Следва

Trend Report: Totally Tubular

Еволюция на вечността: как "голата" рокля превзе света

От Венера Милоска до Кари Брадшоу и Шер, тази дреха - оксиморон не спира да вълнува и впечатлява!

 

All fashion преди 3 години

В шести епизод на "Сексът и градът" Кари Брадшоу влиза в кухнята на апартамента си на Уест Сайд, за да облече вечерна, ултра секси рокля, размер 0, от DKNY. С нея, както всички сме гледали, уж отива на съвсем невинна среща с приятелки. Съблазнителната материя на роклята обгръща бедрата и гърдите й, тегелите на подгъва са микроскопични, а фините презрамки буквално невидими с просто око.

Без съмнение това е роклята, която разкрива всичко без да показва нищо! "О, скъпа, това е страхотно. Брав-о", възкликва Саманта, доливайки пенливия Veuve във високата чаша. "Това е блюдо с цици, скъпа", контрира Миранда. "Е, нека просто си го кажем - това е голата рокля." - точно така! Чудото си има име и Шарлът го назова.

В класическия си вариант голата рокля - независимо дали е прозрачна, в телесен цвят, плътно прилепнала по кожата, или пък нещо друго, е създадена така, че да те кара да изглеждаш гола. Или поне почти! Голата рокля винаги е противоречива, полярна. Самият термин е оксиморон, изравняване на дихотомиите: да бъдеш гола и същевременно да бъдеш облечена. Наведнъж. Или, както казва Миранда: "Тя няма да прави секс; тя просто ще изглежда като секс."

Холивудската старлетка Мерилин Монро се превръща в секссимвол, до голяма степен отново благодарение на този тип рокли. По-малко от три месеца преди смъртта к, по случай рождения ден на Джон Ф. Кенеди, актрисата се качва на сцената в Медисън Скуеър Гардън, оставяйки пищния си хермелинов шлейф да се свлича по пода и да разкрие плътно прилепналата по тялото й рокля, обсипана с над 2500 кристала точно по онези извивки, които най-силно възбуждат въображението. Моделиерът, сътворил роклята, е френският дизайнер на сценични костюми Жан Луи, посветил кариерата си в усъвършенстването на одежди, които да изстрелят момичетата към върха на славата. Да, маестрото създава рокли, които едновременно скандализират и възбуждат. Роклята на Монро, по-позната като "ЧРД, мистър Президент", е една от онези дрехи, които Жан Луис нарича "илюзия" и "проява на холивудската магия", защото е своеобразен манифест на голотата на Мерилин - с ефирна тъкан и стратегически позиционирани кристали.

Монро носи подобна гола рокля и в Some Like It Hot в сцената, която Роджър Еберт нарича "стриптийз, в който голотата би била излишна". Дизайнери като Луи и звезди като Мерилин знаят, че желанието винаги изисква някаква илюзия, рокля, която предизвиква въображението.Нима можем да искаме нещо искаме повече от онова, което не можем да имаме? Или да видим? Роклята, която Жан Луис създава за Мерилин, се появява на търг през 2016 г. - най-щедрият участник се сдобива с илюзията за "голотата на Мерилин" срещу 4,8 милиона долара.

Голата рокля почти винаги се свързва със секса по онзи начин, по който в изкуството (и в повечето ситуации) голотата на жената е безжалостна към страстта на зрителя. "Да си гол е да бъдеш себе си. Да си гола е да се виждаш гола от другите", разказва Джон Бергер в записките си по история на изкуството. Подобно на голотата, голата рокля не може да съществува без поглед; тя живее, за да бъде видяна. Едно от "най-гледаните" произведения на изкуството в света също носи гола рокля.

"Венера Милоска" е висока 2,03м и носи само ниско препасан хитон. Като аватар на любовта и секса, Венера е единственото божество, изобразявано голо. Голите гърди и изваяни бедра са символ на плодовитост и същевременно наслада. Извисяваща се от своя пиедестал в Лувъра, Венера приковава погледа с неумолимото си излъчване и твърда увереност. Сякаш знаеща, че я гледаме. И в отговор тя също гледа нас.

