Следва

Sofia Street Style: Power Thrifting

Любовта трае три години, а креативните директори в луксозния сектор - 5

Имат ли срок на годност креативните директори?

All fashion преди 3 години

Успешните креативни директори в луксозния сектор, обратно на успешните любовни връзки, траят пет години, а не цял живот. За това ни осведомява Quartz с препратка към проучване на инвестиционната компания Bernstein.


Алесандро Микеле

Като критерии, специалистите се опират на рентабилност на компаниите, цени на акциите и други моменти икономически особености. В заключение екипът на Bernstein стига до извода, че след приблизително петгодишен период, финансовите индикатори започват да се влошават по един или друг начин, което съответно кара конгломерати като LVMH и Kering, като по правило, да сменят креативните директори на всеки пет години, независимо от комерсиалния им успех.

Към проучването, естествено, биват отправени и немалко критики - основно по повод на това, че не е достатъчно всеобхватно и също така не взема под внимание източниците на приход на отделните компании като критерий. Hermès и Chanel например, печелят достатъчно голям процент от оборота си от аксесоари, козметика и парфюми, независимо от това кой е начело на къщата креативно.


Виржини Виар

През пролетта на 2020 ставаме свидетели на подклаждащите се дискусии за настъпващи кардинални промени в модната индустрия, "благодарение" на коронавирусната пандемия. И докато някои компании като Gucci поемат по една по-зелена, гъвкава и опростена схема, други гиганти като Chanel продължават да защитават традиционната система.


Седмица на модата през септември все пак ще има



Рикардо Тиши

Припомняме няколко от най-фрапантните модни рокади и назначения в последните две години: някои категорично успешни (Даниел Лий в Bottega Veneta, Джонатан Андерсън в Loewe, Върджил Абло в Vuitton и Рикардо Тиши в Burberry); други, будещи огромни дискусии (Еди Слиман в Celine); трети, наложителни, но с неясна засега посока (Виржини Виар в Chanel); четвърти, крайно неочаквани (уволнението на Демна Гвасалия от Vetements); пети пък дори чакани с тайна надежда (подновяването на договора на Джон Галиано в Maison Margiela); шести, идващи под формата на изненадващи колаборации, които обаче сме сигурни, че ще пренапишат историята (съвместното креативно ръководство на Миуча и Раф в Prada); и, разбира се, най-прясното назначение (Матю Уилямс в Givenchy). Отличаваме тези като най-ярки, но промени в ръководстово бяха нанесени неочаквано още при Kenzo, Berluti, Delpozo, Nina Ricci и още. 

More All fashion