Следва

Какво ново: Johnson & Johnson изтегля всички избелващи кожата продукти от пазара

Синьо око против уроки върху ноктите? Може, даже е желателно

Пу-пу, казваха бабите ни, да не ти е уроки! 

Nails преди 3 години

Между пандемията, протестите и опустошителните ретрогради на Меркурий може да се каже, че 2020-та е година, пълна с "кофти вибрации" (меко казано).

Така че, едва ли ни изненадва, че новата любима тенденция в изкуството на ноктите, която проследяваме в последните седмици в Instagram е тази, която черпи вдъхновение от познатия ни древен символ, използван за предпазване от негативното, който простонародно наричаме "против уроки". 

Приветствайте отново "синьото око":

Забелязано върху ръцете на маникюристи на звезди и влиятелни модни хора, синьото око, тази работеща защитна емблема, обикновено е изобразена като кобалтов син кръг, съдържащ бял пръстен, последван от син пръстен и черна зеница.

Символът, наричан назар на много езици, датира от 3 300 пр.н.е., като родината му е Месопотамия, и все още е извънредно популярен в части от Източна Европа, Близкия Изток и Южна Азия, където обикновено се носи като бижу или се окачва в домовете, за да предпазва от злонамерени погледи.

Концепцията зад синьото око идва от вярата, че някой, който постигна големи успехи или като цяло я кара "твърде добре", също привлича завист, която се превръща в проклятие, което иска да "отнеме" даденото. И точно тук идва силата на амулета, призван да ни защити от проклятието. Що се отнася до изкуството на ноктите на "синьото око", което се върти навсякъде в Instagram, то приема разнообразни форми: от традиционния син кръг до по-стилизираното изображение с акценти от златно, мигли и дори синтез, съчетаващ символа на окото с Ин и Ян енергията. 

Важно е да се отбележи, че макар и обикновено да се смята за приемливо да носите синьото око, дори ако не сте от култура, която традиционно го прави, си струва да познавате древния му и специален произход, да не го употребявате лекомислено и като цяло, да сте наясно с целта му. 

В крайна сметка никой не иска зли очи, нали!

More Nails