Следва

101 модни цитата, придобили иконичен статут

Истории от живота: "Сивите коси ме направиха супермодел", Мей Мъск

Майката на Илон Мъск, 72-годишната Мей Мъск, модел и диетолог, в навечерието на издаването на книгата й, за това как да се отървем от съпруга - тиранин, да победим възрастта и да отгледаме милиардер.

Celebrities преди 3 години

Мей, като ви гледа човек, разбира, че цифрата в паспорта е просто формалност. И все пак, ейджизмът продължава да бъде остър социален проблем. Вие лично, усещате ли подобно отношение и изобщо, темата Възраст тема ли е за вас?
Мей Мъск: Ейджизмът, за съжаление, е съвсем актуален проблем. Питате какво да се направи? Ами, ако някой ви кара да се чувствате малоценни, стойте далеч. Общувайте с хора, които ви ценят за това, което сте, и темата за годините не е съществена. Аз живея вече седем десетилетия, за това време постигнах успех в две любими направления и на своите 72 години съм търсена като модел и експерт по здравословен начин на живот повече отвсякога! Отгледах три деца. Имам единадесет внуци. Предложиха ми да напиша книга и го направих, а една от главите й се казва "Сивите коси са новото русо!". На 59 спрях да се боядисва и именно тази сива коса ме превърна в супермодел. Обожавам годините си и съм убедена, че никоя жена не бива да отстъпва от позициите си с напредването на годините. 

Изключително любопитен факт - малцина знаят, че ставате модел на 59. 
Не е точно така. За пръв път се качих на подиума на 15 (дефилирах в един универсален магазин една съботна сутрин, дори ме заснеха за реклама). Всъщност ангажиментите ми като модел не са преставали и докато учех в университета, и след раждането на трите ми деца, дори и когато останах самотна майка на 31 и заминах за Дърбан (град в Южна Африка), бягайки от съпруга си. Продължиха и след като се преместих в Торонто, вече бях на 42. Разбира се, не ставаше дума за висша мода, за кутюр. Дълбоко в себе си винаги съм искала да бъда много търсен модел, мечтаех билбордове с лицето ми да красят Таймс Скуеър в Ню Йорк. Но нищо не се получи, докато не навърших 60. Точно така, на 60 най-накрая мечтата се сбъдна - имах четири билборда на Таймс Скуеър!


Мей Мъск на седмица на модата Ню Йорк, 2017г.

Припомняме малко "статистика": на 61 години сте корица на списание New York, на 67 взимате първо участие на Седмицата на модата в Ню Йорк наравно с жени, три пъти по-млади от вас, на 69 години ставате лице на известна козметична марка. Тази история е история за търпението, нали? И като такава е брилянтен пример. 
Умението да чакаш е доста спорен въпрос. Искам да кажа, че ако имате някакво влечение, някаква страст, но не можете да я осъществите в момента, тогава да, изчакайте своя шанс. Но не отлагайте твърде много и не се оправдавайте с: "По-добре късно, отколкото никога". В закъсняването, в отлагането няма нищо хубаво, то е демоде. Докато чакате, не дремете, работете усилено върху целта, не се отказвайте дори за минута и не предавайте страстта си. Съставете си ясен план за промяна и действие. Не мога да се сетя за нито една ситуация в живота си, в която съм оставила времето да минава напразно и не съм правила нищо. Възрастта е страхотен учител. Въпреки че все още съжалявам, че вложих доста време в опити да направя някои отвратителни хора по-добри. Това се отнася както за личните, така и за бизнес отношенията ми.


Мей Мъск на корицата на списание New York, 2009г.

Въпреки това отгледахте три прекрасни деца. И тук нямате равна - най-големият ви син Илон заема 23-то място в списъка на най-богатите американци според Forbes, строи космически кораби и планира да колонизира Марс. Кимбал е успешен предприемач в производството на храни. Дъщеря ви Тоска е чудесен режисьор и успешен продуцент.
Винаги съм се отнасяла към децата си като към възрастни. Никога не съм говорила с тях от позиция на силата или назидателно, никога не съм ги натискала. От ранното си детство те са научени да носят отговорност за изборите си. Освен това работех усилено върху самата себе си, за да преодолея лошото им поведение, което, нормално, се проявяваше понякога. В началото на тяхното развитие, се стремях специално да обърна внимание върху уникалните таланти и способности на всеки от тях. Илон например беше ентусиазиран читател и се интересуваше от всичко на света. Той запомняше подробно всичко, което прочете. Нарекохме го ходеща енциклопедия, но това беше преди появата на интернет. Мисля, че сега бихме го нарекли Интернет-а. Кимбал обичаше да е в кухнята, да готви за семейството. Тоска безкрайно се наслаждаваше на филми. Насърчавах техните способности и накрая ги оставих да направят своя избор. Когато децата ми бяха малки, те бяха на първо място. Винаги бях сигурна, че са готови за училище и се хранят добре. Днес децата ми са възрастни хора, но работата на майката не спира никога. 


Илон, Мей, Кимбал и Тоска Мъск, 2017г.

Разкажете ни как прекарвате семейните си вечери в новата реалност?
Преди изолацията цялото ни голямо семейство се събираше изцяло поне веднъж на два месеца. В отделни групи, разбира се, се срещахме по-често, като аз обичам да взимам по-малките внуци и да се грижа за тях. Комуникацията ни в момента се свежда до текстови съобщения, имейли и FaceTime. Но много искаме да се съберем отново. Нямам търпение!