Прочутата статуя оживява през 2003 г. във филма "Мечтателите". Там Ева Грийн се появява на прага, облечена само с увит около ханша чаршаф и чифт черни кадифени ръкавици, които се сливат със заобикалящата тъмнина. От другата страна на спалнята, Матю, наивният американски любовник, я изпива с поглед от горе до долу, седнал на ръба на леглото й и промълвява: "Винаги съм искал да те обичам, Венера Милоска". И тя се надвесва над него, докато той я "поглъща".

Появата на Емили Ратайковски на партито след Оскарите на Vanity Fair също хвърли ръкавица към гръцката скулптура и нейната безмълвна, но всепоглъщаща сила. В мраморно бялото си бюстие и пола до глезените с ниска талия, Ратайковски изглежда като същинска статуя. Моделът, считан за съвременно въплъщение на Афродита, определено знае какво да поднесе на зрителя. "Голите" й рокли, точно както и голите й селфита, винаги са повече от обикновени капани за жадното въображение. В интервю за WWD тя надгради определението на Бергер за голотата, издигайки я на нивото на ума: "Важно е да владееш и да триумфираш със своята сексуалност. Това е моят избор и той трябва да намери полагащото му се място в културата на съвременния свят."

Голата рокля е върховният, най-мощен ход. Всички погледи се насочват към Риана в нощта на модните награди на CFDA през 2014 г., където певицата прие наградата за модна икона на годината. Барбадоската перла прикова погледите с онова, което с времето се превърне в една от най-емблематичните голи рокли на всички времена: мрежестото бижу на Адам Селман, обсипано с 200 000 кристала Сваровски. (С идентично инкрустирани тюрбан и ръкавици). Този шедьовър не оставя нищо скрито, включително зърната на Риана. И олицетворява колко безстрашна е певицата. Представяйки носителката на наградата Модна икона, Анна Уинтур кимна към роклята: "Въпросът е да сте дръзки, без значение дали показвате зъби, или натискате нечии бутони, важното е да останете верни на себе си." Това е дизайнерският начин да кажеш "това съм аз, вземи ме или ме остави на мира".

Близо четири десетилетия по-рано, специално за Мет Гала през 1974 г., Шер облича също толкова величествена версия на "голата" рокля. Създадена от дизайнера на сценични тоалети Боб Маки, елегантната бяла прозрачна рокля приковава вниманието с нашивки от кристални мъниста и наметало с пера. Пет месеца по-късно певицата изгрява на корицата на списание Time, с "всичко на показ", носейки същата рокля. "По онова време Time пазеше кориците си за световните лидери или някой, който е създал нещо значимо, например ваксина", спомня си Маки. "Изведнъж на корицата се появи Шер в толкова невероятно облекло - хилядите бройки се разпродадоха за секунди." Шер повтаря фурора с още един гол шедьовър на Боб Маки, този път на 60-тите награди на Академията. В черна рокля-бюстие с кристален саронг, Шер грабва наградата за най-добра актриса, а визията й крещи: "Дойдох, за да спечеля".


Art Act: Боб Маки, който "направи" Шер, Елтън, Даяна Рос и другите


Прозрачният комбинезон, облечен от Кейт Мос на парти на Elite Model Management през 1993 г., разкрива още едно лице на "голата" рокля. Не толкова бляскаво и елитарно, нито възвишено, но за сметка на това готино. Терминът "готино" (cool) има сложна връзка с поп културата и в резултат на това е трудно да се дефинира. За Алабама Уитман от "Истинския романс" това е върховното възвишение, за авторката на Gone Girl Джилиън Флин, "готиното момиче" е залитане към нереалистичните очаквания на посредствените мъже. За да опишем Кейт в тази рокля, "готиното момиче" просто се подразбира, няма нужда да го изричаме - тук няма дизайнери или стратегически поставени мъниста. Външният вид е толкова невъзможно прост – прозрачен комбинезон и контрастни бикини - че кара човек да се усъмни кога външността стана толкова канонична: като пост в Instagram, моден редактор и мечта на стилист едновременно. Италианците имат дума за явлението: sprezzatura, дефинирана през 1528 г. като "известно несъответствие; дотолкова, че да се създаде илюзия, че някой върши или казва нещо спонтанно, без грам усилие, и без почти никаква подготовка. "О, това ли? Току-що го извадих от гардероба." Реплика, станала запазена марка на "готините" момичетата. На снимките в онази нощ Кейт не позира - тя просто се усмихва широко; тя просто е облякла роклята и отишла там, за да се забавлява.

