Следва

We love: Лени Кравиц, ежедневна доза секс, за Saint Laurent

9 емблематични дизайнерски чанти с очарователни ИСТОРИИ

Чакай, да ти разкажа една история... 

All fashion преди 3 години

Няма какво да се добави към старата, прекрасна, проверена във времето максима - добрата чанта е МАНИЯ, мания. Мания.

Трендовете идват и си отиват, като министри в родни кабинети обаче инвестицията в качествена, красива, модерна, СКЪПА чанта е нещо, за което историята не сочи някой да е съжалявал.

Допълнително очарование на тази мила, но неустоима мания по чантите, придават често невероятните истории, които стоят зад някои от моделите, които обожаваме, и ние, и целия цивилизован моден свят.

Част от нас знаят наизуст, че ексклузивният "Бъркин" на Hermès е създаден, след като емблематичната, ужасно привлекателна и много модерна в онзи миг актриса Джейн Бъркин, се сблъсква с изпълнителния директор на Hermès на 8000 метра, по време на полет? Или че чантата Prada 'Nylon никога не е показана на ревю, поне до 2018-та, въпреки че е най-популярният аксесоар на италианската марка?


Истории от живота: Джейн Бъркин


Четем днес, в този слънчев юлски понеделник, за девет божествени дамски чанти, впили корен в историята на модата с изяществото, модерността и непреходността си, както и със завладяващите истории зад появата им. 

Чантата Kelly на Hermès
Една от най-желаните чанти в света - "Кели", е кръстена естествено на Грейс Кели, след като принцесата на Монако я получава като подарък и се влюбва веднагически. Фактът на кръщението на аксесоара в чест на русокосата красавица, извървяла пътя от холивудска актриса до европейски монарх, е първа стъпка в превръщането на "Кели" в тотален хит. Всъщност, бидейки от най-най-ексклузивните аксесоари на луксозната френска марка, неин реален съперник е само чантата Birkin (четем надолу).


Fashion Starter: Безупречните стил умения на Грейс, принцесата на Монако


Чантата Jackie на Gucci 
Малко стилни жени в световната история са идолизирани толкова, колкото е бившата първа дама на Америка - Жаклин Кенеди, известна, освен останалото, и с това, че помага за популяризирането на европейските модни марки на американския пазар. Нейното влияние е толкова голямо, че от Гучи решават да й посветят чанта, назовавайки свой прочут дизайн на компактна дамска чанта с къса дрежка за носене на рамото именно "Джаки", като дебютът на новопокръстения модел е през 70-те. 

Вечно интересна, модерна и притегателна, Jackie на Gucci се завърна на ревютата на Мъжката седмица на модата Пролет/Лято 2020 на марката, родена за нов живот от настоящия творчески директор Алесандро Микеле. Без значение от ерата, тази чанта винаги ще бъде класика.


Art Act: Кой е Олег Касини, дизайнер на Джаки и бивш любовник на Грейс


Чантата Nylon на Prada
Родени и "проносени" през 90-те, известните "найлонови" чанти на Prada се прочуват именно с това - че буквално отговарят на името и посланието си. Това е прост, найлонов аксесоар, украсен с прочутото триъгълно лого на марката. Определено по-евтини от другите кожени аксесоари, предлагани от Prada, те остават чудесна отправна точка за всеки, който иска да придобие луксозен аксесоар. Вероятно ще ги запомните и като една от вещите, които се свързват пряко и тясно с общото стилистично звучене на 90-те, защото просто са навсякъде в онзи период (спомняте си, нали, че раниците на Prada се разнасяха масово в "10 неща, които мразя у теб"?).

Колкото и да е странно, Prada така и не демонстрират найлоновите си чанти на котешката пътечка, чак до 2018-та, когато най-накрая се престрашиха и размахаха този аксесоар пред очите на модните корифеи. След като целият останал свят вече беше влюбен. 


Лоренцо Бертели, млад рали състезател с Миуча Прада за майка, ясна мисия и много фенки


Чантата Pouch на Bottega Veneta
Pouch бележи едно от най-бързите изкачвания до статута на чантаТА, след като бе представена през 2019 г. като част от творенията на креативния директор на Bottega Veneta Даниел Лий, чантата в крайна сметка стана най-продаваният аксесоар в историята на Kerin (международният моден конгломерат, който притежава и марките Gucci и Saint Laurent).