Съвременните деца почти от раждането си не се разделят със смартфоните. Как мислите, до каква степен това е добро или лошо?
За щастие моите деца нямаха този проблем. Както казах, те много обичаха да четат, особено Илон. Но моите внуци често са неразделни от джаджите си. Родителите, сигурна съм в това, трябва внимателно да следят "времето на екран" на децата, като ги включват повече в реалния живот - да ги извеждат навън, да ги карат да играят, да ходят на къмпинг, да плуват, да готвят, да чистят.


Мей, Илон (прав), Кимбал и Тоска Мъск в Южна Африка, 1976г.

Вярвате ли в биохакинга? Ако си представите, че технологиите напреднат дотолкова, че синът ви Илон, например, ви подари "втори живот“ за рождения ден, който бихте могли да изживеете изцяло, от бебешка възраст, бихте ли приели такъв подарък?
Не, защо? Ни най-малко не мечтая да започна всичко отначало.

Ако бихте могли да дадете съвет на 20-годишното си Аз, а след това и на 40-годишната Мей, какви биха били те?
На своето 20-годишно аз бих казала, че предстоят трудни времена. Съветът би бил: справи се по-бързо! На 40 годишнината си бих си признала, че животът ми е успешен. Въпреки че на 41 се върнах в Канада с трима тийнейджъри и започнах живот от нулата. Не бих пожелала това на никого. Първите две години бяха много трудни. Общо, в живота ми на зрял човек съм живяла в три страни и девет града. Не съветвам да започвате от нулата всеки път, както стана при мен, но ако няма друг изход, действайте точно така - отначало.


Мей Мъск, 1960г.

С какви въпроси (или проекти) бихте се ангажирали веднага след изолацията?
Очаквам с нетърпение бъдещето, пълно с пътешествия и опознаване на културите на различни страни. Веднъж прекарах прекрасна седмица в Санкт Петербург и бих искала да посетя Москва.


"Изтърпях насилие в брака в продължение на 9 години ..."

Откъс от книгата на Мей Мъск "Жената, която има план":

"... Ставайки съпруга, почти веднага открих, че трябва да правя абсолютно всичко. С помощта на моите спестявания заминахме за Европа веднага след сватбеното тържество. За да икономисваме, купихме най-евтините самолетни билети и заживяхме в Женева с братовчед на съпруга ми. Трябваше да готвя. Трябваше да чистя, докато той си седеше и четеше Playboy. Playboy беше забранен в Южна Африка, където живеехме и той се радваше, че няма такава забрана в Европа.

За пръв път ми посегна по време на медения ни месец. Бях шокирана, когато започна да ме бие. Исках да избягам, но не можех, защото паспортът ми беше в него. Когато се върнахме, помислих да звънна на семейството ми и да кажа: "Бяхте прави. Той е чудовище." Но ужасно се срамувах. Скоро започна сутрешното прилошаване и разбрах, че съм бременна. Бях заченала на втория ден от медения месец. Стана ясно, че бракът с него е грешка, но беше невъзможно да върна нещата обратно...

... Когато родих Илон, бях на 23 - средната възраст на младите майки в началото на 1970-те. Когато спрях да го кърмя, почти веднага забременях с Кимбал. На 25 години родих дъщеря си. След три раждания за три години и три седмици, поредното посещение при гинеколога завърши с поставянето на спирала - тялото ми имаше неистовата нужда да се възстанови. Лекарят забеляза синините от удари...


Илон, Тоска и Кимбал, 1976г.

Той беше просто невероятно жесток. В деня на раждането на Илон, той реши да пребоядиса самолета си, а аз бях там и му помагах. При всяка контакрция спирах за малко. Той се обърна към мен и ми каза: "Това, че имаш контракции, не означава, че можеш да прекъсваш. работа." Отказа да ме заведе в болницата докато контракциите не станаха на пет минути.

"Ти си просто слаба и мързелива", каза ми в очите. Беше такъв човек.


Еръл Мъск

Две години не позволи да общувам със семейството си. На близките ми бе забранено да виждат децата ми. Всеки път, когато мама звънеше, се сбогувах бързо и затварях телефона. 

... Звъни ти мъж, нали? Мъж ли се обажда?! - повтаряше и ме биеше. Но не беше мъж, а собствената ми майка. Дори като кажех истината, той ме биеше. Раздели ме от семейството ми. Беше страшно време...

Докато бяхме женени, постоянно чувах колко тъпа, скучна и досадна съм. - "Е, може би наистина ми е скучно. Но определено не съм глупава, щом имам научна степен от университет. И определено не съм изрод, щом печеля конкурси за красота и работя като модел“, мислех си, но не го изричах на глас. Ако бях намекнала това гласно, щеше да ме пребие. 

Въпреки че той често казваше: "Знам за какво си мислиш..."

... "Ако още веднъж я докоснеш, тя ще се върне при нас завинаги", каза майка ми. Беше бясна, когато разбра, че ме бие. Все още не мога да разбера защо не й казах колко кошмарен бе този брак. Предполагам, че ме беше срам. И ме беше страх, че той ще създаде проблеми на семейството ми...

... Не обичам да си спомням за този период от живота ми, спомените ми носят болка. Гневът и горчивината ме изпълват, а това не са чувствата, които искам да изпитвам. След като разказвам за това, по цели нощи се мятам в леглото, страдам от ужасно безсъние. Но би било нечестно да се преструваме, че животът е прост. Животът далеч не е лесен. Тежки времена настъпват в живота на всеки. Но ако нещата са лоши, махнете се оттам. Моля ви! Махнете се възможно най-бързо... "

Интервюто е публикувано оригинално в Marie Claire.

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.