в Prada или Miu Miu, на неговите зъбчета и компоненти.