Предлагайки се в различни кожени варианти и цветове, и на цена над 3000 долара, чантата осигури шумни фанфари за Bottega Veneta и е редовно присъствие на @newbottega, страницата в Instagram, посветена на дизайните на Лий.


Всички носят: The Pouch на Bottega Veneta


Чантата 16 на Celine
Един от най-важните моменти в най-новата история на модата настъпи, когато дизайнерът Еди Слиман замени Фийби Файло и пое кормилото на модна къща Селин. На фона на голямото очакване, Слиман в началото едва намекна какво могат да очакват феновете на марката, като дебютира чантата "16", първият му личен принос в историята на Celine. Разбира се, Слиман адресира дизайна съвсем конкретно - Лейди Гага е жената, която го носи в Париж на пресконференцията за A Star Is Born.

Докато дебютът на New Celine първоначално предизвика много смесени мнения и дойде с критики от феновете на Фийби Файло, великолепната чанта "16" беляза нова ера в заветните аксесоари Celine. Не е лъжа, че в момента хиляди почитатели на високата мода са авлюбени в  чантата на Слиман.


7 ужасно скъпи чанти, които купуваме сега и носим завинаги


Чантата Birkin на Hermès
Историята зад създаването на емблематичната чанта Birkin на Hermès е една от най-популярнитe в модната история. Аксесоарът е кръстен на емблематичната актриса Джейн Бъркин, която случайно се натъква на изпълнителния директор на Hermès Жан-Луи Дюма по време на полет през 1983 г. Когато разсипва съдържанието на чантата до спътника си и се оплаква, че не може да си намери добра чанта, Дюма се заклева да й осигури добра чанта, чанта, специално за нея. Така се ражда легендарният аксесоар.

Днес не е рядкост да чакате в продължение на месеци или дори години, за да получите екземпляр до бройка Birkin, която се счита за най-ексклузивната чанта в съвременното производство на кожени изделия. Категоричен любимец на звездите, тя идва в различни размери - от миниатюрни до такива за път. Добре е да сте наясно с необходимостта да платите поне 11 000 долара (и дори до 150 000 долара или повече, за някои от по-уникалните материали и размери), за да се докопате до нея.


Три много по-достъпни и съвсем нелоши алтернативи на The Birkin Bag


Чантата Baguette на Fendi
Ако сте израснали, гледайки "Сексът и градът", вероятно сте добре запознати с емблематичната чанта "Багет" на Фенди, след като сте я виждали десетки пъти в ръцете на Кари Брадшоу.

Интересното е, че именно сериалът носи на "Багет" значителна част от нейната стойност. Чантата е създадена година преди премиерата на SATC през 1998 г., а изборът й от дизайнера на костюми Патриша Фийлд е един от основните фактори, които й помагат да придобие статута си. Поради това, че се превръща в синоним на Кари Брадшоу, самата Сара Джесика Паркър се появява по-късно  в реклама, посветена на Baguette през 2019 г., възкликвайки: "Това не е чанта, това е Багет!"


Fashion Starter: винтидж шопинг от вкъщи, как и къде


Чантата Bobby на Dior
Показана за първи път на ревюто Езен/Зима 2020, чантата Dior Bobby е една от най-новите в много популярната гама от аксесоари на Maison. Кръстена на кучето на мосю Диор, Боби, тя, с коженото си тяло и каишка от тъкан текстил, е символична за перфектния вид другарство.

Чантата  Lady Dior на Dior
Подобно на Hermès - с Kelly и Birkin, и на Gucci с Jackie, Lady Dior води името си от друга безкрайна икона в стила - принцеса Даяна. Чантата е пусната за пръв път през 1994 г. без име, но е кръстена в чест на Даяна година по-късно, след като е подарена на Принцесата от Президента и Първата дама на Франция.

Цялата история на невероятния сантимент на Ди към Лейди е разказана ТУК, а Dior и до днес продава аксесоара успешно, както в класическите му форми, така и в разчупени сезонни модели и материи.


Големите любовни истории: Лейди Ди и Lady Dior


 

More All fashion