Джейн Бъркин на премиерата на Slogan през 1969 г. - в прозрачна рокля-блузон с дълги ръкави - е друг пример за този вид безгрижие (че кога ли Джейн Бъркин не е била?). Тази визия, станала крайъгълен камък в историята на голата рокля - всъщност е сътворена съвсем случайно. Джейн пристига на събитието, облечена в рокля, която, лично тя, не смята за прозрачна дреха. Облеклото обаче тутакси се трансформира в "гола" рокля под светлината на обезумелите светкавици на папарашките камери. И макар да има много какво да се разгърне в този образ по отношение на връзката между жените и медиите, отговорът на Бъркин - повече от 50 години по-късно - говори още по-ясно за този непукизъм: "Не осъзнавах, че роклята е толкова прозрачна. Ако знаех, не бих сложила обувки изобщо!"

Симон Порт Жакмюс разгръща концепцията на едноименния си бранд, стъпвайки върху тази "гола" рокля. Младата френска марка триумфира с колекцията си La Bomba (Пролет/Лято 2018) и по-специално с един саронг в цвят синя пяна. Въпросната микроскопична пола въплъщава трансформацията на жената на Жакмюс - от мъжкарана в истинска сексбомба. То е въплъщение на невъзможното за превод от френски je ne sais quoi, пленяващо с изрисувани вежди и енигматичното clin d'œil (намигване). Французинът създава множество голи рокли оттогава, ноо дори когато жената на Жакмюс е напълно облечена, отношението към нея остава същото.

Ако използваме фразеологията на днешното Instagram поколение, голата рокля е модният еквивалент на селфито. Да празнуваш себе си. Този прочувствено-сладникав момент, увековечен в шифон и jpeg. Два навременни примера включват Бела Хадид в роклята й от кристали с подпис от Ralph & Russo в Кан и Кендал Дженър в роклята си за Met Gala 2017.

Емили Ратайковски - фактическият арбитър на модерното "голо" облекло - се справя с позирането от почти всеки ъгъгл: "Сексът е естествен. Желанието е естествено. Вниманието е естествено и това е чудесно."

Настроението: ако го имате, парадирайте го.

Когато Бела Хадид облече червената сатенена рокля с километрична цепла за дебюта си на Кинофестивала в Кан през 2017 г., таблоидите бързо се нахвърлиха върху разголеното й облекло. Според едно от заглавията обаче, въпросната рокля "я разкрива повече от очакваното". "Голата" рокля, която избра година по-късно, не оставя никакви съмнения за това - просто заявява "Да, гола съм. Какво ще кажете за това?"

Доказателство, че голата рокля разкрива повече за онзи, който я вижда, отколкото за този, който я носи; и подчертава факта, че тялото на жената винаги е обект на внимание.

Виетнамският модел Ngoc Trinh облича рокля, подобна на тази на Хадид и Дженър на 72-те награди в Кан. У дома си тя е посрещната с възмущение. Министърът на културата, спорта и туризма на Виетнам публично осъжда роклята като "неправилна, обидна." Тамошните медии съобщават, че моделката и въпросната рокля са в разред със разбиранията за достойнство в страната. Реакцията на манекенката обаче е наистина достойна за адмирации: "Чувствах се красиво в роклята ... Не мога да угодя на целия свят."

И когато тежестта на "целия свят" лежи върху плещите ти, защо да не носиш рокля, лека като перце? Две десетилетия преди движението #MeToo да се придобие днешните си мащаби, Роуз МакГоуън минава с прозрачна рокля от мъниста и черна прашка по червения килим на видео наградите на MTV като израз на лична политическо-социална позиция. "Това беше първата ми публична изява след изнасилването. И аз си мислех, че приличам на Ръсел Кроу в "Гладиаторът", когато излиза на ринга и казва: "Не се ли забавлявате?" - това разказа тя на Джамила Джамил по време на интервюто за сериала I Weigh. В мемоара си, Brave, МакГоуън заявява, че роклята е "рекултивация на собственото ми тяло след нападението".

Понякога голата рокля не започва като гола рокля, а се превръща в такава посредством обстоятелствата. Визираме плажната сцена в "И Бог създаде жената". Там Жулиет на Брижит Бардо се къпе на брега, облечена в рокля-риза, напоена до прозрачност и разкопчана до пъпа. Застанала над любовника си досущ като Венера на Ева Грийн. Но силата на нейния характер - нейната склонност да се прокрадва боса и да танцува безсрамно ча-ча-ча в местния бар - се пропуква под силата на "натиска" от уязвимостта на тази "гола" рокля.

Базираната в Атина дизайнерка Димитрия Петса от Di Petsa преработва този трансформативен аспект на голата рокля - пресъздава "мокрия" й вид чрез накисване на вече готовите рокли от бял плат във вода, като след това ги драпира върху тялото и пришива въздушни джобове. Пред Vogue, дизайнерката заявява, че "сухотата е патриархална": на жената не й е позволено да бъде мокра – нито да се поти, нито да кърми на публично място. Пред i-D тя одпълва: "Искам работата ми да показва, че женското тяло е политически топик." Това е своеобразен бунт срещу манталитета на конкурса "Мис мокра фланелка", видян в "И Бог създаде жената". Роклите на Петса са прозрачни, жените й - Кайли Дженър и FKA Twigs - са "мокри", но това е израз на личната им воля.

Въпреки че голата рокля може да бъде описана като лека или дори "крехка" в замисъла си, тя може да приеме и функцията на броня - нагръдникът, който разкрива голата форма зад метала, идва на мода през 60-те, а в новото десетилетие играе роля на оръжие.

Чувствената несексуалност определя естетиката на майсторката на бельото Шарлот Ноулс: "Чувствах, че до известна степен ние, жените, не сме склонни да отстояваме себе си в модния бранш. Харесва ми идеята, че до голяма степен пресъздадената от нас жена се чувства толкова заплашителна и опасна, почти като зло същество." По подобен начин странните и ръбати творения на Нанси Доджака сякаш вкаменяват всеки, който ги погледне, също като Горгона Медуза. "Искам моята жена да е примамлива, дръзка и недосегаема", заявява дизайнерката.

От всички дизайнери, творящи в полета на "голите" рокли днес, никой не съумява да го прави толкова впечатляващо, колкото Sinéad O'Dwyer. Въплъщавайки вековната борба между дрехите и тялото, нейните изляти силиконови бюстиета и изрязани рокли връщат на притежателката им най-голямата й сила - собствеността, присъща на голотата.  "Моята работа казва нещо като "майната ти" и декларира, че тялото ни е повод за гордост. Мисля, че така изразявам силата, излъчвана от жените, които решават, че не трябва да приемат статуквото", обяснява тя. "Не бива да се чувствате принудени да спазвате наложен отвън стандарт. Вие трябва да държите контрола над живота си!"

More All fashion

Кой би предположил, че ципът е свързан с история за независимост?

All fashion преди 3 часа

След широко обсъждания фатален цип на роклята, която Ема Стоун беше избрала за Оскарите, се връщаме назад във времето, за да разберем какво общо имат Първата световна война, детска реклама, Елза Скиапарели и Емил Хермес със „закопчаването на кукички за обувки“.

Техни височества Обувките, ревюта Есен/Зима 2024

All fashion преди 21 часа

Вълнението от модния месец отминава бавно и блажено: след като седмици наред пистите бяха сцена за развихреното въображение на най-великите дизайнери на нашето време, следите в съзнанието ни са все още ярки.